iltasyazilim
FD Üye
omega 3 faydaları,
omega 3 yararları,
Omeganın Yararları,
Omeganın Faydaları
Omega yağlarının dengeli alımı vücudu böylece fazla hastalıklardan koruyor
omega Kalp hastalıklarına aleyhinde koruyor
Kötü kolesterolü düşürüp, iyi kolesterolü artırıyor Düşük kolesterol seviyesini olağan değere çıkartıyor Kalp krizinde faktör bir rol oynayan trigliserid seviyesini azaltıyor Kanın akışkanlığını sağlayarak, kalp göre kolayca pompalanmasına asistan oluyor Bu Nedenle damar tıkanıklığı (tromboz) veya damarlara yağ birikimini (arterioskelerosis) önlüyor Yürek krizi riskini en üye indirgiyor Kalp hastalıklarının bir sebebi de ırsidir böylece ailesinde kalp hastalığı olanların ufak yaşlardan itibaren dengelenmiş omega yağı almaları ilerki yaşlarda yürek riskini azaltabiliyor
omega Kansere aleyhinde etkin
Vücudumuzda bulunan kötü huylu hücreleri baskı aşağıda tutabilmek ve değil olabilmek için bağışıklık sistemi omega yağlarından güç alıyor Yapılan araştırmalarda göğüs, prostat ve kolon kanseri ilk önce almak üzere o kadar fazla kanser türünde omega yağ asitlerinin yardımsever olduğu gözlendi
omega Kangreni önlüyor
Kanı inceltip damarları koruyor ve pıhtılaşmayı önlüyor Kanın tüm vücutta dolaşmasını sağlayarak parmak ucu hissizleşmesini, el ve but parmaklarının dolaşıma bağlı üşümesini önlüyor veya azaltıyor
omega Diyabeti geciktiriyor
Yapılan son araştırmalar balıkta yer alan Omega3 yağ asitlerinin insülinin işlevini artırarak ve diyabette özellikle de herif II diyabetlilerde hastalığı geciktirdiği ortaya çıktı
omega Yaşlanmayı durduruyor
Omega yağ asitleri özgür radikallere karşı savaşarak cilt hücrelerinin yaşlanmasını engelliyor Hücreleri yenileyip cildi güzelleştiriyor
omega Migrene iyi geliyor
Kanın beyin damarlarında rahatça dolaşmasını sağlayarak migren tipi ağrıları önlüyor
omega İltihabi hastalıkları önlüyor
Kuvvetli bir bağışıklık sistemi için omega yağları fazla önemli Ilk Olarak gribal enfeksiyonlar edinmek üzere, sedef, romatoit artartrit, astım ve alerji gibi hastalıkların tedavisinde önemli rol oynuyor
omega Depresyonu tetikliyor
Yeni Zelanda, Kanada ve Almanya gibi Omega3 yağının Omega6 yağına oranla daha az tüketildiği toplumlarda depresyon vakaları, dengeli Omega3 yağı bitiren Japonya'dan 5 kat daha pozitif
Omega Yağları En Fazla Kimlere Gerekli?
Gebe kadınlar ve bebekler
Omega, anne karnındaki bebeğin dinç gelişimi için elzem bir yağ asidi Beyin, yürek, damarlar ve gözlerin dinç gelişmesinde manâlı rol oynuyor İnsan beyni doğumdan önceki son üç ayda çabuk büyür,doğumdan sonraki birincil 12 haftada bu yükselme hızı 3 kat artıyorböylece gebe ve emzikli annelerin Omega3 ve Omega 6 içeren gıdaları yeterince ve dengeli biçimde almaları çok kayda değerOmega3 ve 6 dengesiyle beslenen annelerin bebeklerinde beyin,asap sistemi ve görme yetenekleri sağlıklı gelişiyorOmega yağları hem,çocuğun matematik zekasını geliştirip,okuma,telaffuz ve yazma beceresini arttırıyorEksikliği halinde çocuklarda tutum bozukluklarına(hiperaktivite,uyarı eksikliği gibi)yol açıyor
Yetişkinler
Zamanla bu yağ asidinin azalması hafıza kaybı,bunama ve buhran gibi sorunlara yol açıyorBunama hastalığı olarak bilinen alzheimer üstünde yapılan araştırmalarda hastalığın balık yemeyen toplumlarda daha sık rastlandığı ortaya çıktıOmega yağları ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirerek pek çok ölümcül hastalığın tedavisinde de kayda değer rol oynuyor
Omega3 üzerine yapılan araştırmalar
Değerli bir Omega3 kaynağı olan balıkyağı, ilk önce 1752 yılında Dr Samuel Kay tarafından romatizmal ağrılar ve kemik hastalıkları tedavisinde kullanıldı Viktorya döneminde gut, tüberküloz, bronşit, kronik cilt hastalıkları ve raşitizm gibi hastalıkların iyileşmesinde etkin olduğu tespit edildi Uzun yıllar balık yemenin sağlığımıza yardımsever olduğu bilindi bilinmesine de
hangi alanda iyileştirici etkisi olduğu hemen şimdi iyice saptanmamıştı Ta fakat 1912 yılında vitaminlerin sağlığımız üzerindeki
önemi keşfedilene değin Balık yağının en zengin A ve D vitaminleri kaynağı olduğu anlaşıldıktan sonradan bu konuda araştırmalar hızlandı 1976 yılında Eskimolar üzerinde yapılan bir araştırma bilim dünyasını şaşkına çevirdi Fazla hayvansal yağla beslendikleri halde Grönland Eskimolarının kanlarındaki kolesterol oranı fazla düşüktü Koroner kalp hastalıkları, kanser ve romatoit artrid hastalıklarının oranı diğer toplumlara göre çok azdı
Bunun üstüne Eskimoların besin alışkanlıkları araştırıldı ve günde sıradan 400 gr yağlı balıklar ve deniz ürünleri yedikleri ortaya çıktı Etkili faktörün bu hayvanlarda yer alan Omega3 adlı yağ asitleri olduğu anlaşıldı 1980'lerin ortalarında balıktaki kolesterol düşürücü maddelerden birinin Omega3 yağ asitleri olduğu kesinleşti Hollanda'da yapılan 20 yıllık bir araştırmada günde asgari 28 gr balık yiyenlerde, hiç tüketmeyenlere göre kalp krizine bağlı vefat oranının sözde yarıya azaldığı kaydedildi 1983 yılında kalp krizi geçirmiş erkeklere Omega3 taşıyan
bir perhiz uygulatarak sonraki
atakların riski araştırıldı ve
yağlı balık yiyenlerin yemeyenlere oranla vefat oranının yüzde 29 azaldığı anlaşıldıAraştırmalar, bol balıkla beslenen toplumlarda kanser oranının düşük olduğu görüldü 32 ülke arasında yapılan bir incelemede en çok balık yiyen toplumlarda
meme kanseri en az oranda görülmekte
Omega yağ asitleri hangi besinlerde bulunuyor?
Omega3 (Alfa linolenik asit): Yağlı balıklar ve deniz ürünleri (bilhassa uskumru, sardalye, hamsi ve somon gibi) ceviz, badem, soya filizi, kuru fasulye, soya fasulyesi, nohut, mısır, mısır unu, keten tohumu yağı, tatlı patates, marul, lahana, brokoli ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunuyor
Uzmanların önerisi
* Haftada en düşük 23 kez balık yiyin Balığı kızartmak yerine ızgara ya da buğulama olarak yemeyi tercih edin Eğer ailenizde kalp hastalığı varsa Omega3 içerikli bir besin alışkanlığı edinin ve bunu ömür boyu sürdürün Dengelenmiş omega yağ asidi alımı, sizi kalp krizi riskinden koruyacak
* Hamileler ve süt veren anneler haftada 45 kez balık yemeli Balık yemediği günler Omega3 yağ asitlerini içeren besinleri almalı
* Her sabah kahvaltıda 23 ceviz yiyin Balık değin olmasa da kıymetli bir Omega3 kaynağı olan ceviz, kalbi koruyor ve beynin performansını artırıyor
* Orta yaşlılar 'alzhemeir' hastalığından korunmak için bol bol balık yemeli Bu mümkün değilse doktora danışarak balıkyağı hapları almalı *
omega 3 yararları,
Omeganın Yararları,
Omeganın Faydaları
Omega yağlarının dengeli alımı vücudu böylece fazla hastalıklardan koruyor
omega Kalp hastalıklarına aleyhinde koruyor
Kötü kolesterolü düşürüp, iyi kolesterolü artırıyor Düşük kolesterol seviyesini olağan değere çıkartıyor Kalp krizinde faktör bir rol oynayan trigliserid seviyesini azaltıyor Kanın akışkanlığını sağlayarak, kalp göre kolayca pompalanmasına asistan oluyor Bu Nedenle damar tıkanıklığı (tromboz) veya damarlara yağ birikimini (arterioskelerosis) önlüyor Yürek krizi riskini en üye indirgiyor Kalp hastalıklarının bir sebebi de ırsidir böylece ailesinde kalp hastalığı olanların ufak yaşlardan itibaren dengelenmiş omega yağı almaları ilerki yaşlarda yürek riskini azaltabiliyor
omega Kansere aleyhinde etkin
Vücudumuzda bulunan kötü huylu hücreleri baskı aşağıda tutabilmek ve değil olabilmek için bağışıklık sistemi omega yağlarından güç alıyor Yapılan araştırmalarda göğüs, prostat ve kolon kanseri ilk önce almak üzere o kadar fazla kanser türünde omega yağ asitlerinin yardımsever olduğu gözlendi
omega Kangreni önlüyor
Kanı inceltip damarları koruyor ve pıhtılaşmayı önlüyor Kanın tüm vücutta dolaşmasını sağlayarak parmak ucu hissizleşmesini, el ve but parmaklarının dolaşıma bağlı üşümesini önlüyor veya azaltıyor
omega Diyabeti geciktiriyor
Yapılan son araştırmalar balıkta yer alan Omega3 yağ asitlerinin insülinin işlevini artırarak ve diyabette özellikle de herif II diyabetlilerde hastalığı geciktirdiği ortaya çıktı
omega Yaşlanmayı durduruyor
Omega yağ asitleri özgür radikallere karşı savaşarak cilt hücrelerinin yaşlanmasını engelliyor Hücreleri yenileyip cildi güzelleştiriyor
omega Migrene iyi geliyor
Kanın beyin damarlarında rahatça dolaşmasını sağlayarak migren tipi ağrıları önlüyor
omega İltihabi hastalıkları önlüyor
Kuvvetli bir bağışıklık sistemi için omega yağları fazla önemli Ilk Olarak gribal enfeksiyonlar edinmek üzere, sedef, romatoit artartrit, astım ve alerji gibi hastalıkların tedavisinde önemli rol oynuyor
omega Depresyonu tetikliyor
Yeni Zelanda, Kanada ve Almanya gibi Omega3 yağının Omega6 yağına oranla daha az tüketildiği toplumlarda depresyon vakaları, dengeli Omega3 yağı bitiren Japonya'dan 5 kat daha pozitif
Omega Yağları En Fazla Kimlere Gerekli?
Gebe kadınlar ve bebekler
Omega, anne karnındaki bebeğin dinç gelişimi için elzem bir yağ asidi Beyin, yürek, damarlar ve gözlerin dinç gelişmesinde manâlı rol oynuyor İnsan beyni doğumdan önceki son üç ayda çabuk büyür,doğumdan sonraki birincil 12 haftada bu yükselme hızı 3 kat artıyorböylece gebe ve emzikli annelerin Omega3 ve Omega 6 içeren gıdaları yeterince ve dengeli biçimde almaları çok kayda değerOmega3 ve 6 dengesiyle beslenen annelerin bebeklerinde beyin,asap sistemi ve görme yetenekleri sağlıklı gelişiyorOmega yağları hem,çocuğun matematik zekasını geliştirip,okuma,telaffuz ve yazma beceresini arttırıyorEksikliği halinde çocuklarda tutum bozukluklarına(hiperaktivite,uyarı eksikliği gibi)yol açıyor
Yetişkinler
Zamanla bu yağ asidinin azalması hafıza kaybı,bunama ve buhran gibi sorunlara yol açıyorBunama hastalığı olarak bilinen alzheimer üstünde yapılan araştırmalarda hastalığın balık yemeyen toplumlarda daha sık rastlandığı ortaya çıktıOmega yağları ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirerek pek çok ölümcül hastalığın tedavisinde de kayda değer rol oynuyor
Omega3 üzerine yapılan araştırmalar
Değerli bir Omega3 kaynağı olan balıkyağı, ilk önce 1752 yılında Dr Samuel Kay tarafından romatizmal ağrılar ve kemik hastalıkları tedavisinde kullanıldı Viktorya döneminde gut, tüberküloz, bronşit, kronik cilt hastalıkları ve raşitizm gibi hastalıkların iyileşmesinde etkin olduğu tespit edildi Uzun yıllar balık yemenin sağlığımıza yardımsever olduğu bilindi bilinmesine de
hangi alanda iyileştirici etkisi olduğu hemen şimdi iyice saptanmamıştı Ta fakat 1912 yılında vitaminlerin sağlığımız üzerindeki
önemi keşfedilene değin Balık yağının en zengin A ve D vitaminleri kaynağı olduğu anlaşıldıktan sonradan bu konuda araştırmalar hızlandı 1976 yılında Eskimolar üzerinde yapılan bir araştırma bilim dünyasını şaşkına çevirdi Fazla hayvansal yağla beslendikleri halde Grönland Eskimolarının kanlarındaki kolesterol oranı fazla düşüktü Koroner kalp hastalıkları, kanser ve romatoit artrid hastalıklarının oranı diğer toplumlara göre çok azdı
Bunun üstüne Eskimoların besin alışkanlıkları araştırıldı ve günde sıradan 400 gr yağlı balıklar ve deniz ürünleri yedikleri ortaya çıktı Etkili faktörün bu hayvanlarda yer alan Omega3 adlı yağ asitleri olduğu anlaşıldı 1980'lerin ortalarında balıktaki kolesterol düşürücü maddelerden birinin Omega3 yağ asitleri olduğu kesinleşti Hollanda'da yapılan 20 yıllık bir araştırmada günde asgari 28 gr balık yiyenlerde, hiç tüketmeyenlere göre kalp krizine bağlı vefat oranının sözde yarıya azaldığı kaydedildi 1983 yılında kalp krizi geçirmiş erkeklere Omega3 taşıyan
bir perhiz uygulatarak sonraki
atakların riski araştırıldı ve
yağlı balık yiyenlerin yemeyenlere oranla vefat oranının yüzde 29 azaldığı anlaşıldıAraştırmalar, bol balıkla beslenen toplumlarda kanser oranının düşük olduğu görüldü 32 ülke arasında yapılan bir incelemede en çok balık yiyen toplumlarda
meme kanseri en az oranda görülmekte
Omega yağ asitleri hangi besinlerde bulunuyor?
Omega3 (Alfa linolenik asit): Yağlı balıklar ve deniz ürünleri (bilhassa uskumru, sardalye, hamsi ve somon gibi) ceviz, badem, soya filizi, kuru fasulye, soya fasulyesi, nohut, mısır, mısır unu, keten tohumu yağı, tatlı patates, marul, lahana, brokoli ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunuyor
Uzmanların önerisi
* Haftada en düşük 23 kez balık yiyin Balığı kızartmak yerine ızgara ya da buğulama olarak yemeyi tercih edin Eğer ailenizde kalp hastalığı varsa Omega3 içerikli bir besin alışkanlığı edinin ve bunu ömür boyu sürdürün Dengelenmiş omega yağ asidi alımı, sizi kalp krizi riskinden koruyacak
* Hamileler ve süt veren anneler haftada 45 kez balık yemeli Balık yemediği günler Omega3 yağ asitlerini içeren besinleri almalı
* Her sabah kahvaltıda 23 ceviz yiyin Balık değin olmasa da kıymetli bir Omega3 kaynağı olan ceviz, kalbi koruyor ve beynin performansını artırıyor
* Orta yaşlılar 'alzhemeir' hastalığından korunmak için bol bol balık yemeli Bu mümkün değilse doktora danışarak balıkyağı hapları almalı *