Oruç Bozmayan Kenger Sakızı Nedir ? İşte Bilgiler kenger sakızı nedir kenger sakızı Sevgili melekler, bugün Diyanet İşlerinin yaptığı açıklamada oruç tutarken kenger sakızı çiğnenmesinin orucu bozmayacağı yönünde bir tanımlama yapıldı Ramazan ayına günler kala vatandaşların sorduğu oruç ile ilgili sorulara farklı alanlara yönlendirilmiş yanıtlar veren Diyanet İşlerinin bahsettiği kenger sakızı nedir araştırdık ve sizlerin bilgisine sunuyoruzorucbozmayankengersakizinediristebilgiler5c59208bd41a8gifalt :tik: :tik: :tik: 1549344903 1549344903 orucbozmayankengersakizinediristebilgiler5c59208bd7d3borucbozmayankengersakizinediristebilgiler5c59208bd7d3borucbozmayankengersakizinediristebilgiler5c59208bd7d3b Gundelia tourneforîii L (Compositae) türünün köklerinden elde edilen bir sakızdır Bu cins 30100 cm yükseklikte, sütlü, çok yıllık ve otsu bir bitkidir Yapraklar tüylü ya da çıplak, parçalı ve parçaların uçları batıcı dikenlidir (Fotoğraf: 37) Bütün Doğu Anadoluda bol olarak bulunur Kenger sakızı almak için, bitkinin üstteki kısmı iyice kuruduktan daha sonra (Ağustos sonlarında) kökünün etrafındaki toprak açılır Açığa çıkan kökün baş kısmı bariz bir bıçak ile çizilir çıkan süt görünüşündeki sakız, bir gün içinde koyulaşır ve fındık büyüklüğünde olur Toplanan sakızlar sıcak su ile yıkanarak temizlenir Bu esnada yumuşamış olan parçaların birkaç tanesi bir araya getirilerek 225 cm çapında ve 34 mm kalınlığında ve disk biçiminde kütleler yapılır Bunlar bir ipe dizilir ve su içinde muhafaza edilir Diş etlerini kuvvetlendirici ve iştah açıcı olarak çiğnenmektedir Kullanılışı özellikle Doğu Anadolu (Diyarbakır, Erzurum)’da yaygındır Genç sürgünler ilkbaharda toplanarak sebze olarak yenilir Sürgünleri topraktan çıkartmak için kullanılan demir alete “Kengerhan, sürgünler ile yapılan yemeğe ise “Boranı denilir Güney Anadolu bölgesinde (Karaman, Mut, Gülnar, Silifke) meyvalann kavrulduktan sonradan taş dibeklerde dövülüp elenmesi ile elde edilen ürün “Kenger kahvesi ismiyle kahve yerine kullanılır (1,2) Doğu Anadolunun bir takım bölgelerinde (Erzurum, Erzincan) kengerin toprak üstü kısmı kurutulup ezildikten sonradan, kış aylarında, hayvan yemi olarak kullanılmaktadır