Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Oruçluyken tok tutan besinler

Oruçluyken tok tutan besinler
0
81

ahmet0135

FD Üye
Katılım
Nis 13, 2018
Mesajlar
3,764
Etkileşim
86
Puan
48
F-D Coin
0
Ramazan’da arzu ve susuzluk süresinin uzun olması gün içinde enerji düşüklüğü, kabızlık hatta bayılmaya bile neden olabiliyor Oruç tutarken kişinin kendisini iyi hissetmesi için sahurda ve iftarda dürüst besinleri, yerinde miktarlarda tüketmesi büyük tartı taşıyor Memorial Şişli Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uz Dyt Merve Yüksek, sağlıklı bir Ramazan ayı için önerilerde bulundu id Gad300250Uykum bölünecek diye sahursuz oruç tutmayınRamazan’da yapılan en büyük hatalardan biri uykuyu bölmemek namına sahura kalkmamak veya yatmadan önce her tarafta yiyip yatmaktır Her iki koşul da vücuda pozitif yüklenerek sindirim sisteminin dengesini bozmaktadır Oruç tutarken mutlaka sahura kalkılmalıdır Sahurda hafif ve hazmı basit, oysa tok tutan yiyecekler tüketilmelidirYumurta, eksik tuzlu peynir çeşitleri, süt (gaz yapıyorsa laktozsuz olarak) ve bütün tahıllı ekmek ya da tost sahur sofralarında tercih edilebilecek en iyi seçeneklerdir Zeytin tuz bir gıda olduğundan gün içinde susamaya sebep olabilir, bu yüzden tuzsuz tüketilmeli ya da yerine ceviz tercih edilmelidir Artı tuzlu yiyeceklerin gün içinde susatacağı; pozitif şekerli ve hamur işi yiyeceklerin ise daha basit acıktıracağı unutulmamalıdır Yoğurt, cacık ve ayranı sofranızdan beceriksiz etmeyinOruç açarken telaş edilmemelidir Süratli yemekten kaçınılmalı, yiyecekler tamamen çiğnenmeli ve ansızın bire yemeklere yüklenilmemelidir 1 adet hurma ya da zeytin ile oruç açıldıktan sonradan çok yağlı ve tuzlu olmayan çorba ile devam edilmelidir Gün boyu açlığın ardından ani yemek yemek yüklemesi mide ve bağırsak problemleri yaşanmasına sebep olabilirBu nedenle yemeğe azıcık ara verilmelidir Orucu açtıktan bir zaman sonradan yemeğe hafif zeytinyağlılar, salatalar ve yağlı olmayan et veya sebze yemekleri ile devam edilmelidir Yoğurt, cacık ya da ayran sofralardan beceriksiz edilmemelidir İftar sofralarında ağır yağlı yemeklerin, kızartılmış yiyeceklerin, börek gibi hamur işi çeşitlerinin ve şeker içeriği çok artı olan şerbetli tatlıların bulunmamasına itina gösterilmelidirRamazan ayının geleneksel lezzeti olan pide ise 12 dilim olacak şekilde tüketilebilir Yemekten 1 saat sonra yapılacak yarım saatlik yürüyüş ise kişinin hem kendisini daha iyi hissetmesini sağlayacak hem de yediklerini sindirmesine yardımcı olacaktırİftardan sonradan bitki çayları İle rahatlayınGün boyu açlık sonrası iftarda yemeklere fazla doldurmak, çoğunlukla mide problemlerine ve hazımsızlık yaşanmasına sebebiyet verir İftardan sonra tüketilecek 1 kadeh rezene çayı sindirim sistemindeki kasları gevşeterek hazmı kolaylaştırır, iftar sonrası yaşanabilecek mide yanması ve şişlik gibi problemlerin hafiflemesini sağlarHem gaz oluşumunu azaltarak mideyi rahatlatır Rezene sindirime yardımcı etkisinin yanı sıra uzun arzu sonrası oluşan baş ağrıları için de etkilidir İftar sonrasında kan şekeri çabucak yükselmeye başlar Bitki çaylarına Çubuk tarçın ilave etmek kan şekerinin yükselmesini önlerPapatya çayı yatıştırıcı etkisi ile hem sahurda hem de iftarda tercih edilebilecek bir bitki çayıdır Sahurda tüketildiğinde sonrasında daha kuytu bir uykuya dalmaya asistan olur Bunun yanı sıra rezene gibi mide rahatlatıcı özelliği de olduğundan rezene ile birlikte demlenebilir Başta midesi alıngan olan kişiler almak üzere çoğu kişinin en sık yaşadığı şikayet, iftar sonrası mide krampları ve spazmlardırTüm gün boş kalıp kasılan mideye yüklü miktarda ve ağır yemekler girdiğinde oluşan bu gaz ve spazmlar iftar sonrası tüketilecek tıbbi nane çayı yardımıyla çözülebilir Ayrıca unutulmamalıdır ki, bitki çaylarını demlerken en ideal usul hakiki bitkileri tercih etmek, üzerine kaynar su ilave edip 10 dakika demleyerek tüketmektir Tarçınlı su ile kan şekerinizi dengeleyinOruç tutarken en manâlı konulardan biri de tatmin edici akışkan tüketimidir Vücudun ısı dengesini karşılamak ve gün içerisinde alınamayan sıvıyı telafi olabilmek için iftar ile sahur arasındaki süreçte bol bol akışkan alınmalıdır Bu süreçte saat başı 12 bardak su içilmelidirGündüzden bir sürahi su içerisinde birkaç adet çubuk tarçın, taze nane yaprakları ve limon dilimleri bekletmek hem kan şekeri dengesi sağlar hem de kimsesiz su içmeyi dikkatsizlik edenler için güzel bir alternatiftir Suyun yanı sıra bitki çayı, ayran, maden suyu, şekersiz limonata ve kompostolar da seçim edilebilirAyran ile aromasız bir maden suyunu karıştırarak içmek gün boyu vücudun kaybettiği mineralleri yerine koyar Hem yoğurtlu soğuk çorbalar ve cacık hem serinletme hem de tok alıkoyma özellikleriyle iftar menülerinde mutlaka yer almalıdır Meyvelerinize tarçın serpinİftar sonrasında tatlı olarak Ramazanın geleneksel lezzeti güllaç, sütlaç, muhallebi ve dondurma gibi hafif tatlılar tercih edilmelidir Ananas gibi lifli ve şeker oranı düşük meyvelerden oluşan salatalar da hem vitamin ihtiyacını karşılamakta ayrıca de tatlı özlemini gidermektedir İftar sonrası ara öğündeki meyvelerin üzerine toz tarçın serpmek kan şekerini de dengeler Kronik bir sağlık durumu sorununuz varsa tedbirli olun Oruç yetişmek isteyen ancak sağlık durumu problemi olan kişiler (İnsüline bağımlı şeker hastaları ya da kan şekeri dengesiz olan kişiler, kronik böbrek ve karaciğer hastalığı olanlar, tansiyon hastaları, hamile ve emziren kadınlar ve minik yaştaki çocuklar), Ramazan ayı başlamadan önce oruç tutmalarının sağlık durumları açısından yerinde olup olmadığını mutlaka doktorlarına danışmalıdır  
 
858,478Konular
981,314Mesajlar
29,570Kullanıcılar
samsungcloudSon üye
Üst Alt