iltasyazilim
FD Üye
Oruçta susuzluk sıkıntısı çekmemek için öneriler
Uzmanlar,bu sene fazla sıcaklara rastlayan Ramazan ayında oruç tutacak olan vatandaşları susama hissini arttıracak besinlerden uzakta durmaları konusunda uyarıyorlar
Diyetisyen Hamide Ataman, Ramazan ayının bu sene fazla sıcaklara rastlaması nedeniyle oruç tutan vatandaşların daha yoğun bir şekilde susuzluk hissi duyacaklarını belirterek, bilhassa sahurda su ihtiyacını giderecek besinler tüketilmesi gerektiğini söyledi Ramazanda sıvı alımının gece her tarafında arttırılması gerektiğini ifade eden Ataman, “Gün içerisinde alınamayacağı için akışkan alımı gece baştan başa arttırılmalı 2 litre dek suyun tüketilmesi gerekiyor Vücuttan sıvı kaybına niçin olacağı için çay ve kahve pozitif tüketilmemeli Onun yerine su, taze bıkkın meyve suyu, meyve tüketilmeli Bilhassa meyvelerin tüketimi çok kayda değer Çünkü meyve ayrıca bir arz istikrarsız sağlar, ayrıca de enerji alımını arttırırlar Hem yapılarındaki posalar sebebiyle de tok tutarlar Ham sebzeler de bu görevi yerine getirir bu nedenle sebze tüketimi de kayda değer dedi
Ekmeğin tam tahıllı olmasına uyarı edin
Aşırı tuzlu yiyeceklerin su ihtiyacını arttırdığını belirten Ataman, sahurda bu tür yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini söyledi Sahurda zeytin gibi salamura besinlerden kaçınılması gerektiğine uyarı çeken ataman, “Turşu, salamura, konserve gibi besinler fazla fazla tuzlu içeriyor Bunların tüketiminden kaçınmakta üstünlük var Bu cins besinler tuzlu içeriği fazla ve su ihtiyacını arttıracaktır Şekerli besinler de su ihtiyacını arttıracağı için bu besinlerden kaçınılması gerekir Sahurda sandviç gibi bir şeyler hazırlanabilir Ekmeğin bütün tahıllı olmasına dikkat edersek, tok tutacağı için gün içerisinde fazla fazla susuzluk sıkıntısı yaşamayabilirler Bunun yanına çokça meyve ya da sebze tüketilirse su ihtiyacı bir arz giderilebilir diye konuştu
Pişirme yöntemi de besinler kadar kayda değer
İftarda özellikle aşırı yağlı yiyeceklerden kaçınılması gerektiğini bildiren Ataman, şunları söyledi: “Pişirme yöntemi de gerçekten yediğimiz besinler kadar manâlı Yiyeceklerin kızartılmadan hazırlanması gerekir İftar sofrasında özellikle kızartma çeşitleri fazlaca bulunur Bu sofrayı sadeleştirmek gerekiyor Sebze, yoğurt, salata bulunduracak şekilde soframızı hazırlayabiliriz Et grubundan beslenme tüketeceksek eğer, bunun kızartılmadan, fırında ya da haşlanarak hazırlanmasında avantaj var
derece derece,çoğu kez gıda ilkesi uygulanmalı
Ramazan ’da gitgide ve çoğu kez beslenmenin önemine dikkat çeken Ataman, bu şekilde beslenildiğinde bir anda fazla fazla beslenme tüketilmemiş olacağını bildirdi Ataman, “Besin alımını gün içerisine yayamayacağımız için bunu bütün aksine çevirerek günü geceye yaymaya çalışacağız dedi İftarda özellikle çorba ile başlamanın kayda değer olduğunu belirten Ataman, bu nedenle akıcı alımının da artacağını kaydetti Yemeğin muhtemel olduğunca yavaş yenmesi ve öğünün uzatılmasının öneminin altını çizen Ataman, “Ana yemekte daha çok beyaz etin biraz daha ağırlıklı olması yardımsever Sebze yemeği mutlaka bulunmalı Eğer mutlaka bir tatlı bulunacaksa, bunun sütlü tatlılar olmasını öneriyoruz hamurlu tatlılar yerine iftardan sonra meyve ya da minik ara öğünler eklenebilir Böylece kademeli olarak sıkça gıda ilkesini uygulayabiliriz Sahurda da tok tutmasını sağlamak için tam tahıllı, çavdarlı, kepekli, yulaflı ekmek tüketilebilir biçiminde konuştu
*
Uzmanlar,bu sene fazla sıcaklara rastlayan Ramazan ayında oruç tutacak olan vatandaşları susama hissini arttıracak besinlerden uzakta durmaları konusunda uyarıyorlar
Diyetisyen Hamide Ataman, Ramazan ayının bu sene fazla sıcaklara rastlaması nedeniyle oruç tutan vatandaşların daha yoğun bir şekilde susuzluk hissi duyacaklarını belirterek, bilhassa sahurda su ihtiyacını giderecek besinler tüketilmesi gerektiğini söyledi Ramazanda sıvı alımının gece her tarafında arttırılması gerektiğini ifade eden Ataman, “Gün içerisinde alınamayacağı için akışkan alımı gece baştan başa arttırılmalı 2 litre dek suyun tüketilmesi gerekiyor Vücuttan sıvı kaybına niçin olacağı için çay ve kahve pozitif tüketilmemeli Onun yerine su, taze bıkkın meyve suyu, meyve tüketilmeli Bilhassa meyvelerin tüketimi çok kayda değer Çünkü meyve ayrıca bir arz istikrarsız sağlar, ayrıca de enerji alımını arttırırlar Hem yapılarındaki posalar sebebiyle de tok tutarlar Ham sebzeler de bu görevi yerine getirir bu nedenle sebze tüketimi de kayda değer dedi
Ekmeğin tam tahıllı olmasına uyarı edin
Aşırı tuzlu yiyeceklerin su ihtiyacını arttırdığını belirten Ataman, sahurda bu tür yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini söyledi Sahurda zeytin gibi salamura besinlerden kaçınılması gerektiğine uyarı çeken ataman, “Turşu, salamura, konserve gibi besinler fazla fazla tuzlu içeriyor Bunların tüketiminden kaçınmakta üstünlük var Bu cins besinler tuzlu içeriği fazla ve su ihtiyacını arttıracaktır Şekerli besinler de su ihtiyacını arttıracağı için bu besinlerden kaçınılması gerekir Sahurda sandviç gibi bir şeyler hazırlanabilir Ekmeğin bütün tahıllı olmasına dikkat edersek, tok tutacağı için gün içerisinde fazla fazla susuzluk sıkıntısı yaşamayabilirler Bunun yanına çokça meyve ya da sebze tüketilirse su ihtiyacı bir arz giderilebilir diye konuştu
Pişirme yöntemi de besinler kadar kayda değer
İftarda özellikle aşırı yağlı yiyeceklerden kaçınılması gerektiğini bildiren Ataman, şunları söyledi: “Pişirme yöntemi de gerçekten yediğimiz besinler kadar manâlı Yiyeceklerin kızartılmadan hazırlanması gerekir İftar sofrasında özellikle kızartma çeşitleri fazlaca bulunur Bu sofrayı sadeleştirmek gerekiyor Sebze, yoğurt, salata bulunduracak şekilde soframızı hazırlayabiliriz Et grubundan beslenme tüketeceksek eğer, bunun kızartılmadan, fırında ya da haşlanarak hazırlanmasında avantaj var
derece derece,çoğu kez gıda ilkesi uygulanmalı
Ramazan ’da gitgide ve çoğu kez beslenmenin önemine dikkat çeken Ataman, bu şekilde beslenildiğinde bir anda fazla fazla beslenme tüketilmemiş olacağını bildirdi Ataman, “Besin alımını gün içerisine yayamayacağımız için bunu bütün aksine çevirerek günü geceye yaymaya çalışacağız dedi İftarda özellikle çorba ile başlamanın kayda değer olduğunu belirten Ataman, bu nedenle akıcı alımının da artacağını kaydetti Yemeğin muhtemel olduğunca yavaş yenmesi ve öğünün uzatılmasının öneminin altını çizen Ataman, “Ana yemekte daha çok beyaz etin biraz daha ağırlıklı olması yardımsever Sebze yemeği mutlaka bulunmalı Eğer mutlaka bir tatlı bulunacaksa, bunun sütlü tatlılar olmasını öneriyoruz hamurlu tatlılar yerine iftardan sonra meyve ya da minik ara öğünler eklenebilir Böylece kademeli olarak sıkça gıda ilkesini uygulayabiliriz Sahurda da tok tutmasını sağlamak için tam tahıllı, çavdarlı, kepekli, yulaflı ekmek tüketilebilir biçiminde konuştu
*