Otizm ve Trafik Kazası 11 yıldır otistiklerle çalışan bir eğitimci olarak keşke o kadar olsa otizm sizin dediğiniz gibi immünolojik, gastrointestinal ve nörolojik konularla ilgili karmaşık, multi sistem tıbbi bir rahatsızlık olsa ve tedavisi de bir hap yutturmak olsa, inanın çok mutlu olurdum Otizmin tedavisinde, bu multi sistem hastalığının tedavisinde, meşhur dan protokolünde eğitim, özel eğitimi çıkartmanız muhtemel mü? Dan protokolünü uygulamayıp yalnızca eğitim çalışması ile çare olan, teşhisleri değişik hastanelerin çocuk psikiyatrisi bölümlerince konmuş 4045 çocuğum iyileşti (11 takvim işlem içerisinde) Bu çocuklarım otistik gibi görünseler de gerçekten tepkisel bağlanma bozukluğurahatsızlığı olan çocuklar oldukları öne sürüldü biz de bunu kabul ettik Bu çocuklarımın tüm rapor ve dosyaları kurumumuzda mevcuttur Bunu burada olsun diye söylemiyorum Ortaya ayarlamak istediğim Dan Protokolü uygulanmadan da bu çocuklar iyileşebilmekte Otizmi kendimce dürüst tanımlamak gerekmektedir Cevap verilmesi gereken ana soru Otizm nedir? Otizm bir vakadır Bir trafik kazası gibidir Trafik kazası niçin olur? Trafik kazasını meydana getiren birçok sebep vardır Bunları sıralayacak olursak * Arızalı araç * Bozuk yol * Alkollü vasıta kullanımı * Hatalı sollama * Sürücü hataları Netice nedir? TRAFİK KAZASI olarak tanımlanan koşul Peki tüm Trafik kazaları netice bakımından aynımıdır? Emrindeki oysa hayır Yaralanmalı, ölümlü, maddesel hasarlı, tek yanlı vs birçok trafik kazası çeşidi bulunmaktadır Dönelim OTİZME ; Otizm öbür sebeplerden dolayı meydana gelebilen, sosyal, şehvetli, iletişimsel, davranışsal gelişim farklılığıdır Otizmin oluşumunda çevresel faktörleri yok saymak büyük hatalı olur Bağlanma bozukluklarının müdahale edilmezse kronik otizme dönüşmesi gerekli sondur Çevresel faktörlerle çoğalan otizmin, otistik bireyde nörolojik değişiklikler de yapacağı bambaşka bir gerçektir 4 yaşında piyano eğitimine başlanan bir çocuğun 10 yaşında beyin yapısı incelendiğinde yaşıtlarından farklılıklar oluşması beklenebilir Çocuklarımızı istediğiniz değin hiperbarik oksijen tanklarının içine doldurun eğer eğitim almamışlarsa piyano çalamazlar veya 6 yıldır piyano eğitimi alan bir çocuğu tanklara koyarsanız piyano çalmadan dolayı oluşan nörolojik farklılıkları ortadan kaldırıp çocuğa piyano çalmayı unutturamazsınız Otizmi çakmak namına mutizm, sellektif mutizm konularında bilgi sahibi almak gerektiğini düşünüyorum Susmak yada suskunluk bir rahatsızlık değildir Bunu bir dil ve konuşma bozukluğu olarak tanımlayabiliriz Bilimsel adı mutizmdir, yani SUSMA, SUSKUNLUK Gençlerde, yetişkinlerde ve en çokta çocuklarda görülür Bazı araştırmalara göre kız çocuklara görülme olasılığı erkeklere kadar iki kat fazladır yinede dil ve tavır bozuklukları arasında kızlarda ve erkeklerde hemen hemen eşdeğer derecede görülebilen tek konuşma bozukluğudur(1) (S)elektif Mutistik çocuklar tavır yeteneğine sahiptirler fakat bunu kayıtlı ortamlarda, kayıtlı kişiler aleyhinde sergileme yeteneğini gösteremezler(2) Daha fazla jest ve mimiklerle, el kol hareketleriyle ve yazılmış olarak iletişim kurarlar Mutizm psiklojik ve nörolojik bir rahatsızlık olmakla beraber maddesel nedeni bilinmemektedir En büyük endişen ailelerin alternatif tedavi yaklaşımlarına bel bağlayıp özel eğitimden uzaklaşabilecekleri düşüncesidir Burada hatalı anlaşılmaktan endişe ediyorum Çocukların özel eğitimden alternatif tedavi yöntemlerine yönelmeleri sonucunda para kazanma kaygım oluştu gibi bir durumdan bahsetmiyorum Yazının başında belirttiğim gibi keşke bu işin tedavisi bir ilaç yutturmak kadar basit olsa da tüm çocuklarımız iyileşse Bizler de geçimimizi başka yerlerden zorunda kalsak Sevgiyle kalın Amir AKDAĞ Kaynaklar E Heinemann, H Hopf (2004): Psychische Störungen in Kindheit und Jugend Stuttgart, Kohlhammer N KatzBernstein, (2007): Selektiver Mutismus bei Kindern München, Ernst Reinhardt