Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Oyuncu olmak için hangi liseye gitmeliyim

Oyuncu olmak için hangi liseye gitmeliyim
0
122

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Konservatuarda Oyunculuk Bölümü Okumak İçin Hangi Liseye Gitmek Gerekir?
Oyuncu yapabilmek için ilk öncelikle güzel sanatlar lisesine gidebilirsiniz
Güzel sanatlar lisesine girebilmek için puan yok, kabiliyet gerekmektedir Yerenek sınavlarının tarihini araştırıp sınava girebilirsiniz
Eğer konservatuar düşünüyorsanızda aynı koşul söz konusudur Kabiliyet sınavlarına girip konservatuar okuyabilirsiniz

Geçen sene yeniden benzer sayfadan ''konservatuar sınavlarına hazırlananlara'' adlı yazım büyük ilgi gördü Bu anlamda ne dek yetkisiz olduğumuzu bir defa daha fark ettim Her Yerde imtihan zamanın gelmesi sebebiyle, aynı aşırılık her tarafta baş gösterdi Başlıca sorulan soruları, bu yazıda toplayarak, cevaplamaya çalışacağım En azından ulaşamayan öğrenci adayların, kafasında soru işaretleri kalmamış olur Peki nedir çoğu kez sorulan bu sorular Genelleme yaparak şöyle bir göz atalım

''Hangi tiratları seçmeliyim? ''

En fazla gelen soru (geçen yazımda da belirtmiştim ama hala sorular geliyor) '' tirat önerir misiniz ’ ’ Tepeden inme tirat verilmez Bundan Başka bahşedilen tirat başlı başına da çalışılmaz Tiradın geçtiği oyun bulunup tamamı okunmalıdır Yazar hakkında data edinilmelidir Şahsiyet tahlili, analizler gerçekleştirilmelidirKitap edinilmezse gerçek bir karakter oturtulmuş sayılmaz Jüri göre, oyunda geçen kahramanın en yakın arkadaşı gibi şeyler sorulabilir Konuya ne değin dominant olduğunuz manâlı Geçen yazımda olağan seçmeyin dedim lakin, bir takım okullar özellikle olağan istiyor O yüzden herzamanki yazdım diye klasikten vazgeçmeyin Aslolan yorumdur, oyunculuktur Geçen yazımda söylediğimi yeniliyorum, Aksan içerikli oyunlardan kaçınınız Bıçak üstü yorumlardır Kaçırdığınız taktirde kötü sonuçlar doğurur Bazı okulların verdiği gerekli parçalar var, öğrenci adayı okul sitesinden takip etmelidir

''Oyunc olmak için Hangi okula gitmeliyim? ''

Ilk Önce sınav sonucunuzdaki puan tatmin edici olmalı asgari ham puan 160 185, en üstteki taban 200215(Okullara göre değişiyor) Puan tuttuktan sonra yaş sınırı olup olmadığına dikkat edilmelidir Okulun oyuncu kontenjanı göz önüne alınmalıdır Girilecek sınavlarda imtihan tarihlerinin çakışmamasına dikkat edilmelidir Birden pozitif yer denenmelidir Size hitap eden mektep, hangisiyse o seçilmeli Bütün okullardaki kalite aynı olduğu söylenemez Bu ayrıntılarıyla bireysel bir seçimdir, muhakkak bir öneri yapılamaz

''Oyuncu olmak için Nasıl çalışmalıyım? ''

Sınavlara şüphesiz kurs eğitimi alarak çalışmalısınız Altını çizerek söylüyorum Bir oyuncu adayı eğer kendi başına çalışırsa hatalarını göremez, ne olursa olsun kurs eğitimi koşul Her kurs niteliklimi… hayırTürkiye ’de zaten bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar nitelikli kurs sayısı var Bunlar araştırılarak bulunabilir bir de, önüne gelen kurs açmış durumda Bu tür pislik yuvalarında oyuncu adayının, hevesi kaçabilir Aman dikkat! Gideceğiniz kurs araştırılmalı, yeri görülmeli, eğitmenler soruşturmalıdır

Yıllar yılı milli eğitim bakanlığının bu nesil yuvalarının araştırılarak bulması gerekir diye bas bas bağırdıkNe ses çıktı ne seda Devamlı tiyatro gruplarına kurs verilir diye haberler düşmekte Gördüğüm yerde bunun tartışmasını yapmaktayız İki oyunda oynayıp, üçüncü oyunda eğitmenlik kimliğine bürünen nice halk müziği tanıdım Bir mekan sahibi olmanız, yönetmen,oyuncu, eğitmen kimliği kazandırmaz Ara sokaklarda bar üstü açılan yerler bir yetişkin olarak, ne kadar ciddi yapıp yapmadığını anlamanızı sağlarBu işler çocuk oyuncağı yok, bir öğrenci adayının hevesini kırmak, negatif bir hava ele vermek, yeni başlayanlar için çok kötü bir tesir yaratır, kısacası soğutur Dahası bir yılını heba eder (Bilinçsiz açılan, yalnızca para kazanma amacı güden kurslara sitemimdir)

Eğer kursa gitme şansım yok diyenlerdenseniz, ( ki önemli bir yetişkinlik bu şanstan yoksun durumda) evde çalışacaksınız Diğer alternatifiniz yok Ayna aleyhinde çalışarak mimik ve jestlerinizi görebilirsinizDiksiyonunuza dikkat etmelisiniz Bol bol kitap okumalı, tahlilci bir kimliğe sahip olmalısınız Tirat ne olursa olsun, oyunculuğunuzdur onu ortaya koyan Herzamanki yada modern takıntınız olmamalı

''Aktör elde etmek için Sınavda ne yapmalıyım? ''

İşte en tedirgin bölüm, sınavda ne yapmalıyım Bütün bir sene boyunca hazırlanıp, öss de ter döktükten daha sonra barajı geçip buralara değin geliyorsunuz tirat,şiir,öyküde hazır Ve Kapıda adınız okunuyor Yavaş adımlarla içeri giriyorsunuz Kesinlikle kuytu olmanızı öneriyorum Ne olursa olsun, jüri karşı heyecanlanmamanız gerekiyor Aşırı coşku hem unutkanlığa, ayrıca sahnede bocalamaya neden olurİçinizden geldiği gibi gizli bir oyunculuk sergileyin Unuttuğunuz süre doğaçlama yapın Kesip her yerde izin istemeyin Unutsanız dahi, belli olun jüri hoşgörüyle karşılayacaktır Imtihan öncesi böyle bir şeyi düşünmeyin ‘‘ her şey iyide, ya sahnede unutursam ’ ’ gibi düşüncelerle kafanızı meşgul etmeyin

Sınav öncesi, yemek yemek yemeyin…
en düşük 2 saat evvelden karnınızı doyurun
Bir okulda sınavda kullanmak için, bazı arkadaşlar ütü, ütü masası gibi bazı gereçler getirdiğine tanık oldum Bu tür şeyler ayrıca zaman kaybettirir, hem de jürinin tepkisine neden olabilir Sade bir şekilde sınava girin

''Yardımcı kitaplar? ''

1MEB yayınları Alıştırmalı diksiyon sanatı Yazan : Nüzhet ŞENBAY

2 MEB yayınları Diksiyon alıştırmaları Yazan : Murat ATAK (daha ayrıntılı)

3 Cezmi Koca ’nın yazmış olduğu '' Konservatuar sınavlarına hazırlık'' adlı kitap Adından da anlaşılabileceği üzere sınava girmeden önce neler yapılması gerektiğini,konservatuarı olan okullar,özel okullar, özel kurslar,içeriği,şartları,nelere dikkat edilmesi gerektiği, konservatuara hazırlanırken tiratların nasıl olması gerektiği,nelere dikkat edilmesi gerektiği ve dünya yazarlarından tirat örnekleriyle ilgili (erkek ve bayan olarak ayrılmış şekilde) geniş bir bilgi veriyor

Birincil kere sınava girecekler için özellikle öğüt ettiğim kitabin çok artı faydasını göreceklerdir Tiyatrocu olmalı mıyım, olmamalı mıyım? Yada niçin olmalıyım gibi bir fazla soruya yanıt verebilecek en güzel kitaplardan birisi

4 Özdemir Nutku'nun yazdığı tiyatro tarihi 1ve 2 yi belirli alınması gereken bir kitap

5 Yılmaz Arıkan'in yazmış olduğu ''Tiyatro eğitimi'' adli kitabı alıp okuyun Dünya yazarları,ustalar,monologlar,us sanatları,başlattığı akımlar,öncü olduğu konular içeriyor Tiyatro alanında çok önemli konulara değinmiş bu kitabı almanızda menfaat var

6 En önemli asistan kaynak T Yılmaz nasihat eseri olan 100 monolog serisi (toplam 4 kitap) Ayrıca oyunla ilgili kısa özetler, ayrıca de karakterler hakkında küçük bilgiler içeriyor Bilhassa tirat arayan öğrenci adayları için bulunmaz fırsat

8 Ha unutmadan… Stanislavski''Bir aktör hazırlanıyor''… *