Melisa yapraklarının çay halinde hafif ve orta derecede vakalarda etkili olduğu, düzeltici etkiye sahip ilaçların kaslı etkisine alt olarak ortaya meydana çıkan sersemlik, vasıta ve aygıt faydalanma güçlüğü ve tiryakilik gibi kayda değer istenmeyen etkilere yol açmadığı bilinmektedir id Gad300250 Yemeklerden daha sonra bir fincan melisa çayı Melisa, yemeklerden sonra çay olarak tüketildiğinde hazımsızlık, gaz, şişlik, kolik gibi sindirim sistemi sorunlarının giderilmesinde yararlı olabilmektedir bir de, bazı hastalıkların tedavisinde yardımcı olarak çare uygulamalarında da yer almaktadır Bunlar arasında dismenore (ağrılı adet), baş ağrısı, diş ağrısı, melankoli, histeri, kusma, yüksek tansiyon, kronik bronşsal mukoz membran yangısı bulunmaktadır Öğrenmeyi ve algılamayı geliştiriyor Melisa içerisinde bulunan maddelerden biri olan rozmarinik asitin beynin öğrenme ve algılama işlevlerini desteklediği bilimsel incelemeler ile ortaya konulmuştur Bu bakımdan melisa çayının gerek gençlerde ve gerekse ileri yaşlarda faydalı olması beklenmektedir Uçuk tedavisinde etkili Yürütülen bilimsel incelemeler yapraklarında bulunan buharlaşan yağın bilhassa uçuk virüsü üstünde etkili olduğunu ortaya koymaktadır Kapaklı kaplarda demlenerek hazırlanan çayın ağızdaki bu herif enfeksiyonların tedavisinde yardımcı olmaktadır Uyarı Melisa ile ilgili en manâlı sorun, yanlış bitki kullanılmasıdır Daha ucuz olması nedeniyle limon otu ya da bilimsel adı ile Aloysia citriodora (lemon verbena) yaprakları limon kokulu ince yapıda ve uzun yaprakları ile başlıca melisa yerine satılmaktadır Ama yukarıda bahsedilen yararlar bu bitki için laf konusu değildir