Ağustos ayında tutulmaya başlanan palamut balığının insan sıhhatine inanılmaz yararları olduğunu biliyor muydunuz? Ilık denizlerde yetişen palamut, büyük balık çeşitlerindendir. Omega-3 yağ asidi bakımından Somon çeşidinden sonra gelen en varlıklı balık tipidir. Pekala palamut balığının yararları nelerdir ve neye düzgün gelir? Hangi balık nasıl tüketilmelidir? Sizler için en çok tercih edilen palamut tipi hakkında bilinmeyenleri araştırdık.
Omega- 3 yağ asitleri bakımından güçlü olan balıkları insan sıhhatine olumlu ek sağlar. Sonbaharın birinci günü ile birlikte kalkan av yasağından sonra denizlere açılan balıkçılar kısa vadede tezgahları doldurmaya başlar. Şubat ortalarına kadar tüketilen balık vücudun resen üretmediği birçok maddeyi tek seferde sağlar. Balık cinslerinden hamsi ve somondan sonra en çok tüketilmesi tercih edilen palamut, mahsusen cilt sıhhatine ek sağlar. Palamut balığı; palamut vozonu, çingene palamudu, palamut, kestane palamudu, zindandelen, torik, sivri altıparmak ve piçuta üzere çeşitleri bulunur. İçeriğinde fosfor, sülfür, vanadyum unsurları bulunur. Protein ve D vitamini bakımından da epeyce zengindir.
PALAMUT BALIĞININ YARARLARI NELERDİR?
- Saç köklerini güçlendirerek dökülmesini ve yıpranmasının önüne makbul.
- Cildin daha parlak ve canlı görülmesini destekler.
- Sistemli tüketildiğinde diş ve kemik yapısını güçlendirerek rastgele bir deforme yaşanmasını ketler.
- İçerdiği potasyum sayesinde kolesterolü düzenler. Kan basıncını azaltır.
- Gözdeki sarı noktadaki hücreleri zenginleştirerek görme rahatsızlıklarının önüne makbul.
- Hudut hücrelerinin daha sağlıklı olmasını sağlar. Dimağın hafıza kısmının gücünü artırır.
- Sindirim sistemindeki mutasyona uğramaya meyilli hücreleri güzelleştirerek kanser marazlarının yaşanmasını pürüzler.
HANGİ BALIK NASIL TÜKETİLMELİDİR?
ÇİPURA
Çipuranın taze olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Pulları çabuk dökülmesi balığın bayat olduğu manasına gelir. Bu balıklar da yağ nispeti çokça olduğundan ateşi az olan ızgarada ya da ısısı düşük olan fırında pişirilmesi daha sağlıklı olur. Böylelikle kendi yağında kızaran balığın yağ orantısı azaldığından kilo veren bireylerin diyet listesinde de taraf alabilir.
HAMSİ
En çok tercih edilen balık çeşitlerinden biri olan hamsi, Karadeniz mutfağının birçok yemeğinin ana hususudur. Başının alt kısmında al renk çoğunluktaysa bu balıklar muhakkak tüketilmemelidir. Taze iri ve 9 cm olan Hamsinin buğlaması yapılır ya da kısık ateşte tava kızartılması tavsiye edilir.
USKUMRU
Mütehassıslar, uskumru balığını Aralık ve Ocak ayların dışında yenilmemesi gerektiğini vurguluyor. Zira bu balık çeşidi denizden çıktıktan sonra çabuk bozulur. Uskumruya tuzlama salamurası yapıldıktan ızgara, tava ve fırınlayarak tüketebilirsiniz.
LÜFER
En çok tercih edilen bir gayri balık çeşidi de lüferdir. Lüferde Hamsi üzere kısık ve az yağlı bir formda tavada kızartılarak tüketilmesi daha yararlıdır.