Palm yağı ve fındığın saf hallerinin zararsız olduğuna uyarı çeken Dyt Yunus Kapar, fındığın palm yağında kavrulduğunda sağlıksızlığın ortaya çıktığını belirtiyor ve sözlerine şöyle devam ediyor; id Gad300250Türkiye’de palm yağı daha çok margarin sanayinde kullanılıyor“Palm yağı, palmiye ağacının meyvesinden elde edilen bir bitikisel yağdırFakat nebati yağ olmasına rağmen takriben % 50 oranında doymuş yağ içeren ve oda ısısında sözde katı olan bir yağdırAslında Palm meyvesinden 2 değişiklik yağ elde edilir %55’i meyvenin mezokarp kısmı yani taze kısmından elde edilir Öteki %45’lik geri kalan kısmı ise palm çekirdeğinden elde edilen Palm çekirdeği yağıdır Dünyada adeta 7 milyon hektarlık palm yağı üretim alanı vardır ve bu oran dünya yağ ihtiyacının takriben%20’sini karşılamaktadır Türkiye’nin 2019 yılında palm yağı ithalat miktarı 525 bin tona ulaşmış olup, daha fazla margarin sanayinde kullanılmakta ve tüketilmektedirimg align leftalt 476src palmyaginezamanzararli5c43de930309fjpeg 311Palm yağı zararsızken ademoğlu teknolojisi ile zararlı ülkü getiriyorPalm yağı içerik bakımından batmış yağ içerir ve bu yağları ele alırsak;doymuş yağlar, kolesterol seviyelerinde artışa neden olarak kardiyovasküler hastalık gelişimini hızlandırmaktadırÖte yanlamasına bu yağların tatbik şekli ile ilgili başlıca can sıkıntısı karşımıza çıkmakta Tatbik şekli derken kızartmaları yani yağlara uygulanan yüksek ısı sonrası yağların formlarında oluşan olumsuz değişimler ciddi anlamda insan sağlığına zararlıdırYani aslında her beslenme doğasında dinç iken insanoğlu bunları övündüğü gelişmiş sanayi teknolojisi ile zararlı hale getirebiliyor Mesela; bir fındık ve palm yağını ele alırsak bu iki gıda doğasında gayet sağlıklı bir yağlı tohum ve meyve iken palm yağında fındığı yüksek derecelerde kavurduğunuzda içeriğinde AGE’ler yani (Advanced Glycation End Products)oluşurSon derece yararlı bir gıdayı yanlış hazırlayarak son derece zararlı glukotoksik bir gıda maddesi haline dönüştürebilirsinizGıdaları kızarttığınızda, kavurduğunuzda veya ızgara yaptığınızda diyabetik bir hastanın damarlarının bozulmasına yol açan AGE’lerin aynısını gıda yolu ile almış olursunuzArtık tüm dünya hemfikirdir oysa gıdaları doğru hazırlayarak dıştan aldığımız AGE’leri minimum düzeylere indirebilirizAGE’lerin besleyici değeri yoktur,yürek ve damar hastalıklarına yol açar, toksiktir (AGE’lerin diğer adı Glikotoksindir) diyorPalm yağınıngıda sanayinde diğer yağlara göre ucuz olması nedeniyle çoğunlukla kullanılmakta olduğunu bildiren İstanbul Diyet Merkezi’nden Beslenme Uzmanı Yunus Kapar,gıda sektöründe genel olarak;kahvaltılık çikolata kremalarında, kahvaltılık gevreklerde, bisküvi, kek, çikolata gibi hazırlanmış gıda ve özellikle margarin yapımında 1 ton fiyatı diğer emsal nebati yağlara göre daha ucuz olduğundan tercih edildiğini vurguluyorYüksek ısıya maruz kalmış bütün bitkisel ya da hayvansal yağların kanserojen olabildiğini ve özellikle çocuklar konusunda dikkatli olmamız gerektiğini açıklıyorÖzellikle çocuklar konusunda kızartma yağlara dikkat!“Çocuklarımız maalesef daha çok sebzeleri ya da et ve et ürünlerini daha fazla yağlı kızartma olarak sevip tüketmek istiyorlar onları bu tip gıdalardan muhtemel olduğunca uzakta yakalamak gereken bir AGE türü olan akrilamid 1 kg patates kızartmasında neredeyse 14500µg olarak bulunurBunu şu şekilde düşünürseniz hamburger menüsünün yanına verilen patateslerin en küçük boyu 250g’dır ve 3625µg içermektedir Sadece palm yağı yok bununla birlikte gündeme bütün yiyecek maddeleri için bu dikkat gelmeli sadece bir marka veya bir hazırlanmış gıda ürünlerini yargılamamalıyız tüm yağda kavurma ve kızartma gibi işlemlerden geçirilerek hazırlanan yiyecek ürünleri mercek altına alınmalı diyorÇikolatalı fındık kremasındaki tek zararlı madde palm yağı mı?Gıda tüketiminde gıdanın hazırlanış şekline ve pişirme yöntemine uyarı etmemiz gerektiğini bildiren Dyt Yunus Kapar, sözlerine şöyle devam ediyor;“Üzülerek belirtmeliyim ki klasik yöntemler sahiden daha sağlıklı yöntemlerdiTeknoloji geliştikçe gıda sanayi devasa boyutlara ulaştı insan oğlu fazla çabuk tüketici bir varlık haline geldi İnsanlara her dönem daha öbür türlerde gıdalar geliştirmeye çalışıyor şirketler Mesela marşmelov ateşte ısıtılıp tüketildiği zamanda benzer zehir etkisi ortaya çıkar biz Türklerin çok sevdiği mangalda ızgara usulü pişirilen etlerde de aynı zehir etkisi ortaya çıkar nitelik le kanat şiş bu işte en tehlikelilerdenHalbuki pişirme yöntemlerinde daha fazla haşlama, fırında veya buharda pişirme yöntemleri ile hazır gıdalar bizler için daha dinç ve yardımcı olacaktır diyorPembeNar Özel