
Pastırma Tanımı İçin Gereçler
- 2 kg biftek yahut antrikot
- 1 kg tuz
- 150 gr çemen unu
- 4 baş sarımsak
- 75 gr toz biber
- 1 su bardak ılık su
- 1 yemek kaşığı kimyon
Pastırma Tanımı Yapılışı
- Öncelikle elimizi yıkıyoruz.
- Akabinde elimize aralıklarla bıçak yarası açıyoruz ve elimizi aşmak için ucuna delik açıyoruz.
- Konutumuzun her yerini bıçak yarası açtığımız yer dahil er yeri bol tuz ile tuzluyoruz.
- Akabinde bir kabın içine koyup üzerine strech ile kapatıp 48 saat durmak üzere buzdolabına kaldırıyoruz. Bu mühlet zarfında etimizin içindeki su dışarı çıkacaktır.
- 48 saatin sonunda çıkartıp yıkıyoruz.
- Ve bir su kabının içine üzerini aşacak derecede su koyup 4 saat suda dinleniyoruz. 4 saatin sonunda etimizi sudan çıkartıp korumak üzere asıyoruz.
- 24 saat sonunda etimizi açtığımız yerden alıp, üzerine ağır eşya koyup, geceden sabaha serin bir yerde içindeki suyun çıkması için dinlendiriyoruz.
- Akabinde tekrardan korumak üzere etimizi asıyoruz.
- 8 günlük müddetten sonra çemenimizi hazırlıyoruz ve buzdolabında 2 gün dinlendiriyoruz 2 günlük mühletin akabinde etimizi çemenliyoruz.
- Etimizin her yerini tıpkı incelikte ve her yerini çemenliyoruz.
- Çemenlenmemiş hiçbir yeri kalmamasına dikkat edelim. Çemenledikten sonra etimizi 14 gün korumak üzere asıyoruz.
- 14 günlük müddetten sonra afiyetle yiyebilirsiniz.
- İpe astığınız yerleri yemeklerinizi, öteki kısımlarını da ince ince doğrayıp afiyetle tüketebilirsiniz.
- Birinci başlarda etin dış kısmının çabuk kuruması kıymetlidir. Vantilatör yardımı ile dış kısmını çabuk kurutabilirsiniz. Birinci bir kaç gün gündüzleri sabahtan akşama vantilatör karşısında beklemeniz tavsiye ederim.
- Sıcak havalarda sinek olacağı için kurutma sürecinde ince bir bez etin üzerine örtebilirsiniz.
- Çemeni hazırlarken materyalleri karıştıralım ve dolaba 24 saat dinlenmek üzere kaldıralım afiyet olsun.