Patatesli Açma Tarifi İçin Malzemeler
- 2 adet patates
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 100 gram yumuşak tereyağı veya margarin
- 2 su bardağı ılık süt
- 1 su bardağı ılık su
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 2 yumurta akı (Sarısı üzeri için)
- 1 paket instant maya
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 7-8 su bardağı un
Patatesli Açma Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
- Ön hazırlık olarak patatesleri soyup, uygun tencere içerine alarak üzerini geçecek kadar su ekleyin ve haşlanmaya bırakın.
- Hamuru yoğuracağınız derin ve geniş kase içerisine ılık süt ve suyu, ardından un hariç diğer malzemeleri ekleyerek karıştırın.
- İnstant maya aktif olduğu için ön mayalanma işlemi yapmaya gerek yok.
- Azar azar un ilavesi ile ele yapışmayan ama yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.
- Kabın tabanını yağlayarak hamuru içinde çevirip her yarinin yağlanmasını sağladıktan sonra üzerini hava almayacak şekilde kapatıp 45-60 dakika arası oda ısısında mayalanmaya bırakın.
- Mayalanma süresi yaklaştığında, haşlanan patatesle tuz ve tereyağını ekleyip püre haline getirin. Mayalanan hamuru açıp hafif unladığınız tezgah üzerinde 1-2 dakika yoğurarak toparlayın.
- 4 eşit bezeye ayırın. İlk bezeyi yine unlayarak bir merdane veya kalın oklava ile dikdörtgen şekilde açın. Yarım cm kalınlığında açmanız yeterli olacaktır. Tam olarak anlayabilmeniz için videolu tarifi izleyebilirsiniz.
- Açtığınız hamurun üzerine patates püresinin 1/4 ini alarak kaşığın tersi ile tüm hamura yayın. Kenarlarına kadar gelmesine özen gösterin. Kalan diğer 3 bezeye de aynı işlemleri yapıp aralarına patates püresi sürün.
- 4. Yufkanın üzerini de patates püresi ile kapladıktan sonra bir bıçak yardımı ile kısa kenarından uzunlamasına keserek 18 şerit elde edin.
- İlk şeridi uzunlamasına ikiye katlayarak her iki ucundan ters istikamete doğru çevirerek burgu yapın ve iki ucu birleştirip yapıştırın.
- Hazırladığınız halkaları yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklarla dizin. Her tepsiye 6 tane sığdırarak 3 tepsi hazırladım ben.
- Tepsiye dizdiğiniz halkaların üzerine yumurta sarısı sürerek hazırlayın. İlk tepsi hazır olunca önceden ısıtılmamış 200*c ayarlı fırına verin.
- İlk tepsi pişerken 2. Tepsiyi, 2. Tepsi pişerken de 3. Tepsiyi hazırlayın. Bekleme aşamasında tepsi mayalanması da gerçekleşmiş oluyor.
- Benim fırınımda 25 dakika da üzerleri kızardı her fırına göre pişme süresi farklılık göstereceği için pişirme aşamasında kontrollü olun lütfen.
- Fırından çıkan açmalarınızı ister sıcak, ister ılık isterseniz de ertesi gün servise çıkarabilirsiniz. Afiyet bal şeker olsun.