Patatesli Börek El Açması (Çıtır Çıtır) Tanımı İçin Gereçler
Hamuru için
- 4 su bardağı un
- 1 çay kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1.5 çay kaşığı kuru maya
- Ilık su 1-1.5 su bardağı kadar (un markasına nazaran ölçü olarak değişkenlik gösterebilir)
- 4-5 adet haşlanmış patates
- 1 adet soğan
- Yarım tatlı kaşığı domates salçası
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- Pul biber
- Karabiber
- Tuz
- (baharatları isteğinize bağlı atabilirsiniz o yüzden ölçü belirtmedim)
- 125 gram margarin
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- (tavada ikisi hafif ettirilerek ortasına sürülecek)
- 1 adet yumurta (sadece sarısı da olabilir)
- 1 tatlı kaşığı sıvı yağ
- Dilerseniz çörek otu, susam yahut haşhaş da serpebilirsiniz)
Patatesli Börek El Açması (Çıtır Çıtır) Tanımı Nasıl Yapılır?
Not EkleTanımı Yazdır
- Birinci olarak 4-5 adet patatesi kabuklarını soymadan yıkayıp tencereye alıyoruz ve güzelce haşlıyoruz. (yaklaşık 40-60 dk da haşlanıyor).
- Patatesler haşlanırken; derin bir kaba unu, şekeri, tuzu ve mayayı ekliyoruz. Denetimli bir halde ılık suyu da ekleyerek ele yapışmayacak bir hamur elde ediyoruz.
- Hamuru 30-60 dk ortası dinlenmeye alıyoruz hamur ne kadar hoş dinlenirse o kadar hoş açılıyor.
- Hamurlarda dinlenirken; 4 yemek kaşığı sıvı yağ’ı derin bir tavaya alıyoruz.
- Akabinde küp küp doğradığımız soğanları da tavaya alıp orta ateşte 8-9 dk hafif kavuruyoruz.
- Akabinde yarım tatlı kaşığı salçayı da ekleyip 2-3 dk karıştırıyoruz.
- İstenilen ölçüde baharatlarda eklenip 2-3 dk daha soğan ve salça ile harmanlıyoruz.
- Harmanlanan soğanlara soyup yeterlice ezdiğimiz patatesleri de ekleyip 5-6 dk kadar orta ateşte kavuruyoruz ve ocağın altını kapatıp dinlenmeye alıyoruz.
- Dinlenen hamuru 6 beze yapıp ince ince yufkalar açıp,her bir yufkanın ortasına evvel sıvı yağ ve margarin karışımını sürüyoruz .
- Sonra üzerine yaptığımız harçları da ekleyerek rulo formunda sarıyoruz.
- Ben tepsiye dizerken yufkaları u halinde katlayıp tepsiye o denli dizdim. Sizler dilerseniz keserek ,yapılan ruloları ikiye bölüp gül böreği biçiminde de yapabilirsiniz.
- 180 derece fırında 35-40 dk kadar pişiriyoruz.Deneyen ve beğenen herkese şimdiden afiyet olsun. Daha bir çok tanım için takip etmeyi ve denemeyi unutmayın.