patlamış darı nasıl patlıyor? " "Patlamış mısırın hikayesi beş bin sene evveline, Amerika kıtasına dek uzanıyor Amerika yerlileri gıda için kullanılacak mısır ile içi daha sulu olan patlayabilir mısırların arasındaki farkı biliyorlardı Kolomb kıtaya ayak bastığında yerlilerin darı kültürünü gördü, fakat başlıca ilgi 1510'lu yıllarda Güney Amerika'da terör estiren Hernanda Cortes'in Aztek'lerin dini ayinlerde ipe dizilmiş patlamış mısırları yediklerini görmesi ile başladı Üstelik yerliler mısırı bir çeşit şişe geçirerek, her zaman ısıtarak ya da kızgın kuma gömerek değişik şekillerde patlatarak yiyorlardı Amerika kıtasının keşfinden daha sonra Avrupa'ya getirilen ürünlerin içinde en ünlüleri patlamış darı ve tütündü Birincisine çok artı yağ ve tuz ilave etmezseniz, muhakkak ikincisinden daha sağlıklıdır Fakat tüm mısır taneleri patlamaz Patlayan mısırın gizemini yaratan iki etmen vardır: Darı tanesinin içinin fazla güzel bir ısı geçiş özelliği ve harikulade bir mekanik mukavemete, yani sağlamlığa sahip kabuğu Mısıra özenli bakıldığında, civarda kalın ve su geçirmez bir kabuk olduğu görülür Bunun altında iki katman daha vardır Tanenin bu iç kısımlarındaki moleküllerin sıralanış biçimi, sıradan mısır tanelerine göre daha düzenlidir Bu sayede ısı bayağı tanelere oranla az daha iki misli çabucak içine yayılabilir Kalın kabuk ısıtıldığında, tanenin içi de hızla ısınır ve içindeki su, basınçlı bir su buharı oluşturur Isınma boyunca gitgide artan bu basınç, sonunda kalın kabuğun neredeyse infilak ederek yırtılmasına yol açar Tane ilk boyutundan yaklaşık 30 misli büyür, içi dışına kazanç, yani tanenin içindeki yumuşak kısım dışarı çıkarak yenilebilir kısmı oluşturur Bu özelliği tabiatta başka hiçbir şeyde göremezsiniz Şayet birazcık ekmeğin oluşumunu buna benzetebiliriz Bir darı tanesinin ideal bir şekilde patlayabilmesi için, içinde asgari yüzde 14 oranında su olması gerekir Bunun altındaki oranlarda tekrar patlar lakin kısmen açılır, istenen sonuç alınamaz Mısırın içersindeki su oranını artırmak için, kapalı bir ortamda üzerine su serpiştirilmesi ve beklemeye bırakılmasının faydalı olacağı söylenir ama bu operasyon mısırın içindeki su oranını maksimum yüzde l arttırır Bir mısırı iğneyle delerseniz, bir fırında ya da güneş altında bekletirseniz, 150 derecenin aşağı ısıtırsanız, yukarıda bahsedilen suyun buharlaşması, basınç ve infilakın hiçbiri gerçekleşmez
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.