Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

patlamış mısır nasıl patlıyor?

patlamış mısır nasıl patlıyor?
0
107

ahmet0135

FD Üye
Katılım
Nis 13, 2018
Mesajlar
3,753
Etkileşim
89
Puan
48
F-D Coin
0
patlamış darı nasıl patlıyor? &quot &quotPatlamış mısırın hikayesi beş bin sene evveline, Amerika kıtasına dek uzanıyor Amerika yerlileri gıda için kullanılacak mısır ile içi daha sulu olan patlayabilir mısırların arasındaki farkı biliyorlardı Kolomb kıtaya ayak bastığında yerlilerin darı kültürünü gördü, fakat başlıca ilgi 1510'lu yıllarda Güney Amerika'da terör estiren Hernanda Cortes'in Aztek'lerin dini ayinlerde ipe dizilmiş patlamış mısırları yediklerini görmesi ile başladı Üstelik yerliler mısırı bir çeşit şişe geçirerek, her zaman ısıtarak ya da kızgın kuma gömerek değişik şekillerde patlatarak yiyorlardı Amerika kıtasının keşfinden daha sonra Avrupa'ya getirilen ürünlerin içinde en ünlüleri patlamış darı ve tütündü Birincisine çok artı yağ ve tuz ilave etmezseniz, muhakkak ikincisinden daha sağlıklıdır Fakat tüm mısır taneleri patlamaz Patlayan mısırın gizemini yaratan iki etmen vardır: Darı tanesinin içinin fazla güzel bir ısı geçiş özelliği ve harikulade bir mekanik mukavemete, yani sağlamlığa sahip kabuğu Mısıra özenli bakıldığında, civarda kalın ve su geçirmez bir kabuk olduğu görülür Bunun altında iki katman daha vardır Tanenin bu iç kısımlarındaki moleküllerin sıralanış biçimi, sıradan mısır tanelerine göre daha düzenlidir Bu sayede ısı bayağı tanelere oranla az daha iki misli çabucak içine yayılabilir Kalın kabuk ısıtıldığında, tanenin içi de hızla ısınır ve içindeki su, basınçlı bir su buharı oluşturur Isınma boyunca gitgide artan bu basınç, sonunda kalın kabuğun neredeyse infilak ederek yırtılmasına yol açar Tane ilk boyutundan yaklaşık 30 misli büyür, içi dışına kazanç, yani tanenin içindeki yumuşak kısım dışarı çıkarak yenilebilir kısmı oluşturur Bu özelliği tabiatta başka hiçbir şeyde göremezsiniz Şayet birazcık ekmeğin oluşumunu buna benzetebiliriz Bir darı tanesinin ideal bir şekilde patlayabilmesi için, içinde asgari yüzde 14 oranında su olması gerekir Bunun altındaki oranlarda tekrar patlar lakin kısmen açılır, istenen sonuç alınamaz Mısırın içersindeki su oranını artırmak için, kapalı bir ortamda üzerine su serpiştirilmesi ve beklemeye bırakılmasının faydalı olacağı söylenir ama bu operasyon mısırın içindeki su oranını maksimum yüzde l arttırır Bir mısırı iğneyle delerseniz, bir fırında ya da güneş altında bekletirseniz, 150 derecenin aşağı ısıtırsanız, yukarıda bahsedilen suyun buharlaşması, basınç ve infilakın hiçbiri gerçekleşmez  
 

Similar threads

patlamış darı Patlamış Mısırın Patlaması Patlamış mısırın hikayesi beş bin yıl evveline, Amerika kıtasına dek uzanıyor Amerika yerlileri yiyecek için kullanılacak mısır ile içi daha sulu olan patlayabilir mısırların arasındaki farkı biliyorlardı Kolomb kıtaya etap bastığında yerlilerin darı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
80
Patlamış mısır nasıl patlıyor? Patlamış mısırın hikayesi beş bin sene evveline, Amerika kıtasına kadar uzanıyor Amerika yerlileri yiyecek için kullanılacak darı ile içi daha sulu olan patlayabilir mısırların arasındaki farkı biliyorlardı Kolomb kıtaya ayak bastığında yerlilerin mısır...
Cevaplar
0
Görüntüleme
93
Patlamış mısır nasıl patlıyor? Patlamış mısırın hikayesi beş bin yıl evveline, Amerika kıtasına kadar uzanıyor Amerika yerlileri gıda icin kullanılacak mısır ile ici daha sulu olan patlayabilir mısırların arasındaki farkı biliyorlardı Kolomb kıtaya ayak bastığında yerlilerin mısır kulturunu...
Cevaplar
0
Görüntüleme
153
Mısır patladığında nasıl beyaz oluyor? patlamış mısırın zararları patlamış mısır zararları darı neden patlıyor patlatmasının Sarı olan mısırı patlattığımızda beyaz patlaklar olduğunu görürüz peki hiz düşündünüzmü sarı mısır patladığında nasıl oluyorda beyaz oluyor? İşte cevabı: 1549350543...
Cevaplar
0
Görüntüleme
90
İnsanlık tarihinin en eski besin maddelerinden birisi mısırdır Patlamış mısır ise yine neredeyse 5 bin yıllık bir geçmişe sahiptir İlk olarak Amerika Kıtası’nda yerliler tarafından beslenme maddesi olarak kullanılan mısır ile içi daha da sulu olan diğer tür mısırlar arasındaki fark...
Cevaplar
0
Görüntüleme
116
858,506Konular
983,058Mesajlar
33,112Kullanıcılar
fekaSon üye
Üst Alt