Uzmanlar, hastalıkların çoğaltma gösterdiği kış aylarında, sebzelerin önemine şive yaptı Pırasa, patates ve patlıcanın kış aylarında pozitif tüketilmesi gerektiğini, hastalıklara karşı koruyucu etkisinin bulunduğuna dikkat çeken Uzman Diyestisyen Serkan Tutar, sebzelerin hiç meçhul faydalarını anlattı Pırasanın antioksidan özelliği sebebiyle, felç, kolon kanseri, kalp hastalıklarının riskini azalttığının altını çizen Miktar, soğan familyasından olan pırasanın düşük kalorili bir sebze olduğunu söyledi Tutar, “İçerisindeki kükürtsü bileşikler nedeni ile birçok insan göre çok sevilmese de, faydaları ile birçok sebzeye göre ön plana çıkmaktadır Kış aylarının vazgeçilmez sebzesi pırasanın, antioksidan içeriği oldukça yüksektir Yani kış aylarında hastalıklara yakalanma riskini azaltır Nitrik oksidin serbest bırakılmasını sağlayarak, damar sertliğini önler; bu özelliği ile koroner kalp hastalığı ve felç riskini azaltmaktadır şeklinde konuştu id Gad300250PATLICAN, KANSERİN DÜŞMANIPatlıcanın, özelikle bağırsak sisteminin uyumlu olarak çalışmasını sağladığına değinen Bilirkişi Diyestisyen Serkan Miktar, düşük şeker ve kalori içeriği nedeniyle şeker hastalarının patlıcanı tüketmesi gerektiğini belirtti Patlıcanın, kolesterol problemine aleyhinde önemini aktaran Miktar, “Yoğun ve stresli bir gün sonunun vazgeçilmez besini olabilir Yüksek kolesterol probleminiz varsa bunun vücudunuza vereceği negatif etkileri azaltmaktadır Patlıcan, çoğunlukla kızartılıp tüketilmektedir Bu pişirme yöntemi ile çoğu olumlu etkisini kaybetmektedir Hem kabuğunda yer alan nasunin olarak adlandırılan flavanoid toksin maddelerin vücuttan atılmasında, hücresel hasarının önlenmesinde ve vücudu kansere karşısında korumada etkili bir maddedir bu nedenle kabuklarının hepsi soyulup tüketilmemelidir dediPATATES KALBİ KORUYORDiyestisten Tutar, patatesin kalori içeriğinin yüksek olduğunu kaydederek, içten pişirme yöntemlerine dikkat çekti Miktar, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Tüketilme alışkanlığı olarak çoğunlukla kızartılma tercih edilmesi patatesi tüketilmemesi gereken bir beslenme grubuna sokmaktadır Öncelikle yüksek potasyum düşük sodyum içeriği nedeni ile yürek sağlığı açısından önemli bir beslenme kaynağıdır Sindirimi kolaylaştırması yanı sıra cilt sağlığı içinde vazgeçilmez bir besindir Şeker hastalarının veya kilosu yüksek olan bireylerin daha dikkatli tüketmesi gerekir Çünkü patates süratli kan şekeri seviyesini arttırması özelliği ile bu bireylerde daha farklı sağlık problemlerine neden olabilir