Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Patlıcan nasıl kurutulur? Kuru patlıcan dolması nasıl yapılır?

Patlıcan nasıl kurutulur? Kuru patlıcan dolması nasıl yapılır?
0
171

yasuo

FD Üye
Katılım
Şub 14, 2021
Mesajlar
21,219
Etkileşim
1
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
75
kuru_patlican_dolmasi_nasil_yapilir_1539671027_1606.JPG

Güneydoğu mutfağının buram buram lezzet koktuğu kuru patlıcan, özel baharatlar ve mis gibi ev salçası ile buluştuğunda sofraların baş tacı oluyor. Akşam yemeğinde siz de misafirlerinizin çok beğeneceği kuru patlıcan dolması yapmak istiyorsanız öncelikle patlıcanları yaz aylarında kurutarak başlayabilirsiniz. Peki patlıcan nasıl kurutulur? Kurutulan patlıcandan nasıl dolma yapılır? Öğrenmek için mutlaka yazımıza göz atın.

Patlıcan, bilim dünyasında Solanum melongena olarak adlandırılır. Dünya mutfağının benzersiz tatlarından biri olan patlıcanın M.Ö 5. yüzyılda Hindistan civarında ilk kez yetiştirildiği bilinmektedir. Besleyici içeriğinin yanı sıra az miktarda nikotin bulunduran patlıcan Türk mutfağında farklı isimlerle pek çok yemeğin merkezinde yer almaktadır. Lifli ve karbonhidrat bakımından düşük dozda olan patlıcan diyabet hastaları için uzmanların önerdiği besinler arasındadır. Kolesterolü dengede tutan patlıcan aynı zamanda kalp sağlığını korumaktadır.Hem faydalı hem de lezzetli olan patlıcanı diğer mevsimlerde de afiyetle yemek istiyorsanız eski dönemlerde kullanılan kurutma yöntemini deneyebilirsiniz.

Patlıcan kurusu denince akla genellikle aktarlarda ya da balkonlarda iplere asılmış halde gördüğümüz dolmalık patlıcanlar gelse de aslında kuru patlıcanla birçok farklı tarif yapılabilir.

PEKİ PATLICAN NASIL KURUTULUR?

Kurutacağınız patlıcanları seçerken mutlaka taze ve düz olmasına dikkat etmelisiniz. Dolmalık patlıcan kurutacaksanız da tombul, etli patlıcanları tercih etmeye çalışın. Çekirdeksiz bostan patlıcanlar kurutmak için çok uygundur.

Öncelikle patlıcanları bol suyun içerisinde güzelce yıkayın. Eğer patlıcanların kuruturken kararmasını istemiyorsanız mutlaka yemek yapar gibi sirkeli suda bekletmeyi unutmayın. Patlıcanı kurutmak için mutfağınızdaki fırından faydalanabileceğiniz gibi, güneş gören havadar bir balkon veya teras da kurutma işlemini yapabilirsiniz. Patlıcanları dilediğiniz gibi kestikten sonra yapabileceğiniz en iyi şey bir iğne yardımıyla ipe dizmektir. Ancak patlıcanları ipe dizerken aralarında boşluk bırakmaya özen gösterin. Aksi takdirde birbirine temas eden kısımlar nemli kalabilir, bu da çürümelerine yol açabilir. Patlıcan güneşte hava sıcaklığına ve ortam koşullarına göre 2-3 hafta gibi bir sürede kurur. Bu süreyi kısaltmanın en kolay yolu ise daha önce de dediğimiz gibi fırından faydalanmaktır.

YAcKG_1568277600_2955.jpg

KURU PATLICAN DOLMASI TARİFİ

Hazırlanan bol baharatlı iç harcı ile bambaşka lezzete dönüşen kuru patlıcanlar, el emeğiyle kadınların yaz aylarında hazırladıkları kışlıklar arasından çıkıyor. Yapılışı oldukça basit olan kuru patlıcan dolması genellikle Güneydoğu bölgesinde yapılıyor.

MALZEMELER

20 adet kuru patlıcan
2 su bardağı pirinç
2 yemek kaşığı salça
3 yemek kaşığı nar ekşisi
Zeytinyağı
3 diş sarımsak
Maydanoz
Baharat

4Xc3f_1539671041_5287.jpg

YAPILIŞI

Kuru patlıcanları sıcak suyun içerisinde 5 dakika boyunca yumuşamasını sağlayın. Daha sonra suyunu süzerek kenara alın.

İç harcını hazırlamak için zeytin yağını tencereye alın.Ardından içerisine soğanları ilave edin. Sotelenen soğanların içerisine sarımsak ve salçaları ekleyin.

Kavrulan salçanın ardından pirinci de ekledikten sonra baharatları ilave ederek 2-3 dakika kavurun.

VJdRr_1568277688_2031.jpg

İçerisine sıcak suyu da ekledikten sonra suyunu çekene kadar kapağını kapatın.

Pişen pirinçli harcı patlıcanların içerisine doldurun. Tüm patlıcanları tencereye dik bir şekilde dizerek yerleştirin. 1,5 su bardağı su bardağı su ve nar ekşisini de ekledikten sonra kaynayana kadar orta ateşte pişirin. 40 dakika pişen kuru patlıcanları servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun...
 

Similar threads

Güneydoğu mutfağının buram buram lezzet koktuğu kuru patlıcan, hususî baharatlar ve mis üzere hane salçası ile buluştuğunda sofraların baş tacı oluyor. Akşam yemeğinde siz de misafirlerinizin çok beğeneceği kuru patlıcan dolması yapmak istiyorsanız öncelikle patlıcanları yaz aylarında kurutarak...
Cevaplar
0
Görüntüleme
142
Güneydoğu mutfağının buram buram lezzet koktuğu kuru patlıcan, özel baharatlar ve mis gibi ev salçası ile buluştuğunda sofraların baş tacı oluyor. Akşam yemeğinde siz de misafirlerinizin çok beğeneceği kuru patlıcan dolması yapmak istiyorsanız öncelikle patlıcanları yaz aylarında kurutarak...
Cevaplar
0
Görüntüleme
33
Çeşitli yemeklerde kullanılan patlıcan, kurutulmuş hali ile de birçok yemeğin içinde kullanılmaktadır. Ancak kuru patlıcan dolması patlıcanın kurusuyla yapılan en gözde tariflerin başında gelir. Yaz aylarında kurutulan patlıcanlar tazeliğini ve lezzetini kaybetmezler. Bu sebeple de kış...
Cevaplar
0
Görüntüleme
44
Kışlık Dolmalık Patlıcan Kurutması Tarifi İçin Malzemeler *5 kilo minik Antep patlıcanı (isteğe göre miktar değişir) *iğne – iplik Kışlık Dolmalık Patlıcan Kurutması Tarifi Yapılışı Minik tek başlı antep patlıcanı pazardan veya el arabalarından satın alınır, bizim antebin dolmaları çok...
Cevaplar
0
Görüntüleme
113
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması Tarifi İçin Malzemeler *1 dizi kuru patlıcan 12 tane *1 çay bardağı zeytin yağı *200 gr orta yağlı kıyma bir orta boy kuru soğan *5 diş sarımsak *1 su bardağı pirinç *2 yemek kaşığı karışık biber domates salçası *1 tatlı kaşığı limon tozu *1 çay...
Cevaplar
0
Görüntüleme
59
858,496Konular
981,633Mesajlar
29,718Kullanıcılar
MercestgSon üye
Üst Alt