nicebayan
FD Üye
- Katılım
- Ara 24, 2016
- Mesajlar
- 94,678
- Etkileşim
- 2
- Puan
- 38
- Yaş
- 36
- Web sitesi
- nicebayan.com
- F-D Coin
- 90
Patlıcan Turşusu (Kışa Hazırlık) Tarifi İçin Malzemeler
*5 kg patlıcan
*300 gr dan fazla sarımsak
*1 kg acı biber yada tatlı biber
*2 kg domates
*1 bağdan eksik olabilir maydanoz
*1 ,5 yemek yemek kaşığı limon tuzu yeterince limon suyu (ya da 1 su bardağı sirke biz bu turşuda sadece limon suyu ve tuzu kullanıyoruz yani limon tuzu yanında sıkma limon suyu kullanabilirsiniz)
*Yeterince tuzlu
Patlıcan Turşusu (Kışa Hazırlık) Tarifi Yapılışı Merhaba arkadaşlar fazla seveceğiniz alışılmışın dışarıda daha fazla iç anadoluda rastlayacağınız bu tarifte (malzeme birey sayısı ve pişirme süresini adeta yazdım lütfen resimdekine yakın bir harç ve siz kendinize göre hazırlayınız) çünkü biz her yıl 20 kg patlıcan kurarız ve nisan ayında hiç kalmaz aynı zamanda suyu bütün bir şifa doludur Gribal enfeksiyonlara ve soğuk algınlıklarına hele birde biz gibi acı seviyorsanız ki bu turşuya acı yakışıyor tüketeceğiniz dek yapmanız ilk denemede daha verimli olacaktır buyrun başlayalım
Başta patlıcanlar temizlenir ve sapları kısaltılır yanlarındaki yeşil budaklar alınır kaynayan suda sadece rengi değişene dek haşlanır Yani 35 dk fazlası patlıcanı turşuyu kışa çıkarmaz yani aldığınız da patlıcanlar yumuşaktan sert olacak ve haşlama işi bu şekilde bitecek şimdi sarımsakları su içinde bir gece öncesinden bekletirseniz ertesi güne kolay soyulur Bu turşuyu sarımsak döndürüyor Yani sarımsak bol olmalı yaklaşık bir araç gereç yazdım harcından siz ayarlayabilirsiniz Biberler acı ise elinize elen giymenizi nasihat ederim ve önce biberleri doğrayın geniş bir vahşi daha sonra sarımsakları doğrayın ve domatesler yıkanır onlarda doğranır biraz kocaman doğrayabilirsiniz Turşu içinde zaten erir iri durmaz kuşkusuz hiç biri mikserden çekilmesin arkadaşlar Çünkü hoş olmuyor denenmiştir ve saplarını ayırdığınız maydanozlarıda yıkadıktan sonra minik minik doğrayıp tuzunu atın ağız tadı zevkinize kadar göz kararı doğranan bu harç malzemelerini acilen doldurma işlemi gerçekleşir haşlanmış patlıcanlar ortadan tıpkı karnı kesik gibi çizik atılır ve içi el yardımıyla derinleştirilir ve harç içine koyulur ve bidonun içine bir bir dizilir Bazıları iple bağlıyor bizim bugüne değin hiç açılmadı yani ben bildim bileli hiç açılmaz içi alırken birbirini izleyen alıyoruz ya da neden iple bağlarlar bilmiyorum neyse 2 sıra dizdikten sonradan üzerine 1 kat 3 5 adet biber dilerseniz sert domates atabilir ya da hiç koymayadabilirsiniz Tekrar üstüne hazırladığınız patlıcanları seri halinde bir şekilde koyabilirsiniz Bu şekilde bidon dolana kadar devam edin ve kalan harcı bidonun içine dökün eksik kalırsa su ilave edin Derhal limon suyu ve limon tuzu ve göz kararı tuzu da atın Dilerseniz limon suyu kullanmıyorsanız Sirke de koyabilirsiniz ve ve turşumuz hazırlanmış derhal kapağını kapatıp serin bir yerde turşunun kokusu çıkana değin ve rengi dönene dek(daha koyu kahverengi bir renk alır) muhafaza ediniz sırası gelmişken eğer bu hazırlanmış haliyle de yemek isterseniz fakat biz yeriz Yiyeceğimiz dek patlıcanı yumuşayana dek haşlar ve iç harcı ile birlikte afiyetle yeriz Nasihat ederim böylece de deneyiniz ve kışın tüketeceğiniz kadarını tabağa alıp düşey olarak dilimlere ayırıp servis edebilirsiniz Deneyecek olanlara kolay gelsin Sağlık olsun
*5 kg patlıcan
*300 gr dan fazla sarımsak
*1 kg acı biber yada tatlı biber
*2 kg domates
*1 bağdan eksik olabilir maydanoz
*1 ,5 yemek yemek kaşığı limon tuzu yeterince limon suyu (ya da 1 su bardağı sirke biz bu turşuda sadece limon suyu ve tuzu kullanıyoruz yani limon tuzu yanında sıkma limon suyu kullanabilirsiniz)
*Yeterince tuzlu
Patlıcan Turşusu (Kışa Hazırlık) Tarifi Yapılışı Merhaba arkadaşlar fazla seveceğiniz alışılmışın dışarıda daha fazla iç anadoluda rastlayacağınız bu tarifte (malzeme birey sayısı ve pişirme süresini adeta yazdım lütfen resimdekine yakın bir harç ve siz kendinize göre hazırlayınız) çünkü biz her yıl 20 kg patlıcan kurarız ve nisan ayında hiç kalmaz aynı zamanda suyu bütün bir şifa doludur Gribal enfeksiyonlara ve soğuk algınlıklarına hele birde biz gibi acı seviyorsanız ki bu turşuya acı yakışıyor tüketeceğiniz dek yapmanız ilk denemede daha verimli olacaktır buyrun başlayalım
Başta patlıcanlar temizlenir ve sapları kısaltılır yanlarındaki yeşil budaklar alınır kaynayan suda sadece rengi değişene dek haşlanır Yani 35 dk fazlası patlıcanı turşuyu kışa çıkarmaz yani aldığınız da patlıcanlar yumuşaktan sert olacak ve haşlama işi bu şekilde bitecek şimdi sarımsakları su içinde bir gece öncesinden bekletirseniz ertesi güne kolay soyulur Bu turşuyu sarımsak döndürüyor Yani sarımsak bol olmalı yaklaşık bir araç gereç yazdım harcından siz ayarlayabilirsiniz Biberler acı ise elinize elen giymenizi nasihat ederim ve önce biberleri doğrayın geniş bir vahşi daha sonra sarımsakları doğrayın ve domatesler yıkanır onlarda doğranır biraz kocaman doğrayabilirsiniz Turşu içinde zaten erir iri durmaz kuşkusuz hiç biri mikserden çekilmesin arkadaşlar Çünkü hoş olmuyor denenmiştir ve saplarını ayırdığınız maydanozlarıda yıkadıktan sonra minik minik doğrayıp tuzunu atın ağız tadı zevkinize kadar göz kararı doğranan bu harç malzemelerini acilen doldurma işlemi gerçekleşir haşlanmış patlıcanlar ortadan tıpkı karnı kesik gibi çizik atılır ve içi el yardımıyla derinleştirilir ve harç içine koyulur ve bidonun içine bir bir dizilir Bazıları iple bağlıyor bizim bugüne değin hiç açılmadı yani ben bildim bileli hiç açılmaz içi alırken birbirini izleyen alıyoruz ya da neden iple bağlarlar bilmiyorum neyse 2 sıra dizdikten sonradan üzerine 1 kat 3 5 adet biber dilerseniz sert domates atabilir ya da hiç koymayadabilirsiniz Tekrar üstüne hazırladığınız patlıcanları seri halinde bir şekilde koyabilirsiniz Bu şekilde bidon dolana kadar devam edin ve kalan harcı bidonun içine dökün eksik kalırsa su ilave edin Derhal limon suyu ve limon tuzu ve göz kararı tuzu da atın Dilerseniz limon suyu kullanmıyorsanız Sirke de koyabilirsiniz ve ve turşumuz hazırlanmış derhal kapağını kapatıp serin bir yerde turşunun kokusu çıkana değin ve rengi dönene dek(daha koyu kahverengi bir renk alır) muhafaza ediniz sırası gelmişken eğer bu hazırlanmış haliyle de yemek isterseniz fakat biz yeriz Yiyeceğimiz dek patlıcanı yumuşayana dek haşlar ve iç harcı ile birlikte afiyetle yeriz Nasihat ederim böylece de deneyiniz ve kışın tüketeceğiniz kadarını tabağa alıp düşey olarak dilimlere ayırıp servis edebilirsiniz Deneyecek olanlara kolay gelsin Sağlık olsun