Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Patlıcanın faydaları nelerdir? Patlıcan sapını sakın çöpe atmayın!

Patlıcanın faydaları nelerdir? Patlıcan sapını sakın çöpe atmayın!
0
126

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
68

Türk mutfaklarının vazgeçilmez lezzeti olan patlıcanın insan sıhhatine inanılmaz yararları vardır. Nikotin bakımından hayli güçlü olan patlıcan birebir devranda vücudun gereksinimi olan nikotinin yüzde 80'ini kolaylıkla karşılar. Pekala patlıcanın yararları nelerdir? Patlıcan saplarının çöpe atılmaması konusunda bilirkişiler ikazda bulunuyor. Bilhassa basur illetinde doğal ilaç olarak önerilir. Haberin detayında patlıcana dair merak edilenleri bulabilirsiniz.

M.Ö. 5'inci yüzyılda birinci defa Hindistan'da yetiştirilmiştir. İpek yolu ticareti ile Afrika ve Şark Avrupa'ya yayılan patlıcan, küçük bir ağaç kadar büyüyen çiçeklerden ortaya çıkar. Birinci yetiştirildiği yıllarda süs bitkisi olarak kullanılan patlıcan yıllar içinde yiyecek olarak tüketilmiş ve çeşitlendirilmiştir. İçeriğinde çok az ölçüde nitokin barındırmasına karşın tüketilen tek besindir. 100 gram patlıcanın içinde kalori bedeli 24, 1.1 gram protein, 2 gram yağ, ve 5.5 gram karbonhidrat vardır. Vitamin içeriği bakımından ise; 100 gramında 30 IU A vitamini, 0.4 mg B1 vitamini, 0.5 mg B2 vitamini ve 5 mg C vitamini bulunur. Memleketimiz birçok mevsimi yaşadığı için ve birçok toprak tipine sahip olduğu için patlıcan yetiştirmekte de öbür memleketlere nazaran ön sıralardadır. Ayrıyeten tüketiminde de gayri memleketlerden daha öndeyiz. Patlıcanın gövdesinin olduğu kadar sapı da yararlıdır. Sapı topraktan gelen tüm vitamin ve mineralleri barındırdığından saplar kaynatılıp tüketildiğinde başta hemoroid olmak üzere cilde, saçlara ve bağışıklığa kadar birçok yarar sağlar.

PATLICAN SUYU NE İŞE YARAR?



PATLICAN SAPLARINI SAKIN ÇÖPE ATMAYIN!

- Patlıcan sapı içerdiği B2 ve A vitaminleri göz sıhhatinde nispeten tesirlidir. Yüksek ölçüde vitamin barındıran patlıcan sapı, 5 gün boyunca tertipli tüketildiğinde göz hudutlarında deforme olmuş hücrelerin kısa vadede yenilenmesini destekler. Bunun yanı sıra çevresel faktörlerden ötürü zayıflayan korneanın da kuvvetlenerek görme kaybını ortadan kaldırır.

bQhbk_1551013338_1091.jpg

- Güçlü bir lif kaynağı olan patlıcan sapı, sindirim sisteminin daha rahat çalışmasını sağlar. Başkaca içerisinde yağ nispeti az olduğundan patlıcan sapı kaynatılıp tüketildiğinde zayıflamaya yardımcı olur. Doyurucu tesir veren patlıcan suyu, kahvaltıdan evvel tüketildiğinde kabızlık üzere hayat kalitesini düşüren rahatsızlıkları önler. Ayrıyeten bağırsaklardaki zararlı bakterileri vücuttan atar. Tüm sindirimi yenilemede tesirli olan patlıcan, mide asidini dengelemede tesirli olan besinlerden biridir. Bu özelliği sayesinde ülser, reflü ve gastrit üzere rahatsızlıkların yaşanmasını önler.

D6j1z_1551013357_5529.jpg

- Başkaca ıspanaktan sonra demir bakımından en güçlü olan besin patlıcanın sapıdır. Demir hususu vücuttan azaldığında kansızlık üzere rahatsızlıklara neden olur. Bu da yorgunluk, gerilim ve depresyon üzere ruhsal rahatsızlıkları önlemenin yanı sıra kemiklerin genişlemesini sağlar. Patlıcan sapının suyunu eksperler, bilhassa ergenlik, regl ve hamilelik devirlerinde tüketilmesini öneriyor. 

MUCt5_1564920019_5037.jpg

- Antioksidan bakımından güçlü olduğundan vücuttaki tüm toksinleri idrar yolu ile atar. Münhasıran karaciğerde biriken yağlı toksinlerin birikmesini önler. Bunun yanı sıra cilt hücrelerinin de yenilenmesinde tesirli olan patlıcan, cildin daha parlak ve genç görünümlü olmasını destekler. 

- Patlıcan sapı ayrıyeten insülin seviyesini de dengeleyerek şekerin aniden yükselmesini engelleyerek şeker marazının yaşanma riskini azaltır.

wC7fx_1564920041_7963.jpg

- Günümüzde yaygın olan ve hayat kalitesini olumsuz etkileyen hemoroid yani basur illetine düzgün gelir. 4 adet patlıcan sapı ve 4 su bardağı su bir tencerede düzgünce kaynatın. uygunca kaynayan bu suyun kapağını açmadan ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Daha sonra soğuyan suyu süzgeçten geçirip suyu bir kaba koyup kaldırın. Sabah kahvaltılarından evvel bir bardak tüketin. Bu yalnızca hemoroide değil yukarıda saydığımız sair tüm illetlere âlâ gelir.

d2U4a_1564919972_6846.jpg

PATLICANIN YARARLARI NELERDİR?

- Vücudun demir emilimini destekler. Anemi üzere önemli sıhhat problemlerini önler.

- Kalorisi düşük, lif nispeti yüksek olan patlıcan kilo vermek isteyenler için ülkü bir besindir. 

- Başkaca içerdiği lif sindirimi kolaylaştırdığından bağırsak illetlerinin önüne makbul. Günümüzde giderek yaygınlaşan kolon kanserinin yaşanmasını ketler.

- Sigara bırakmada en tesirli besindir. Zira içeriğinde doğal nikotin barındırır. 

- Anti bakteriyel tesiri sayesinde muaf radikallerden vücudu arındırır. 

- İçerdiği C vitamini sayesinde cildin parlak ve canlı görünmesini sağlar. 

- Beyindeki hudut hücrelerinin azalmasını engelleyerek, ileri yaşlarda görülme ihtimali olan unutkanlığı önler.

 
858,497Konular
982,562Mesajlar
30,303Kullanıcılar
ososkksSon üye
Üst Alt