Patlıcanlı Kömbe Tarifi İçin Malzemeler
Hamur malzemeleri;
- 1 kg un+1 su bardağı un
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 1/2 (yarım) paket instant maya
- 4 su bardağı su
- 2 büyük soğan
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 4-5 diş sarımsak
- 2 adet büyük kırmızı kapya biber
- 4-5 adet yeşil biber
- 4 adet patlıcan
- 3 adet orta boy domates
- Biraz maydanoz
- 200-250 gram kıyma
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- Tuz, karabiber, pul biber
- 2 tatlı kaşığı yoğurt
- Biraz sıvı yağ
Patlıcanlı Kömbe Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
- Öncelikle hamurumuzu yoğuruyoruz. 1 kg un, tuz, maya ve suyu ekleyip yoğuruyoruz.
- Hamurumuz hazır olduktan sonra üzerini temiz bir bezle örtüp, 40 dk kadar dinlendiriyoruz.
- Hamurumuz dinlenirken, diğer yandan da içini hazırlamaya geçiyoruz.
- Önce soğanlar küçük küçük doğranarak bir tencereye alınır, üzerine sıvı yağ dökülerek biraz karıştırılıp, küçük küçük doğranmış sarımsaklar katılır, bir iki karıştırdıktan sonra kıyması koyulur ve karıştırarak pişirilir. İsteğe bağlı kıymasını arttırabilirsiniz.
- Kırmızı ve yeşil biberler ince ince küçük küçük doğranıp, kıyma karışımının içine katılarak biraz pişirilir ve hemen peşine biber salçası ve domates salçası katılıp, tekrar karıştırılır.
- Harcı biraz pişirdikten sonra içine, domatesler ve patlıcanlar küçük küçük doğranıp, harçla birlikte pişirilir. En son harcın içine güzelce doğranmış maydanoz ve baharatları katılarak karıştırılır.
- Dinlenmiş hamuru, kalan 1 su bardağı un ile toparlayıp, 6 eşit bezeye ayırıyoruz.
- 2 tepsimizi de sıvı yağ ile yağlıyoruz. Bezeleri, tepsilerin büyüklüklerine göre, unlayarak açıyoruz ve bir bezeyi açtıktan sonra tepsinin ilk katı olarak koyuyoruz.
- Hazırlamış olduğumuz harcı da 4 eşit parçaya bölüyoruz. Bölünmüş olan harcın birini, ilk katını serdiğimiz hamurun üzerine yaydırıyoruz, daha sonrasıra tekrar tepsi büyüklüğü kadar eni bir bezeden hamur açıp, kömbenin ikinci katı olarak yerleştirip, üzerine iç harçtan yaydırıyoruz.
- Kömbenin 3. Katı için bir beze daha açıyoruz ve kömbemizin son katını bitirmiş oluyoruz. Bir tepsiyi hazırlamış olduk, ikinci tepsiyi de aynı şekilde yapıyoruz.
- Hazırlanmış olan kömbelerimizin üzerine, yoğurt ve sıvı yağ karışımı yapıp üzerilerine iyice sürülür.
- Hamuru tepside bekletmediğimiz için, soğuk fırına, 200 derece olarak fırına koyulur. Üzeri güzelce kızarana kadar pişirilir.
- Kömbemiz piştikten sonra sıcağıyla fırından alıp, biraz üstüne su serpilip, temiz bir örtü ile sararsanız, yumuşacık olacaktır. Afiyet olsun .