Patlıcanlı Sos ( Ajvar Sos) Tanımı İçin Gereçler
- 1 kilo patlıcan
- 1 kilo kapya biber
- 1 orta uzunluk soğan
- 1 kilo domates
- Yarım bardağı sıvı yağ
- 4-5 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı pulbiber
- Tuz
Patlıcanlı Sos ( Ajvar Sos) Tanımı Yapılışı
Not EkleTanımı Yazdır
- Ben kurutmalık dolma patlıcan hazırlarken çıkan içlerden çekirdeksiz olanları ayırıp 15 dakika kadar tuzlu suda bekleterek közledim.
- Biber ve patlıcan fırında yahut közde közlenir. Domateslerin kabukları soyularak rondoda parçalanır.
- Soğan minik minik doğranarak yağda kavrulur. Üzerine domates ve ince rendelenmiş sarımsak eklenerek kaynatılır.
- Közlenen patlıcan ve biberlerin kabukları soyulur, doğranır. Kaynayan domates hafif suyunu çekince patlıcan ve biber eklenir.
- Orta ara karıştırılarak orta ateşte kaynadıktan sonra 8 -10 dakika kadar pişirilir. Damak tadına nazaran tuz ve pulbiber eklenir.
- Blendırla bir iki cins ezilir (Bu nokta büsbütün tercihe kalmış. İsterseniz hiç ezmeden de vakumlayabilirsiniz. İsterseniz büsbütün ezerek pürüzsüz bir kıvam da kazandırabilirsiniz. Ben büsbütün ezmeden hafif parçacıklı bir görünümde olacak biçimde blendırdan geçirdim)
- Kaynayan karışım pak kavanozlara sıcak sıcak doldurulur. Pak ve yeni kapaklarla sıkıca kapatılarak karşıt çevrilir. Sonraki güne kadar bu formda karşıt bekletilir.
- Serin ve güneş görmeyen bir yerde saklanır. Kapağı açıldıktan sonra buzdolabında saklanmalı ve birkaç gün içinde tüketilmelidir. Bu nedenle küçük kavanozlara yapılmasını öneririm. Bu ölçülerden ortalama olarak 330 ml lik 5-6 kavanoz sos edilebilir.