Pekmez, üzüm, dut ve keçiboynuzu üzere besinlerin ezilerek çıkan suları kaynatılıp elde edilir. Vitamin ve mineral pahası epey yüksek olan pekmez, boğaz enfeksiyonları bakımından epey güçlü bir besindir. Koyu bir kıvamı olan pekmez, kahvaltıları süsler. Tahin ile bir arada tüketilen pekmezin insan sıhhatine inanılmaz yararları vardır. Pekala pekmezin yararları nelerdir? Pekmezin içine tereyağı ekleyip içerseniz...
Kimin tarafından ne vakit keşfedildiği bilinmese de Anadolu topraklarında birinci kere yapıldığı söyleniyor. İnsanların dut, şeker kamışı, üzüm ve keçiboynuzu üzere besinleri ezip çıkardıkları suyu ile bir arada yüksek ısıda kaynatıp ortaya kahvaltıları süsleyen pekmez çıkmıştır. Ağır kıvamlı ve şeker şurubu üzere olan pekmez tıpkı vakitte çok güçlü bir antioksidan ve antibakteriyeldir. B vitamini kümesi bakımından güçlü olan pekmez insan sıhhatinde bilhassa bedendeki demir emilimini artırır. Bu sayede kandaki kan yapan hücreleri artırır. Birebir vakitte bedenin gereksinimi olan karbonhidratı güç olarak yayılmasını sağlar. Bir kasesi bedenin gereksinimi olan birçok maddeyi ortalama yüzde 50 karşılar. Yapılan araştırmalarda pekmezin barındırdığı thiamin ve riboflavin unsurları baldan on kat daha zengindir. Ayrıyeten bebeğin gelişimine takviye sağladığından uzmanlar hamilelikte tüketilmesini bilhassa tavsiye eder.
KAÇ ÇEŞİT PEKMEZ VARDIR VE YARARLARI NEDİR?
PEKMEZİN YARARLARI NELERDİR?
- Sindirim hastalıklarına doğal ilaçtır. Bağırsak florasını düzenler. Mide asidini düzenler. Birebir vakitte sindirim işlevlerini artırır.
- Karaciğer ve akciğer organları bedenin olmazsa olmazlarıdır. Rastgele bir sorun yaşadıklarında önemli sıhhat problemlerine davetiye çıkarır. Lakin pekmez içerdiği güçlü hususlar sayesinde antibakteriyel tesir gösterir. Hem akciğerin hem de karaciğerin derinlemesine temizlenmesini takviyeler.
- Kemiklerin gelişmesi ve güçlenmesinde tesirli olan potasyum, kalsiyum, magnezyum, kalsiyum ve bakır açısından epeyce zengindir. Uzmanlar kemik kırılması ya da incinmesi üzere durumlarda kemik suyu kadar tüketilmesini öneriyor.
- Üst teneffüs yolları nedeniyle boğazlarda artan enfeksiyon yutkunma, nefes alma üzere işlevlerin hakikat işlemesini pürüzler. Bu da kişinin hastalığının şiddetini artırır. Uzmanlar bu üzere rahatsızlıklar esnasında pekmezin karabiber ile kaynatılıp tüketilmesini tavsiye eder. Boğazları bakterilerden arındırarak sinüs yolların açılmasını takviyeler.
- Kanda azalan hususlar nedeniyle kan basıncı azalır ya da yükselir. Bu da yüksek tansiyon ve felç üzere rahatsızlıklara davetiye çıkartır. Pekmez kan basıncını dengeleyerek bu üzere durumların yaşanmasının önüne geçer.
- Bağışıklığı güçlendiren doğal bir ilaçtır. Bilhassa alerjik durumlarda harekete geçen bağışıklığın neden olacağı şiddeti azaltır. Hastalıklara karşı bağışıklığı güçlendirir. Güzelleşme sürecine olumlu katkı sağlar.
TEREYAĞLI PEKMEZ NASIL YAPILIR?
MATERYALLER
1 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı pekmez
YAPILIŞI
Keçiboynuzu ya da üzüm fark etmez bir su bardağı pekmeze yarım çay bardağı içe suyu da katarak bir çezvede kısık ateşte kaynatınız. Daha sonra tereyağını içine katınız. Katı hale gelen bu karışımı ılık halde sabah akşam olmak üzere birer yemek kaşığı tüketiniz. Karışım boğazın yumuşamasını sağlamanın yanı sıra mikroplarında sayısını azaltarak iltihabı önler. Tıpkı vakitte bu karışım yalnızca boğaza değil tüm bedene yarar sağlar. Yemek borusu, mide ve bağırsaklarıdaki ziyanlı toksinleri idrar yolu ile atmanıza yardımcı olur.