Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Pepino Nedir Pepino Yetiştiriciliği

Pepino Nedir Pepino Yetiştiriciliği
0
198

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
14
Pepino hakkında veri
Pepino naısl yetiştirilir
Pepino besin değeri
Pepino nedir



Ülkemizde armut kavunu, süsleme kavunu da denilen pepino meyvesi sıradan 250300 gram ağırlığında, üstünde olgunlukta karakteristik mor çizgiler bulunan, kavun tadını hatırlatan, sulu, kendine has aromalı, orta tatlı, C vitamini ve potasyumca zengin bir meyvedir Kuzey Amerika ve Avrupa pazarlarında ekzotik meyvelere olan istek ve pepino meyvesinin kanser hücrelerini öldürücü etkisinin ortaya koyulmasından daha sonra meyveye olan ilgiyi artırmıştır

Peru, Kolombiya ve Şili'de doğal olarak yetişen pepino, Yeni Zelanda da geliştirilen yeni çeşitler ve modern, kontrollü koşullarda imal sonucu milletlerarası pazarlara sunulmuş ve dış ticareti Avrupa, Japonya ve ABD'ye karşın olarak artmaktadır Avrupa ülkelerinden azami Almanya'da tropik meyve olarak pazara sunulmakta ve bu ülkeye uzaktan üretici ülkeler Şili ve Yeni Zelanda'dan ithal edilmektedir Japonya'da en yüksek fiyattan satılan meyvedir ve bu ülkede hediyelik eşya gibi değerlendirilmektedir Pepino taşımaya dirençli bir meyve değildir, böylece Türkiye'nin Avrupa'ya yakınlığından dolayı ihracata yönelik imal avantajının değerlendirilebileceği bir üründür

Pepino ticari olarak daha çok Yeni Zelanda, Şili ve Avustralya'da üretilmektedir Akdeniz ülkelerinde adaptasyon ve ıslah çalışmaları devam etmekte, İspanya'da yeni çeşitler tescil edilerek 1997 yılından itibaren üreticilere sunulmaya başlanmıştır İsrail'de tat oranını artırıcı ıslah ve yetiştirme tekniği çalışmaları devam etmektedir

Ülkemizde Akdenizden, Karadenize kadar olan kıyı şeridinin tamamında yetiştiriciliği, lüzum Üniversite ve Araştırma Enstitüleri, gerekse üreticiler tarafından denemiş ve yetiştirilmiştir Elde edilen verim ve kalite değerleri diğer ülkelerde elde edilenler ile benzerlik göstermektedir Yetiştiricilik konusunda her hangi bir probleme rastlanmamaktadır Meyvenin yeni oluşu, dünyada olduğu gibi tat oranının yeterince yüksek olmaması, tüketim alışkanlığı olmayışı ya da tüketim yöntemlerinin bilinmemesi gibi nedenlerle imal ve pazar kanalları henüz yeterince oluşmamıştır Araştırmageliştirme ve üretim çalışmaları devam etmektedir


Adaptasyonu
En iyi yetişebildiği ortam sıcaklığın sene baştan başa değişmediği ılık, don görülmeyen alanlardır 0 oC'de bitki zarar görür, 30 oC ve üstündeki yüksek sıcaklıklarda, çiçek dökülmesi artar, meyve tutumu azalır, olgunlaşan meyvelerin lezzet oranı azalır, fena tat oluşumu artar Yine yüksek sıcaklıklarda olgunlaşan meyvelerin meyve etinde mantar doku oluşumu görülebilir Optimum meyve tutumu için maksimum sıcaklığın 25 oC'yi geçmemesi gerekmektedir Serin havalarda olgunlaşan meyvelerin lezzet oranı da daha yüksektir Kış aylarında bitkilerin örtülmesi veya seraya alınması gerekir Serada yetiştirilen bitki örtüsü toprak yüzeyinden kesilip üzeri tünel uygulamasıyla kapatılabilir ve ertesi yıl soğuktan zarar görmemiş bölümlerden tekrar sürmesi sağlanabilir

Yükselme Tipi
Bitki orta büyüklükte, çok fazla dallanan, otsu çalı görünümündedir Yükselme diktir lakin, meyve tutunca dallar yatar, etrafa yayılır Meyvelerin toprağa değmemesi için, domates gibi desteğe alınması gerekir Yapraklar patates yaprağı görünümündedir fakat, tek parça halindedir Çiçeği, mavi, mor ya da beyaz, uçları mor renklidir Çiçek salkım şeklindedir Meyve parthenokarpik olarak miktar, çekirdek oluştuğu durumda ise meyve iriliği artar Ilk Olarak meyve yeşil renklidir, olgunluğa dürüst sararır ve üzerinde karakteristik mor çizgiler oluşur Meyve eti rengi aydınlık kremsarı renktedir Kaliteli meyveler orta tatlılıkta, ferahlatıcı ve sulu, büyük oranda kavun tadındadır Meyve iriliği 500 gr'a değin çıkmakta, 150250 gr arasındakiler standart nitelikli meyve olarak değerlendirilmektedir
Kültürü
Güneşli, donsuz, kaslı rüzgarlardan korunmuş, drenajı iyi olan güney yamaçları en iyi geliştiği yerlerdir Nötr gün bitkisidir ama, düşük ışık yoğunlukları meyvedeki şeker miktarının ve dolayısıyla tadın azalmasına niçin olur Çok verimli topraklar yerinde değildir Bitki vejetatif büyüme eğiliminde olduğundan meyve tutumu azalır, açan çiçekler dökülür Toprak pH'sı 6575 arasında ve tuzsuz olmalıdır Kökleri derinlere gitmediği için sulanması gerekir, damla veya küçük spring biçiminde yağmurlama biçiminde sulanabilir Seralarda minispring sulandırma meyve tutumuna asistan olabilmektedir

Budama
Dallanması pozitif olan bitkiden nitelikli meyve üretimi için budama gereklidir Budama yapılmadığında verim ve meyve kalitesi düşmektedir 23 belli başlı dal bırakıldıktan sonra, diğer dallar ve mevsim her tarafında asıl dallar üzerinde çıkacak emrindeki dallar büyümeden koparılmalıdır Bırakılan belli başlı dallar sera yetiştiriciliğinde domateste olduğu gibi ipe sardırılır Salkımda 3'ten artı meyve varsa küçükler, büyümeden kopartılır En kocaman meyveler ilk çiçek salkımında oluşur, sonraki meyveler daha küçüktür Bir bitkide kaliteli meyve sıradan 10 kadardır Yine bir bitkiden 3 kg'a kadar verim alınabilir

Gübreleme
Gübreleme domates bitkisine yapılan gibidir Yanmış ağıl gübresi ile birlikte, dekara 51010 kgda NPK yeterlidir Orta düzeyde azot gübrelemesi ile meyve iriliği artar, yüksek düzeyde azot gübrelemesinin etkisi yoktur, tersine vegetatif çoğalma ve dallanmayı artırır

Çoğaltma
Tohum tutumu olmadığı veya çok az olduğu için genel olarak çelikle çoğaltılır Ur bununla birlikte büyük oranda heterozigot olduğundan tohumla üretilen bitkilerde açılma görülmekte, ot gibi yaşama farklılaşmaktadır Dallardan alınan 45 yapraklı çelikler fide kaplarında, gölge bir yerde, sulanarak kolaylıkla köklenir Köklenen ur soğuklar geçene dek serada bekletilip, sonradan sera veya açık alanda ana yerlerine dikilir

Dikim
Erken dikimlerde, geç dikimlere oranla meyve verimi ve meyve kalitesi artar Akdeniz bölgesinde serada kışilkbahar dönemi üretimi kalite yönünden daha iyi netice vermektedir Kış döneminde vegetatif olarak çoğalan bitkide, meyveler ilkbaharda olgunlaştığından sıcak yaz dönemine tarafından daha kaliteli olmaktadır Marmara, Karadeniz bölgelerinde, seraya Nisan ayının birincil haftasında, açık alana son don tehlikesi geçtikten sonradan (Nisan ortası) dikilebilir Dikimler sera ve açık alanda 051 m sıra arası ve 50 cm sıra üzeri uzaklık bırakılarak yapılır Sera ve bahçede saksı içinde yetiştirmek de mümkündür

Hasat
Meyvelerde yüksek oranda tat ve güzel koku oluşumu için hasat bütün olgunlukta yapılmalıdır Hasat olgunluğu meyvelerin sararması ve üzerinde mor çizgilerin meydana gelmesi ve kısmen yumuşaması ile anlaşılması mümkün Bitki kesintisiz artmaçiçeklenme eğilimindedir, birincil salkımdaki meyveler önce olgunlaşır ve hasat sonraki meyvelere içten devam eder Marmara bölgesinde Ağustos ayının ortasında meyveler olgunlaşmaya başlamakta, EkimKasım ayına değin devam etmektedir Meyve kabuğu incedir, hasat ve taşıma esnasında zedelenmemesi, bastırılmaması gerekir, huysuz takdirde yaralardan zahmetsizce bozulma başlamaktadır Depolanacak meyveler orta olgunlukta hasat edilebilir Olgun meyvelerin depolama süresi 10 derece sıcaklık ve yüksek oransal nemde 34 haftadır Dekardan ortalama 46 ton verim alınabilmekte, 15 tona kadar da çıkabilmektedir

Meyve Kalite Kriterleri
Meyve şekli akıcı, güneş yanığı, hastalık ve zararlı belirtisi olmamalı
Meyve kabuğu sarı, üzeri mor dolgun, meyve eti aydınlık sarı olmalı
Suda eriyen kuru madde oranı (Brix) 10 ve üzerinde olmalı
Toplam asitlik (sitrik asit maksimum) % 0041 arasında olmalı
C vitamini 3070 mg100g olmalıdır

Hastalık Zararlıları
Pepinonun kendine özel önemli hastalığı bulunmamaktadır Marmara bölgesinde hastalık olarak bodurluk virüsü hastalığı, patates böceği zararı ve o kadar çok bitkide hasar oluşturan yaprak biti ve kırmızı örümcek zararı görülebilmektedir Serin dönemlerde kabuksuz sülükler meyvelere zarar vermektedir Zararlılarla mücadele öteki bitkilerle yapılan gibidir

Kullanımı
Pepino daha fazla taze meyve olarak tüketilir
Salata, meyve salataları, meyveli dondurma; meyveli pasta ve meyveli yoğurt olarak da değerlendirilmektedir

100 gr pepino: 92 gr su, 04 gr protein, 01 gr yağ, 56 gr şeker, 25 gr kalori, 05 gr lif, 111 mg potasyum, 21 mg kalsiyum, 1 mg demir, 25 gr askorbik asit içermekte ve potasyum ile C vitamini bakımından varlıklı olarak kabul edilmektedir *
 

Similar threads

Pepino yetiştiriciliği, pepino yetiştirilmesi, pepinonun yetiştirilmesi Pepino yetiştirilmesi fide (fidan) ile dikimi yapılır Meyvelerin emin bir büyüklüğe ulaşıncaya kadar ihtiyacı dek sulama yapılır Olgunlaşma döneminde su verme azaltılır Güneş ve pak havayı sever Kapalı ortamlarda...
Cevaplar
0
Görüntüleme
170
Pepino hakkında bilgi Pepino naısl yetiştirilir Pepino besin değeri Pepino nedir imagespepinonedirpepinoyetistiriciligi5afadddeeb7d1 Ulkemizde armut kavunu, sus kavunu da denilen pepino meyvesi ortalama 250300 gram ağırlığında, uzerinde olgunlukta karakteristik mor cizgiler bulunan...
Cevaplar
0
Görüntüleme
152
Pepino yetiştiriciliği, pepino yetiştirilmesi, pepinonun yetiştirilmesi imagespepinonasilyetistirilir5afb5d0c8a70d Pepino yetiştirilmesi fide (fidan) ile dikimi yapılır Meyvelerin belli bir buyukluğe ulaşıncaya kadar ihtiyacı kadar sulama yapılır Olgunlaşma doneminde su verme azaltılır...
Cevaplar
0
Görüntüleme
129
Kavun ve muz karışımı bir tadı olan pepino meyvesi son yıllarda popüler olmaya başladı. Yaz aylarında tüketilen meyveler listesine girmeyi başaran pepino aslında bir tropikal iklim meyvesidir. Dondurma ile beraber tüketilen pepino meyvesi hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık.Yüksek...
Cevaplar
0
Görüntüleme
107
PEPİNO Meyveyi dolapta soğutarak ince kabuğu soyularak kavun gibi yenilebileceği gibi, meze olarak, dondurmalara katılarak, karışık meyve salatalarında garnitur olarak kullanılmakta, receli, marmelat'ı yapılmakta, ilac sanayinde ve kozmetik sanayinde kullanılmaktadır Bazı G Afrika ulkelerinde...
Cevaplar
0
Görüntüleme
134
858,505Konular
982,712Mesajlar
33,055Kullanıcılar
MustafaincbySon üye
Üst Alt