Bugunku yazımızda sizlere pestik hakkında merak ettiklerini sunmak istedikNedir pestil nasıl yapılır yararları nelerdir bilmek istiyorsanız yazımızı dikkatlice okumanızı tavsiye ediyoruz
imagespestilnedirfaydalarinelerdir5adbabb9369bb
Onceleri kışın tuketilmek icin pestiller kurutulur ve soğuk aylarda insanlar enerji ihtiyaclarını onunla karşılardı Yuksek enerji değerine sahip olan pestil ve komeler ayni zamanda icerdikleri diğer besin kaynakları bakımından da onemli gıda maddelerinden biri haline gelmiştir 100 gr Pestil 332 kcal enerji verirken, 139 mgr Fosfor, 1260 mgr Potasyum ve 33 mgr Sodyuma sahiptir Sodyum bakımından fakir potasyum bakımından zengin olması kalp damar hastalıklarının onlenmesi acısından onemini artırmaktadır Pestil ve komenin besin iceriği, uretim aşamasında kullanılan bal, sut, dut, ceviz veya fındığın kalitesiyle yakından ilgilidir
Pestil; K, Ca, S, P,Mg, Cu, Zn, Mn gibi mineraller acısından zengindir Biyolojik değeri yuksek proteine de icerir Ayrıca suda eriyen (A,D,E,K) vitaminler ile B grubu vitaminlere de sahiptirPestil son 30 yıl icinde kanser, kalp hastalıkları ve kısırlık vakalarında onemli artışlar olmuştur Pestil ve kome selenyum minerali iceren ender gıdalardan biridir Yapımında bal, sut, ceviz veya fındık, dut ve un kullanılan pestil ve kome selenyum acısından zengindir
Doğada bitkiler inorganik selenyumu organik formuna cevirirler Ancak modern tarım yontemleri, kimyasal mucadele ilacları, erozyon vb gibi nedenlerle topraktaki doğal mineral seviyeleri gittikce duşuyor Selenyumda miktarı en hızlı azalan minerallerin başında geliyor Cinko buyume, cinsel gelişme ve uremede gerekli bir element Cinko, A vitamininin anti kanser etkisini guclendirerek yeni oluşan kanser hucrelerinin oldurulmesine yardımcı olur Cinko yetersizliği A vitamininin karaciğerden salınımını ve kullanımını azaltır Bu nedenle cinko iceren besinleri A vitamini iceren besinlerle birlikte tuketmenin oldukca buyuk faydaları var Ozellikle kanserli hastalarda cinko yetersizliği cok sık gorulur Kısacası, A vitamini ve cinko birbirini tamamlayan ikili gibidirler Bu nedenle beslenmede A vitaminine dikkat ederken, cinko alımına da ozen gostermek gerekir Cinko en fazla pestil bileşenlerinden ceviz, bal ve fındıkta bulunurSoğuk kış gunlerinde enerji yanında mineral, vitamin, protein ve karbonhidrat deposu olan pestili bağışıklık sisteminizi guclendirmek icin sık sık tuketmekte fayda olduğunu unutmamak gerekiyor
imagespestilnedirfaydalarinelerdir5adbabb9369bb
Onceleri kışın tuketilmek icin pestiller kurutulur ve soğuk aylarda insanlar enerji ihtiyaclarını onunla karşılardı Yuksek enerji değerine sahip olan pestil ve komeler ayni zamanda icerdikleri diğer besin kaynakları bakımından da onemli gıda maddelerinden biri haline gelmiştir 100 gr Pestil 332 kcal enerji verirken, 139 mgr Fosfor, 1260 mgr Potasyum ve 33 mgr Sodyuma sahiptir Sodyum bakımından fakir potasyum bakımından zengin olması kalp damar hastalıklarının onlenmesi acısından onemini artırmaktadır Pestil ve komenin besin iceriği, uretim aşamasında kullanılan bal, sut, dut, ceviz veya fındığın kalitesiyle yakından ilgilidir
Pestil; K, Ca, S, P,Mg, Cu, Zn, Mn gibi mineraller acısından zengindir Biyolojik değeri yuksek proteine de icerir Ayrıca suda eriyen (A,D,E,K) vitaminler ile B grubu vitaminlere de sahiptirPestil son 30 yıl icinde kanser, kalp hastalıkları ve kısırlık vakalarında onemli artışlar olmuştur Pestil ve kome selenyum minerali iceren ender gıdalardan biridir Yapımında bal, sut, ceviz veya fındık, dut ve un kullanılan pestil ve kome selenyum acısından zengindir
Doğada bitkiler inorganik selenyumu organik formuna cevirirler Ancak modern tarım yontemleri, kimyasal mucadele ilacları, erozyon vb gibi nedenlerle topraktaki doğal mineral seviyeleri gittikce duşuyor Selenyumda miktarı en hızlı azalan minerallerin başında geliyor Cinko buyume, cinsel gelişme ve uremede gerekli bir element Cinko, A vitamininin anti kanser etkisini guclendirerek yeni oluşan kanser hucrelerinin oldurulmesine yardımcı olur Cinko yetersizliği A vitamininin karaciğerden salınımını ve kullanımını azaltır Bu nedenle cinko iceren besinleri A vitamini iceren besinlerle birlikte tuketmenin oldukca buyuk faydaları var Ozellikle kanserli hastalarda cinko yetersizliği cok sık gorulur Kısacası, A vitamini ve cinko birbirini tamamlayan ikili gibidirler Bu nedenle beslenmede A vitaminine dikkat ederken, cinko alımına da ozen gostermek gerekir Cinko en fazla pestil bileşenlerinden ceviz, bal ve fındıkta bulunurSoğuk kış gunlerinde enerji yanında mineral, vitamin, protein ve karbonhidrat deposu olan pestili bağışıklık sisteminizi guclendirmek icin sık sık tuketmekte fayda olduğunu unutmamak gerekiyor