Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Peygamber Efendİmİz S.a.v. GÜzel Hadİsler

Peygamber Efendİmİz S.a.v. GÜzel Hadİsler

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
açtığım bu ilk konuya hadislerle başlamak istedim Foruma göndermiş olduğumuz hadisleri okuyunuz ve çevrenizde bulunan
insanlara anlatınız

*****Omer Ibnu'lHattab (radiyallahu anh) anlatıyor: Hisam Ibnu Hakim Ibni Hizam'i, Furkan suresini farklı şekillerde okurken dinledim Resulullah ( aleyhissalatu vesselam) bana bu şekillerden hiçbiriyle okumamıştı Namazın içinde adamin üzerine atılacak oldum Kendimi zorla zabtedip namazı bitirmesini bekledim Selami verir vermez ridasindan tutup kendime doğru çektim ve: Sana bu sureyi (böyle okumayı) kim öğretti?diye sordum Hisam: Onu bana Resulullah (aleyhissalatu vesselam) öğretti!demez mi! (Tepem attı):
Yalan söyluyorsun, onu Resulullah (aleyhissalatu vesselam) bana da ögretti, ama senin okuduğuna hiç benzemiyor!dedim Adamı derdest edip dogru Resulullah (aleyhissalatu vesselam)'a götürdüm
Ey Allah'in Resulu, dedim, bu adami Furkan suresini, bana hiç okumadığın çok farklı şekillerde okuyor gördüm!
Resulullah, sukunetle: Hele yakasını sal!diye emretti ve ona dönerek:
Ey Hisam oku bakalim!dedi Hisam, kendisinden işittigim şekilde, sureyi yeniden okudu Resulullah (aleyhissalatu vesselam) bana yönelerek:
Evet, sure bu sekilde indirildi!buyurdu Sonra bana: Ey Ömer, dedi Sen de oku!
Ayni sureyi ben de, bana ögretmis oldugu sekilde okudum Bunun uzerine Resulullah (aleyhissalatu vesselam) şu aciklamayi yapti:
Evet sure bu sekilde (de) nazil oldu Biliniz ki, bu Kur'an yedi harf (şekil) uzere indirilmistir Bunlardan hangisi kolayınıza gelirse onunla okuyun
Buhari, Fedailu'lKur'an 5, 27, Husumat 4, Tevhid 53; Muslim, Musafirin 270, (818); Ebu Davud, Salat 357, (1475); TirmizI, Kira'at 2, (2944); NesaI, Salat 37, (2, 150152); Muvatta, Kur'an 5, (1,102)

*****Haris Ibnu Suveyd anlatıyor: Abdullah Ibnu Mes'ud (radiyallahu anh) bize iki hadis rivayet etti Bunlardan biri Hz Peygamber (aleyhissalatu vesselam)' dendi, diğeri de kendisinden Dedi ki: Mü'min günahını şöyle görür: O, sanki üzerine her an düşme tehlikesi olan bir dagın dibinde oturmaktadir Dag düşer mi diye korkar durur Facir ise, günahi burnunun üzerinden geçen bir sinek gibi görürIbnu Mes'ud bunu soyledikten sonra eliyle, Şöyle diyerek, burnundan sinek kovalar gibi yapmıştır
Sonra dedi ki: Ben Resulullah (aleyhissalatu vesselam)'in şöyle söyledigini duydum: Allah, mü'min kulunun tevbesinden, tıpkı şu kimse gibi sevinir: Bir adam hiç bitki bulunmayan, ıssız, tehlikeli bir çölde, beraberinde yiyeceğini ve içeceğini üzerine yuklemiş olduğu bineği ile birlikte seyahat etmektedir Bir ara (yorgunluktan) başını yere koyup uyur Uyandığı zaman görür ki, hayvanı başını alıp gitmiştir Her tarafta arar ve fakat bulamaz Sonunda aç, susuz, yorgun ve bitap düşüp: Hayvanımın kayboldugu yere dönüp orada ölunceye kadar uyuyayımder Gelip ölum uykusuna yatmak uzere kolunun uzerine başını koyup uzanır Derken bir ara uyanır Bir de ne görsün! Başı ucunda hayvanı durmaktadır, üzerinde de yiyecek ve içecekleri Iste Allah'in, mu'min kulunun tevbesinden duydugu sevinç, kaybolan bineğine azığıyla birlikte kavuşan bu adamın sevincinden fazladır
Muslim'in bir rivayetinde su ziyade var: (Sonra adam sevincinin siddetinden şaşırarak şöyle dedi: Ey Allah'ım, sen benim kulumsun, ben de senin Rabbinim
Buhari, Da'avat 4; Muslim 3, (2744); Tirmizi, Kiyamet 50, (2499, 2500)

*****Ebu Musa (radiyallahu anh) anlatıyor: Hz Peygamber (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: Aziz ve Celil olan Allah, gündüz günah işleyenlerin tevbesini kabul etmek için geceleyin elini açar
Gece günah işleyenlerin tevbesini kabul etmek için de gündüz elini açar, bu hal, guneş batıdan doğuncaya kadar devam edecektir Burada el, Allah'ın ihsan ve fazlından kinayedir
Muslim, Tevbe 32, (2760)