Peynirli Katmer Börek Tanımı İçin Gereçler
- 2 su bardağı süt
- 1 su bardağı su
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 paket instant maya
- Aldığı kadar un (ben yaklaşık 4 buçuk, 5 su bardağı kullandım)
- Peynir
- Maydanoz
- 150 gram tereyağ
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
Peynirli Katmer Börek Tanımı Yapılışı
- Öncelikle ılık süt, ılık su, maya ve tuzu karıştırıyoruz.
- Daha sonra aldığı kadar un ek ediyoruz( hamur çok sert olmayacak, hafif ele yapışacak), yoğuruyoruz.
- 5 dk bekletip, hamuru 4 eşit kesime ayırıyoruz.
- Bir kesimini dikdörtgen tepsi uzunluğunda açıp yağlıyoruz.
- Açarken yapışmaması için altına ve üstüne hafif un serpiştiriyoruz.Fazla ince açmıyoruz.
- Daha sonra fırça yardımıyla yağlıyoruz, iki tarafını içe yanlışsız katlayıp tekrar yağlayarak öteki iki ucu da içe katlayarak dikdörtgen hali veriyoruz.Bir kenara alıyoruz.
- İkinci bezeyi de açıp yağlıyoruz ve daha evvel yaptığımız dikdörtgen hamuru, açtığımız hamurun ortasına yakın koyarak, birebir biçimde dıştaki hamuru da sağ ve sol tarafından içe yanlışsız kapatıyoruz.
- Yağlayıp öteki uçlarınıda katlayarak, dikdörtgen hamuru iç kısımda kalacak biçimde kapatıyoruz.
- Başka kalan iki bezeye de tıpkı süreci uyguluyoruz.
- Yaptığımız birinci hamuru tepsi uzunluğunda açarak tekrar yağlıyoruz, bu kere iki kenarı içe gerçek katlayıp birleştirip tekrar yağlıyoruz içine peynir ve maydonozlu içten koyarak, tekrar bir kenarı başkasının üzerine gelecek formda katlayıp düzeltiyoruz.
- Öteki hamura da tıpkı süreci uygulayıp, yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştiriyor, üzerine yumurta sarısı sürüp, bıçak ucuyla çizikler atarak biçim veriyoruz.
- Yaklaşık 34-40 dk 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.