Piliç Topkapı (Saray Mutfağı Tavuk Dolması) Tarifi İçin Malzemeler
- 2 kalçalı but (Kemiksiz)
- Kekik, tuz, karabiber, tozbiber
- 1 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı salça
- 1/2 (yarım) su bardağı pirinç
- 1 su bardağına yakın sıcak su
- 1 orta boy soğan
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tereyağı
- 1 çay kaşığı tuz
- Karabiber, pulbiber
- Çay kaşığının ucuyla tarçın nane yenibahar( 3 baharat isteğe bağlı)
- 1 tatlı kaşığı dolmalık fıstık
- 1 tatlı kaşığı kuş üzümü
- 1/2 (yarım) su bardağı domates sosu
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- Tuz, karabiber
- 1 tatlı kaşığı salça
- 1/2 (yarım) su bardağından az su
Piliç Topkapı (Saray Mutfağı Tavuk Dolması) Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
- Kalçalı tavuk butlarının kemikleri alınır kalan parça et döveceği ile inceltilir.
- Terbiyesi için rendelenmiş sarımsak ve diğer malzemeler eklenir iyice bulanır.
- Streç film çekilir. 1 saat buzdolabında bekletilir.
- Pirinçler biraz tuz ve ılık suda 1 saat bekletilir.
- Pilav için zeytinyağı tavaya alınır fıstıklar 1-2 dakika kavrulur.
- Ardından yemeklik doğranan soğanlar eklenir pembeleşinceye kadar kavrulur.
- Pirinçler yıkanır ve eklenir.
- Tereyağı eklenir 2 dk kavrulur.
- Baharatlar kuş üzümü sıcak su eklenir kısık ateşte pişirilir.
- Tavuklar bi kaseye serilir içine pilav koyulur ve parçaları kapatılır.
- Ters çevrilir fırın tepsisine dizilir. Ben 2 parça kalçalı but kullandım hatta etrafındaki fazlalıklarıyla küçük bi tavuk dolması da oldu oğlum için. Yani kişi sayısına göre malzemeleri artırabilirsiniz.
- Sos için malzemeler karıştırılır tavukların üzerine dökülür.
- Önceden ıstılmış 200 derecede 15-20 dk pişirilir.
- Daha sonra üzerine folyo örtüp dereceyi 180 e düşürüp yarım saat daha pişirilir.
- Suyu bitmeye yakın biraz sıcak su eklemesi yapılabilir. Deneyeceklere afiyet olsun. ????.