
Pırasalı Börek Tanımı İçin Materyaller
Hamur için:
- 2,5 bardak su
- 1,5 kaşık tuz
- Alabildiği kadar un
- Bezeleri açmak için de un
- 3-4 kalın pırasa
- Tuz ( pırasa için)
- 1 kase zeytinyağı yahut sıvı yağ
Pırasalı Börek Tanımı Yapılışı
- Pırasayı dörde yahut altıya bölerek ince ince doğrayın hazır olsun.
- Sonra hamuru hazırlayalım. Una tuz ek ederek 2, 5 bardak biraz ılık suyla hamuru yoğuralım.
- Yeterlice yoğrulmuş hamuru 40 kesime bölelim, mandalina büyüklüğü üzere.
- Yuvarlayalım.
- 10 dakika kadar dinlendirip, küçük pasta tabağı kadar, 16-18 cm çapında kadar açalım.
- 20 tanesi alt katı olacak böreğimizin.
- Bütün hamurları açtıktan sonra ortalarını 1 kaşık kadar yağ ile yağlayarak( yağ az olursa tel tel olmaz) 20 li iki gurup hamurumuz olacak.
- Biraz dinlenirse bu biçimde hamuru büyütmemiz kolaylaşır.
- Sonra kenarlarından evvel ellerimizle, sonra biraz da oklava yardımıyla tepsi büyüklüğünden birkaç cm fazla açıyoruz. Fırın kağıdı kullanmıyorsanız yağlanmış tepsiye hamurumuzu koyuyoruz. Tepsinin kenarları margarinle yağlanırsa hamur kaymaz daha rahat olur.
- Başka hamur da birebir büyüklükte hazırlanır.
- Tepsideki hamurun üzerine, son anda tuzlayıp yağladığımız pırasalar yayılır.
- Pırasaların üzerine başka hamur konur.
- Kenarları alt hamurla üst hamur birleştirilerek incecik kıvrılır.
- Üzeri sıvı yağ ile yağlanarak 200 derecede üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Afiyet olsun????.