Pırasalı Mücver Tarifi İçin Malzemeler
- 2 tane kabak
- 1 tane havuç
- 2 tane pırasa
- 4-5 tane yeşil soğan
- 1 tutam dereotu
- 1 tutam maydanoz
- 2 adet yumurta
- 150 gram beyaz peynir
- Aldığı kadar un
- 1 çay kaşığı (Tepeleme) tuz
- 1/2 (yarım) çay kaşığı karabiber
- 1/2 (yarım) çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı kekik
- 1 tatlı kaşığı nane
- 1/2 (yarım) çay kaşığı yenibahar
- 1/2 (yarım) çay kaşığı sumak
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1/2 (yarım) çay kaşığı karbonat veya kabartma tozu
- Sıvı yağ
Pırasalı Mücver Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
- Kabaklar ve havuç rendelenir (Bekledikçe su saldıkları için bir süzgece koyup bekletir ve sonra sularını sıkarak karışıma eklerseniz mücveriniz daha az un alacaktır)
- 2 adet orta kalınlıkta pırasa ince ince kıyılır (Beyaz kısımlarını uzunlamasına ortadan ikiye kestikten sonra kıymak daha iyi olacaktır)
- Yeşil soğan, dereotu ve maydanoz (İsteğinize göre miktarları değiştirebilirsiniz) ince ince kıyılır.
- Bir parça beyaz peynir küçük küpler halinde doğranır (Evde fazla olan peynirleri değerlendirmek için çok güzel bir yöntem, türü çok önemli değil ama lezzeti kesinlikle arttırıyor)
- Doğranan peynirler, yeşillikler, pırasa, kabaklar ve havuç bir kaba alınarak içine 2 yumurta kırılır.
- Tuz ve baharatlar eklenir (Baharatların miktarını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz) ben yarım çay kaşığı kadar karbonat koydum ama kabartma tozu da kullanılabilir.
- Bütün malzemeleri elinizle yoğurur gibi karıştırırken azar azar un eklenir.
- Sularını salan sebzeler ve yumurtanın da etkisiyle cıvık bir hamura benzeyecektir (Unu çok arttırıp katılaştırmayın fakat az kalırsa da sebzeler birbirini tutmaz. Ben ölçerek koymadım ancak tahminime göre 1,5 su bardağı kadar un eklemişimdir. Bu sefer yaparken fotoğraf çekmek aklıma gelmedi ama tekrar yaparsam mutlaka kıvamı için fotoğraf da çekip eklerim).
- Tencereye göre 2 parmak yükseklikte olacak şekilde yağ ısıtılır. 2 yemek kaşığı yardımıyla hazırlanan karışımdan yumurta büyüklüğünde parçalar alınır ve ısınmış olan yağın içine bırakılır.
- Yağa bıraktıktan sonra biraz üstünden bastırarak hafif yassı bir şekil almaları sağlanır (Biraz kalın köfteler gibi oluyor diye düşünebilirsiniz)
- Orta ateşte kızaran mücverler havlu kağıt serilmiş bir tabağa alınır. Dışı çıtır çıtır içi yumuşacık oluyor. Sebzelerin büyüklüğüne göre değişebilir ama yaklaşık 30-35 adet mücver çıkacaktır.Afiyet olsun!.
Pırasalı Mücver Tarifi Fotoğraflı Yapılışı