Pizza Tanımı İçin Materyaller
Sosu için;
- 1 adet rendelenmiş domates
- Yarım yemek kaşığı salça
- 1 tatlı kaşığı kuru fesleğen yahut nane
- Yarım tatlı kaşığı karabiber ve acı seviyorsanız pulbiber
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 diş yeterlice ezilmiş sarımsak
- Çeyrek çay bardağı su
- 3 su bardağı un
- 1 tatlı kaşığı maya
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ yahut zeytinyağı
- Yarım çay bardağı süt
- Aldığı kadar ılık su
- 1 dolu kase rendelenmiş kaşar peyniri
- Sucuk
- Biber
- Siyah zeytin
- Mısır
- Domates
- (siz dilerseniz mantar, sosis, ince halka doğranmış turşu salatalık da ek edebilirsiniz, pizzada hudut yok)
Pizza Tanımı Yapılışı
- Sosu için yağda domatesi eriyecek halde pişiriyoruz.
- İçine salçasını, sarımsağını ve baharatı ekleyip kavuruyoruz.
- En son suyu koyup çekmesini bekleyip altını kapatıyoruz. Sosunuz soğuk olmalı.
- Hamuru için tüm materyalleri bir kapta yoğuruyoruz.
- Ele yapışmayan yumuşak bir hamur olacak.
- Hamuru dinlenmeye bırakıyoruz.
- Ben kahvaltılık siyah zeytini kiraz çekirdeği çıkardığımız aletle çekirdeğini kendim çıkarıp halka biçiminde doğruyorum. Siz hazır da kullanabilirsiniz.
- Zeytini, sucuğu, biberi halka biçiminde doğruyoruz.
- Fırını 180 dereceye ayarlıyoruz.
- Büyük fırın tepsimizi yağlayıp üzerine biraz un serpiyoruz.
- Hamurumuzu az unlanmış tezgahta tepsinin azıcık kenarına çıkacak büyüklükte açıyoruz.
- Hamuru tepsiye yerleştirip her yerine çatalla delikler açıyoruz. (Bu süreç değerli. Bunu hamurun ortasının boş bir halde kabarmasını önlemek için yapıyoruz. ).
- Üzerine hazırladığımız sosun tamamını sürüp kaşarın bir kısmını üzerine seriyoruz.
- Sonra sırasıyla hangilerini kullanıyorsanız et eserlerini diziyoruz.(mantar kullanacaksanız bu evrede et eserinin üzerine mantar koymalısınız. ).
- Daha sonra sırayla biber, zeytin ve mısırı ekliyoruz. (turşuyuda bu basamakta koymalısınız).
- Mısırı konserve kullanabilirsiniz. – ben yazın kendim haşlayıp taneleyip buzluğa atıp onları kullanıyorum-.
- Üzerine 1 tane çok kalın olmadan yarım ay doğranan domatesi ekliyoruz. (ben mevsimi olmadığı için bu sefer kullanmadım.
- Tepsimizi fırının orta kısmına yerleştirip pişmeye bırakıyoruz.
- Fırından çıkarmadan 10 dakika evvel kalan kaşarımızı üzerine serip kaşarın eriyip kızarmasını bekliyoruz.
- Fırından fırına pişme müddeti değişiklik gösterebiliyor. Benim fırınımda 180 derecede 50-60 dakika da pişiyor. Siz 40 dakikadan sonra denetimli pişmeye bırakın.
- Fırından çıkarıp dilimleyip servis edin.