Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Planlama ve İşletmeler Açısından Önemi

Planlama ve İşletmeler Açısından Önemi
0
341

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Plan, belli bir amaca yönelik oluşturulan yol ve usul bütünlüğüdür Buna tabi olarak planlama da, belirlenmiş bir işle ilgili karar merci olan yöneticinin, keza çalıştığı kurum namına, keza de öteki etmenler namına, geleceğe daha net bakabilmesi ve önüne çıkacak seçenekleri önceden görerek karar verebilmesi süreci biçiminde tanımlanabilir
Planlamayı öbür şekillerde betimlemek da mümkündür Şu lahza sahip olunan veriler ve orta veya uzun vadede karşılaşılacak olan süreçlerin dinç değerlendirilmesi biçiminde, geniş bir perspektifle açıklanabilen planlama, hangi işin nerede, nasıl, ne zaman ve kim tarafından icra edileceğini planlama olarak da tanımlanmaktadır*Yönetim sürecinin en manâlı fonksiyonu, henüz birincil başında bulunan tasarlama adımıdır Geriye Doğru kalan bütün idare ve üretim fonksiyonlarının başarıya ulaşması, ticari ya da kalite anlamındaki sağlıklı adımlar, üretimde verimlilik, endüstriyel sıçrama gibi çoğu unsur, iyi bir tasarlama sonrası hayat geçmektedir Planlamanın sürükleyici yapılmadığı, bu adıma zorunlu önemin gösterilmediği hiçbir işletmede, stratejik kararlar dürüst verilemez Geleceğe dair tasarlanacak olan projeler, kısa ya da uzun vadede hayata geçirilmek istenen hedefler, planlama sürecinin adam zeki işlemesi ile mümkündür Zaten, planlaması iyi olmayan her türlü işletme, etkisiz bir idare mekanizmasına dönüşecektir
“Plan olarak adlandırılan kavram, genelde 3 bambaşka başlık aşağıda incelenir Kısa, orta ve uzun vadeli planlar olarak dallanan bu kavram, yeniden genellikle dağıtılmış zaman zarfları içinde değerlendirilmektedir Kısa vadeli plan, 1 yılı aşmayan hedeflerin içinde yer alırken, orta vadeli planlar 5 ? 10 sene civarı, uzun vadeli planlar ise 10 yılın üzerinde gerçeklemesi beklenen planlar olarak anlatılmaktadır sürekli olarak imal yapmak zorunda olan, herif talebi ile ilerleyen ama sürpriz gelişmelere de ayak uydurmak durumunda kalan işletmelerde, tasarlama fonksiyonu kritik önem arz etmektedir Imal ve yönetim aşamalarında, bilhassa tedarik süreçlerinde karşılaşılabilecek her türlü olumsuz durumu isabetli olarak varsayım ederek geleceğe karşın önlem almak, gerisinde da artan her şarta kadar atılması gereken adımları işletmeye attırmak, planlama bölümünün görevidir Planlama işlerini yapacak olan çalışanlar da zeki, pratik zekalı ve sakin edinmek zorundadırlar

Genellikle imal firmalarının, en fazla tartma bahşedilen departmanların başında gelen tasarlama bölümü, kullanılacak hammaddenin miktar zamanından, işletmede geçireceği zamana ve üretim adımlarına kadar her detayı hesaplamak zorundadır Eğer sipariş, söylenen vakit diliminde müşteriye teslim edilemezse, bu başarısızlıktaki ilk etmen, tasarlama eksikliği veya yanlışlığı şeklinde saptama edilecektir Sipariş teslimi para, para da işletmenin her şeyi olduğu için, planlama departmanı, firmalarda fazla kritik kararlar olmak durumundadırlar
Gelişmiş ülkelere ve şirketlere bakıldığında, olağanüstü ve kusursuz planlamaların yıllar öncesinden yapılarak, çok büyük şekilde de uygulandığı görülecektir Stratejik planların da bu sürecin bir parçası olduğu unutulmadan, değerlendirmeler bu bilgiler ışığında yapılmalıdır
Kaynakça:
http:wwwekodialogcomKonulartasarlamanedirplanlamasurecihtml