Pomelo Meyvesi nedir,
Pomelo Meyvesi nasıl yenir,
Pomelo Meyvesinin faydaları
imagespomelomeyvesi5ad51b42d9c6b
Pomelo: Ağac Kavunu, Şadok olarak da bilinir
(Citrus medica), turuncgiller (Rutaceae) familyasından meyvesi yenen bir bitki turu Kalın ve sert kabuğu ile bilinir Genelde bir sure saklandıktan sonra ya da hamur işlerinin icine katılarak tuketilir Bazı kulturlerde meyve cayı yapımında kullanılır Ağac kavunlarının en cok yetiştiği yerler Akdeniz cevresi, Hindistan'ın bazı bolgeleri ve Guney ile Orta Amerika'dır
Ağac kavunu yavaş buyuyen bir ağactır 3 yaşına geldiğinde meyve vermeye başlar Meyvesinin boyu eninden buyuk genelde 1215 cm arasındadır Kabuğu kalın, sert ve kokuludur Dış kabuğu uzerinde puruz ve cıkıntılar bulunur
Ağac kavunu bitkisinin yaprağı baş ağrısına iyi geliyor
Karadeniz Teknik Universitesi (KTU) Ordu Ziraat Fakultesi Bahce Bitkileri Bolum Başkanı Prof Dr Turan Karadeniz ulkemizde Akdeniz, Ege ve Doğu Karadeniz Bolgesi'nde yetişen ağac kavunu bitkisinin yaprağındaki kokunun baş ağrısına iyi geldiğini soyledi
Limondan buyuk, kalın kabuklu ve sarı renkli olan ağac kavunu meyvesinin gunumuzde kabuğu, yaprağı ve ciceğinden yararlanıldığını, Guney Avrupa ulkelerinde pastacılık, şekerleme, recel yapımında, cicek ve yapraklarının ise parfum sanayiinde kullanıldığını belirten Prof Dr Turan Karadeniz, odununun ise Hindistan'da baston yapımında kullanıldığının bilindiğini belirtti
Tatlı ve ekşi meyveli ceşitleri olan ağac kavununun ticari değeri olmadığını belirteSn Prof Dr Karadeniz, Ağac kavunu Hesperidin isimli bir glikozit icermekte ve bu madde P vitamini etkisi gostererek kılcal damarları kuvvetlendirmektedir Ağac kavunu safrayı yok eder, safradan kaynaklanan kusmayı onler Kabızlığı giderir, mide ve ciğerlerin hararetini keser, mide ve kalbi kuvvetlendirir, kalp carpıntısını giderir, sıtmaya iyi gelir Ağac kavununu veya yaprağını koklamak baş ağrısını gecirir, ferahlatır
Ciceği acılmadan toplanır, 5 gun su icerisine bırakılır ve acılığı gidene kadar her gun suyu değiştirilir, sonra balla karıştırılarak marmelat yapılır, kış mevsiminde soğuk algınlığında, bronşit hastalığında, nefes darlığında bu karışımdan bir miktar yenirse şifalı gelir Yaprakları hazmı kolaylaştırır, nefesi rahatlatır Yaprağı ezilerek suyu balla karıştırılıp gunde uc kez birer corba kaşığı yenirse mesane iltihabına iyi gelir
Cekirdekleri ezilip ac karnına su ile icilirse bağırsak kurtlarını duşurur Cekirdeğinin kabuğu dovulup akrep sokan yere konursa şifalı gelir Cekirdeklerinin kulu diş diplerine ve odemlere surulurse faydalı gelir
Kabuğu ciğnenirse ağız kokusunu giderir Kabuğunun suyu ile yaralar pansuman yapılırsa şifalı gelir Yılan sokmada suyunu icmek iyi gelir Kabuğu hazmı kolaylaştırır
Kurutulmuş meyveler guveleri kacırmak icin elbise arasına konulmaktadır Yine, meyve kabuğu sirke icinde bir muddet bırakılıp sonra camaşırlar icine bırakılırsa, guvenin zarar vermesini onler Kabuklarının kullerinden merhem yapılıp surulduğunde varisi gecirir, kulu cuzzam yaralarına surulurse iyi gelir 5 gram kuru meyve kabuğu dovulup bir bardak su ile icildiğinde mide sancısını gecirir Yelleri giderir
Soğuktan ağrıyan dişlerin uzerine konduğunda ağrıyı dindirir Ciceğini koklamak dimağı kuvvetlendirir Şehveti ve erkekliği artırır Dahilen kullanılan gunluk yaprak miktarı 40 gramı gecmemelidir
Pomelo Meyvesi nasıl yenir,
Pomelo Meyvesinin faydaları
imagespomelomeyvesi5ad51b42d9c6b
Pomelo: Ağac Kavunu, Şadok olarak da bilinir
(Citrus medica), turuncgiller (Rutaceae) familyasından meyvesi yenen bir bitki turu Kalın ve sert kabuğu ile bilinir Genelde bir sure saklandıktan sonra ya da hamur işlerinin icine katılarak tuketilir Bazı kulturlerde meyve cayı yapımında kullanılır Ağac kavunlarının en cok yetiştiği yerler Akdeniz cevresi, Hindistan'ın bazı bolgeleri ve Guney ile Orta Amerika'dır
Ağac kavunu yavaş buyuyen bir ağactır 3 yaşına geldiğinde meyve vermeye başlar Meyvesinin boyu eninden buyuk genelde 1215 cm arasındadır Kabuğu kalın, sert ve kokuludur Dış kabuğu uzerinde puruz ve cıkıntılar bulunur
Ağac kavunu bitkisinin yaprağı baş ağrısına iyi geliyor
Karadeniz Teknik Universitesi (KTU) Ordu Ziraat Fakultesi Bahce Bitkileri Bolum Başkanı Prof Dr Turan Karadeniz ulkemizde Akdeniz, Ege ve Doğu Karadeniz Bolgesi'nde yetişen ağac kavunu bitkisinin yaprağındaki kokunun baş ağrısına iyi geldiğini soyledi
Limondan buyuk, kalın kabuklu ve sarı renkli olan ağac kavunu meyvesinin gunumuzde kabuğu, yaprağı ve ciceğinden yararlanıldığını, Guney Avrupa ulkelerinde pastacılık, şekerleme, recel yapımında, cicek ve yapraklarının ise parfum sanayiinde kullanıldığını belirten Prof Dr Turan Karadeniz, odununun ise Hindistan'da baston yapımında kullanıldığının bilindiğini belirtti
Tatlı ve ekşi meyveli ceşitleri olan ağac kavununun ticari değeri olmadığını belirteSn Prof Dr Karadeniz, Ağac kavunu Hesperidin isimli bir glikozit icermekte ve bu madde P vitamini etkisi gostererek kılcal damarları kuvvetlendirmektedir Ağac kavunu safrayı yok eder, safradan kaynaklanan kusmayı onler Kabızlığı giderir, mide ve ciğerlerin hararetini keser, mide ve kalbi kuvvetlendirir, kalp carpıntısını giderir, sıtmaya iyi gelir Ağac kavununu veya yaprağını koklamak baş ağrısını gecirir, ferahlatır
Ciceği acılmadan toplanır, 5 gun su icerisine bırakılır ve acılığı gidene kadar her gun suyu değiştirilir, sonra balla karıştırılarak marmelat yapılır, kış mevsiminde soğuk algınlığında, bronşit hastalığında, nefes darlığında bu karışımdan bir miktar yenirse şifalı gelir Yaprakları hazmı kolaylaştırır, nefesi rahatlatır Yaprağı ezilerek suyu balla karıştırılıp gunde uc kez birer corba kaşığı yenirse mesane iltihabına iyi gelir
Cekirdekleri ezilip ac karnına su ile icilirse bağırsak kurtlarını duşurur Cekirdeğinin kabuğu dovulup akrep sokan yere konursa şifalı gelir Cekirdeklerinin kulu diş diplerine ve odemlere surulurse faydalı gelir
Kabuğu ciğnenirse ağız kokusunu giderir Kabuğunun suyu ile yaralar pansuman yapılırsa şifalı gelir Yılan sokmada suyunu icmek iyi gelir Kabuğu hazmı kolaylaştırır
Kurutulmuş meyveler guveleri kacırmak icin elbise arasına konulmaktadır Yine, meyve kabuğu sirke icinde bir muddet bırakılıp sonra camaşırlar icine bırakılırsa, guvenin zarar vermesini onler Kabuklarının kullerinden merhem yapılıp surulduğunde varisi gecirir, kulu cuzzam yaralarına surulurse iyi gelir 5 gram kuru meyve kabuğu dovulup bir bardak su ile icildiğinde mide sancısını gecirir Yelleri giderir
Soğuktan ağrıyan dişlerin uzerine konduğunda ağrıyı dindirir Ciceğini koklamak dimağı kuvvetlendirir Şehveti ve erkekliği artırır Dahilen kullanılan gunluk yaprak miktarı 40 gramı gecmemelidir