C vitamin deposu olan portakalın insan sıhhatine birçok yararı olduğunu derhal çabucak herkes bilir. Bilhassa kış aylarında bağışıklığı güçlendiren en sağlıklı besinlerin başında gelir. Evet portakalın yararları nelerdir? Her gün bir bardak portakal suyu içerseniz ne olur? Sizler için portakala dair bilinmeyenleri araştırdık. Haberin detayında portakala ve portakal suyuna dair her şeyi bulabilirsiniz.
İpek yolu devranında Hindistan'dan tüm yerküreye yayılan portakal, melez bir meyve olduğu söylenir. Güneşte bekleme mühletine nazaran tadı değişen bu lezzetli besin, sıhhate birçok yararı vardır. Cilt, ilaç ve kozmetik endüstrilerinde kullanılan portakal yüksek ölçüde B ve C vitaminleri barındırır. Eksperler mahsusen sabah kahvaltısında tüketilmesini tavsiye ettikleri en sağlıklı meyve suyudur. İçerdiği folik asit bebeklerin gelişimine ek sağladığından hamileliğin birinci 3 ayında tertipli tüketilmesinde yarar var. Reçel, suyu, çayı ve tatlısı yapılan portakalın kabuklarından esans kokusu elde edilir. Mevsim geçişlerinde hasar alan vücut sıhhatine ek sağlayan portakal bilhassa cildin diri ve genç kalması için destek sağlayan besinlerin başında gelir.
İŞTE PORTAKALIN YARARLARI
- Yüksek C vitamini içerdiğinden günde tüketilen iki orta uzunluk portakal vücudun gün uzunluğu muhtaçlığı olan C vitamininin yüzde yüzünü karşılar.
- Vücudu tüm toksinlerden arındırarak illetlere yakalanma riskini azaltır. Bunun yanı sıra tümör oluşumunu da önleyerek kanser riskini de sıfıra indirir.
- Sistemli tüketildiğinde bağırsaklardaki floransları dengeleyerek kum ve taş oluşumunu önler. Oluşan kum ve taşlarında dökülmesini sağlar.
- İçerdiği şeker kandaki şeker nispetini olumlu etkilediğinden diyabet hastalarının da tüketebileceği meyveler arasındadır.
- Toksinleri temizlediğinden artriti yanı eklemlerde oluşan iltihapları da önler. Böylelikle vücut iskeletinin sıhhatini da olumlu tesirler. Eklem ve kemik ağrılarını en aza indirerek ileri yaşlarda görülme ihtimali olan rahatsızlıkların riskini de azaltır.
- Yüksek lif sayesinde sindirimi denetim eder. Metabolizmayı düzenler böylelikle kilo vermede yardımcı olur. İçerdiği lif tıpkı devranda mide hastalıklarına da düzgün gelir.
- Kahvaltıdan evvel tüketilen bir bardak portakal suyu gün uzunluğu yorgunluk ve gerilim üzere rahatsızlıkların yaşanmasını azaltır. Birebir vakitte folik asit içerdiğinden dimağ sıhhatine da olumlu ekler sağlar.
- Öksürük, astım, bronşit, göğüs gerginlik ve soğuk algınlığı üzere rahatsızlıklarda bilirkişilerin tüketilmesi gerektiğini vurguladığı en kıymetli besinlerin başında gelir.
- Portakal kabukları yüzyıllardan beridir sıklık eserlerinde ve kürlerinde kullanılır. Böylelikle cildin dermis tabakasına kadar inerek deforme olmuş hücreleri yeniler. Kırışıklık ve yaşlanmayı önleyerek vücuttaki genç hücrelerin sayısını artırır. Tıpkı devranda ciltte parlaklık ve gerginlik oluşmasını sağlar. Cildin pH ve yağ istikrarını korur.
- Portakal suyunu kullandığınız şampuana ekleyerek parlak ve güçlü saçlar elde edebilirsiniz. Portakal suyu saçlarınızın köklerini de besleyerek daha gür çıkmasını destekler.
PORTAKAL ÇAYI NASIL HAZIRLANIR?
Kurutulan 10 portakal kabuğunu kaynamış 3 bardak sıcak suya koyunuz 10 dakika demledikten sonra tüketiniz. Ya da portakal kabuklarından hazırlanan tozları satın alarak da çayını yapıp tüketebilirsiniz.
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.