
Pratik Kıyır Poğaça Tarifi İçin Malzemeler
- 1 su bardağı yoğurt
- 1/2 (yarım) su bardağı sıvı yağ
- 4 su bardağı un (Kıvama göre ekleme yapabilirsiniz)
- 1.5 paket kabartma tozu
- 3/4 (bir yarım+bir çeyrek) su bardağı eritilmiş margarin veya tereyağı
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı toz şeker
- Lor veya beyaz peynir
- Maydanoz
- Karabiber
- Yumurta sarısı
Pratik Kıyır Poğaça Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
- Öncelikle margarini veya tereyağını tavada yakmadan kaynatmadan eritin. Yağ ılıyıncaya kadar yoğurma kabınıza unu ve kabartma tozunu koyun ve kaşık veya çırpıcı ile karıştırın.
- Ilıyan yağa yoğurdu ve sıvı yağı ilave edip güzelce çatal veya çırpıcı ile karıştırın (Yoğurt ne kadar erirse o kadar pütürsüz olur poğaça)
- Yoğurma kabımızdaki un karışımına, hazırladığımız sıvı karışımı dökün üzerine tuz ve şekeri de koyun ve kulak memesi kıvamı olacak şekilde yoğurun (Püf nokta; hamuru çok yoğurmayın yağı kusma yapar. 5 dakika kadar malzemeler karışınca yoğurmayı bırakın)
- Hazır olan hamuru 5-10 dakika dinlenmeye bırakın. Bu sırada peynirin içine kıyılmış maydanoz ve karabiber ekleyip iç harcı hazırlayın. Hamuru fazla dinlendirmeye gerek yok.
- Ceviz büyüklüğünde hamuru alıp elinizde yuvarlayıp basarak açın daire şeklinde, içerisine harç koyup kapatın ve açılmaması için kenarlarından bastırın. Poğaçanıza elips şekli verin.
- Yağlı kağıt serilmiş tepsiye poğaçalarınızı yerleştirin. Üzerine yumurta sarısı sürün.
- Önceden ısıtılmış alt-üst pişirme ayarında 200 derece fırında yaklaşık 25-30 dakika pişirin. Afiyet olsun