Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Prebiyotik - Probiyotik Nedir?

Prebiyotik - Probiyotik Nedir?
0
65

morfeus

FD Üye
Katılım
Kas 12, 2021
Mesajlar
3
Etkileşim
4
Puan
38
Yaş
46
Konum
Rusya
F-D Coin
139


Bağırsak florasının tertibi, insan sıhhatinde epey değerli bir yere sahiptir. Sindirim sisteminde yaşayan mikroorganizmalar, sağlıklı bir sindirim sisteminin temel taşlarıdır. Bu canlı mikroorganizmalar, bağışıklık sistemini üzerinde de epeyce değerlidir.

‘Probiyotikler ve prebiyotikler nedir?’ dersek ; Probiyotikler, barsaklarda mikrobik dengeyi sağlayan canlı mikroorganizmalardır. Prebiyotikler , probiyotik mikroorganizmaların çoğalmasını sağlayan genelde besin lifi içerisinde yer alan sindirilmeyen besin bileşenleridir. En kıymetli probiyotikler, Lactobacillus ve Bifidobacterium cinsleridir. Bunlardan bize en tanıdık olan yoğurtta bulunan laktik asittir.

Günümüzde barsak mikrobiyotası üzerine bir çok çalışma yürütülmektedir. Bu çalışmalara nazaran probiyotiklerin sıhhat üzerinde çeşitli olumlu tesirleri bulunmuştur. Probiyotikler;

  • Besinlerle alınan yahut bedende sindirim sorunları sonucu oluşan toksik unsurların bedenden atılmasını sağlarlar.

  • Kabızlık probleminin ve ağız kokusu giderilmesine yardımcı olurlar.

  • Bağırsaklardaki ziyanlı bakterileri denetim altına alıp, bağışıklık sistemini güçlendirirler.

  • Antibiyotik kullanımı nedeniyle doğal florası bozulan bağırsakları tekrar düzenlenlerler.

  • B kümesi ve K vitamini üretimi ve emiliminde vazifelidirler.

  • Kalsiyumun bağırsaklardan emilimini arttırırlar.

  • Ziyanlı bakterilerin neden olduğu enfeksiyonları önlerler ,

  • Vajinal florayı istikrarda tutarak, vajinal enfeksiyonlara sebep olan patojen mikroorganizmaların (Candida) gelişimini engellerler.

  • İdrar yolu enfeksiyonlarına ve seyahatlerde ishale sebep olan E.coli bakterisinin gelişimini önlerler.

  • Alerji belirtilerini azaltırlar

  • Cildin görünümünün güzelleştirirler.

  • Sindirim kanalında kimi gerekli enzimleri üreterek sindirime katkıda bulunurlar. Laktoz ve protein sindirimini kolaylaştırmada etkilidirler.
Probiyotikler ; hayvansal protein ve yağlardan varlıklı beslenme üslubu, yetersiz lif içeren beslenme, antibiyotik kullanımı , yaş, gerilim, enfeksiyon, makus ve yetersiz beslenme , sindirim sorunlarından etkilenerek barsaklarda azalırlar. Kefir, probiyotik yoğurt, kımız, tarhana ,boza, turşu, ekşi mayalı ekmek üzere fermente erin besintüketilmesi ile barsaklardaki probiyotik bakteriler arttırılabilir.

Prebiyotikler; bağırsak mikroflorasının bileşimini ve aktivitesini olumlu istikamette etkileyerek, bağırsak hareketlerini düzenlemekte, kalsiyum ve magnezyum üzere minerallerin emilimini ve biyoyararlılığını (vücutta kullanım etkinliği) arttırıp ,patojen mikroorganizmaların çoğalmasını önlerler.

Prebiyotikler sindirilmeyen ve barsakta güzel ve faydalı bakterilerin sayılarının artmasını sağlayan besinlerdir. Soğan, sarımsak, kuşkonmaz, pırasa, enginar, yulaf ve muz üzere çok çeşitli bitkisel yiyeceklerde bulunurlar. Bunlar kısa zincirli karbonhidratlardır ve sindirim enzimleri tarafından parçalanmazlar. Kalın barsaklara kadar bütün bir halde gelip ,orada uygun bakteriler için yiyecek sağlarlar. Probiyotiklerle birlikte alığındığında barsak florasının desteklenmesinde daha faal olurlar.


 

Similar threads

İnsan sağlığını iyileştirmek için bakterilerin kullanılması fikri, 1900’lü yılların başından beri hep var olmuştur. İnsanlar bu fikri yakın zamana kadar pek benimseyememiş olsalar da artık günümüzde probiyotik ve prebiyotik ürünler oldukça hak ettikleri yeri almış durumdalar. Hatta şimdilerde...
Cevaplar
0
Görüntüleme
133
Yüzyıllardır insanların beslenmesinde yerleri olmasına karşın, son yıllarda probiyotiklerin insan sağlığı ve hastalıklarının tedavisindeki önemi ile ilgili araştırmaların sayısı artmaktadır. Bağırsak yüzeyinde bulunan yararlı mikroorganizmalara probiyotik denir. Probiyotikler = yararlı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
130
Öncelikle kefir nedir? Kefir, sütten yapılan fermente bir içecektir. Kefir taneleri ayrıyeten soya sütü, pirinç sütü, fındık sütü ve hindistancevizi sütü üzere çeşitli süt alternatiflerinden de yapılabilir. Bakteriler sütü fermente eder ve vitaminler, asetat ve laktat üzere bir dizi farklı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
49
İnsan vücudunun çeşitli bölgelerinde bulunan, insana zarar vermeksizin hatta bazı yararlar sağlayan mikroorganizma topluluklarına vücudun normal florası adı verilir PROBİYOTİKLER Probiyotikler, sindirim sistemine yardımcı olan ve vücudumuz için gerekli bakterilere verilen addır.İlaç olarak...
Cevaplar
0
Görüntüleme
122
Probiyotikler, sindirim sistemimizde bulunan ve tüketildiğinde bağırsaklarımızdaki bakterilerin sayıca dengesini sağlayarak sindirim sistemi ve bağırsak sağlığımızı koruyan canlı mikroorganizmalardır. Çevresel stres, iklim, antibiyotik kullanımı, diyetsel değişimler gibi birçok faktör...
Cevaplar
0
Görüntüleme
130
858,460Konular
981,105Mesajlar
29,527Kullanıcılar
ConsternatedSon üye
Üst Alt