Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Probiyotik ve Prebiyotiklerin Sağlığımız Üzerine Etkileri

Probiyotik ve Prebiyotiklerin Sağlığımız Üzerine Etkileri
0
166

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
37
F-D Coin
73


Yüzyıllardır insanların beslenmesinde yerleri olmasına karşın, son yıllarda probiyotiklerin insan sağlığı ve hastalıklarının tedavisindeki önemi ile ilgili araştırmaların sayısı artmaktadır.

Bağırsak yüzeyinde bulunan yararlı mikroorganizmalara probiyotik denir.

Probiyotikler = yararlı bağırsak mikropları (bakteriler ve mantarlar) Erişkin bir insan bağırsağında 100 trilyon (1,5 kg) faydalı bakteri ve mantar bulunur. Bu rakam insan hücre sayısının 10 katı kadardır.Sayıları 400’ün üzerinde olan bu bakteriler ve mantarlar normal bağırsak florasını oluştururlar.

Probiyotikler ayrıca biotin, pridoksin, pantotenik asit,folik asit gibi B grubu vitaminlerin sentezinde etkilidirler. Ayrıca safra tuzları ve yağ asitlerini zararlı mikroorganizmalardan koruyarak, bunların toksik ürünlere dönüşümünü önlerler. Amonyak, indol, merkaptan,toksik aminler ve sülfitler gibi toksik maddeler üreten mikroorganizmaların çoğalmasını inhibe eden probiyotikler, bu tür zararlı bileşenlerin sindirim sisteminde birikimini ve emilimini azaltırlar .

Sonuç olarak, probiyotiklerin, bulunduğu konağın, bağışıklık sisteminde savunmasını ve mikrobiyal patojenlere karşı direncini artırdıkları ve bu yolla sindirim sistemindeki fonksiyonları iyileştirdikleri bildirilmiştir. En iyi bilinen probiyotikler, süt şekerini (laktoz) laktik asite çeviren laktik asit bakterileridir. Probiyotiklerin kaynakları anne sütü ve yoğurt başta olmak üzere kefir, ayran, kımız, peynir gibi fermente süt ürünleri, turşu ve salamuralardır.

Probiyotik gıdalar arasında bebek mamaları, bazı katkılı yağlar, bazı meyve suları ve bazı dondurmalar da vardır. Ancak pastörizasyon işlemi probiyotiklere büyük ölçüde zarar vermektedir. Probiyotikler yoğurt, kefir, kımız ve diğer fermente gıdalara eklenirken, son yıllarda içeceklere toz ve tablet, kapsül veya dondurularak kurutulmuş formdaki preparatlara da ilave edilmiştir.

Bir veya daha fazla probiyotik bakteriyi içeren preperatlar veya bir veya daha fazla probiyotik içeren vitamin ve mineral preparatları bulunmaktadır.

Probiyotikler karbonhidrat (Frukto- Oligosakkarit ) yapısındadır ve başta anne sütü olmak üzere muz , pırasa, enginar, kuşkonmaz, kereviz, patlıcan, bazı baklagiller gibi lifli gıdalarda bulunur. Güçlü bir bağışıklık sisteminiz olması için sağlıklı beslenmeniz dileklerimizle.

İnsanların bağırsaklarında bulunan yararlı mikroorganizmaları besleyen, sindirilemeyen liflere prebiyotik denir. Yani probiyotikler bakteri, prebiyotikler ise bu yararlı bakterilerin besin kaynağı diyebiliriz.

Bu iki maddenin de adında – biyotik olması ikisinin de sağlığa faydalı olduğunu göstermektedir.

Prebiyotikler fermente olabilen, sindirilmeyen karbonhidratlardır. Bir disakkarit olan laktuloz, inülin, oligosakkaritler (maltoz, soya, ksiloz), oligofruktoz ve galaktoz içeren galaktooligosakkaritler (kurubaklagiller) prebiyotiklerin besinsel kaynaklarıdır.

Fruktooligosakkaritlerin temel diyet kaynakları arasında buğday, soğan, muz ve sarımsak sayılabilir. Pırasa, yer elması, hindiba, bir tür yabani soğan, kuşkonmaz ve bezelye ise diğer kaynaklar arasındadır. Arpa ve çavdar gibi bazı tahıllar da fruktooligosakkarit içermektedir.

Günde 4-10 gr fruktooligosakkarit alındığında yararlı etki göstermektedir. Bir porsiyon pırasa yemeği, bir küçük boy muz, bir küçük boy soğan ve sarımsak günlük prebiyotik gereksinimini karşılamaktadır.

Fruktooligosakkaritler fermente olduklarında kalsiyum, magnezyum gibi minerallerin emilimlerini artırmakta, serum glikoz ve kolesterol düzeyini azaltmaktadırlar.

Dolayısıyla sağlıklı yaşam süreci sağlamak amacıyla sağlıklı beslenmede öncelikle doğal pre-probiyotiklere yer verilmesi, ve gerekli koşullarda yapay pre-probiyotiklerin de kullanılmasının uygun olabileceği düşünülmektedir.


 

Similar threads

İnsan vücudunun çeşitli bölgelerinde bulunan, insana zarar vermeksizin hatta bazı yararlar sağlayan mikroorganizma topluluklarına vücudun normal florası adı verilir PROBİYOTİKLER Probiyotikler, sindirim sistemine yardımcı olan ve vücudumuz için gerekli bakterilere verilen addır.İlaç olarak...
Cevaplar
0
Görüntüleme
154
Mikrobiyota insan bedenindeki hücre sayısının %90’ını oluşturan; virüsler, bakteriler ve tek hücreli canlılardan meydana gelen yapıdır. Probiyotikler ise ağız yoluyla kâfi ölçüde alındığında sıhhati olumlu istikamette etkileyen canlı mikroorganizmalardır. Bağırsak içi mikrobiyal dengeyi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
87
Yüzyıllardır kişilerin beslenmesinde noktaları olmasına rağmen, son yıllarda probiyotiklerin insan sıhhati ve marazlarının tedavisindeki değeri ile ilgili araştırmaların sayısı artmaktadır. Bağırsak yüzeyinde bulunan yararlı mikroorganizmalara probiyotik denir. Probiyotikler = yararlı bağırsak...
Cevaplar
0
Görüntüleme
174
Bağırsak florasının tertibi, insan sıhhatinde epey değerli bir yere sahiptir. Sindirim sisteminde yaşayan mikroorganizmalar, sağlıklı bir sindirim sisteminin temel taşlarıdır. Bu canlı mikroorganizmalar, bağışıklık sistemini üzerinde de epeyce değerlidir. ‘Probiyotikler ve prebiyotikler...
Cevaplar
0
Görüntüleme
116
İnsan sağlığını iyileştirmek için bakterilerin kullanılması fikri, 1900’lü yılların başından beri hep var olmuştur. İnsanlar bu fikri yakın zamana kadar pek benimseyememiş olsalar da artık günümüzde probiyotik ve prebiyotik ürünler oldukça hak ettikleri yeri almış durumdalar. Hatta şimdilerde...
Cevaplar
0
Görüntüleme
173
858,505Konular
982,770Mesajlar
33,065Kullanıcılar
DoxySon üye
Üst Alt