Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Probiyotik Bakteriler ve Fenolik Bileşenlerin Etkileşimleri

Probiyotik Bakteriler ve Fenolik Bileşenlerin Etkileşimleri
0
111

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
58
Günümüzde fenolik bileşenlerin ve probiyotiklerin sağlığımız açısından sayısız faydaları olduğunu gerek bilimsel çalışmalarla gerekse artık yıllardır kanıtlanmış verilerle hatta hayatımıza birebir etkilerini gözlemleyerek söyleyebiliriz Öncelikle Fenolik bileşenler ve Probiyotiklerle ilgili biraz bilgi verelim:
Fenolik Bileşenler
Sağlığımız açısından başlıca olumlu etkilerinin başında, antioksidan özelliğine sahip olması nedeniyle pek çok kanser hastalığını önleyici ve tedavi edici özellikleri bulunmaktadır Ayrıca serbest radikalleri yakalayarak hücrelerdeki oksidasyonu durdurur ve bu yolla yaşlanmayı geciktirirler Yaban mersini, kuru erik, Siyah üzüm, yeşil çay, siyah çay, kahve gibi pek çok gıda antioksidan bileşenlerden özellikle polifenoller açısından çok zengindir
Probiyotikler
FAOWHO (2001) tanımına göre probiyotikler, insan sağlığına pek çok yararı olduğu bilinen yaşayan mikroorganizmalar olarak tanımlanmaktadır Bu mikroorganizma türlerinin başlıcaları, Bifidobakterler ve Laktobasillus türleridir İnsanlarda ince bağırsak florasında gelişirler ve bağırsak florasındaki zararlı mikroorganizmaları elimine ederek burada dengeyi sağlarlar Probiyotiklerin, hassas bağırsak sendromu, alerjik problemler, immun sistemdeki rahatsızlıklar dahil olmak üzere pek çok hastalıkta düzeltici etkilere sahip olduğu pek çok bilimsel çalışmayla da kanıtlanmıştır (Salminen ve ark, 1998)
Sağlığımız için çok faydalı olan fenolik bileşenler ve probiyotiklerin birbirleri arasındaki interaksiyonu ve birbirlerinin etki mekanizmalarını ne yönde değiştirdikleri konusu da son zamanlarda merak edilen bir konu Bu anlamda, probiyotik bir bakterinin kullanabileceği besinleri içeren ve fenolik bileşenler açısından zengin bir meyve suyu fonksiyonel bir probiyotik gıda olarak üretilerek geliştirilebilir Bu anlamda Lactobacillus acidophilus bakterisi araştırılmış ve 24 saatlik fermentasyon sonrasında üzüm ve böğürtlen suyunda yüksek miktarlarda gelişebildiği belirlenmiştir Ayrıca bu ürünlerde gelişebilmesinin yanısıra, ürünlerde bulunan polifenol ve antosiyanin miktarını da arttırdığı gözlenmiştir Üzüm ve böğürtlende bulunan fenolik bileşenlerin Bacillus cereus, Salmonella, Listeria, Proteus, Pseudomonas ve Yersinia gibi pek çok bozulma yapan bakterilerinin gelişimini inhibe ettiği bilinmektedir (Baydar ve ark, 2004) Üstelik fenolik bileşenler patojen bakterilerin gelişimini engellerken laktik asit bakterileri gibi probiyotik yani sağlığa yararlı bakterilerin gelişimini engellemediği belirlenmiştir Ancak ikisi arasındaki ilişkiler günümüzde hala araştırılmaktadır ve bu ilişkilerin polifenollerin cinsine ve probiyotik bakterilerin türüne bağlı olduğu bilinmektedir
FAO: Food and Agriculture Organisation (Gıda ve Tarım Örgütü)
WHO: World Health Organisation (Dünya Sağlık Örgütü)
Kaynakça:
Salminen, S, Ouwehand, AC, and Isolauri, E (1998) Clinical applications of probiotic bacteria International Dairy Journal, 8,563?572
 

Similar threads

Günümüzde fenolik bileşenlerin ve probiyotiklerin sağlığımız açısından sayısız faydaları olduğunu lüzum bilimsel çalışmalarla gerekse artık senelerdir kanıtlanmış verilerle hatta hayatımıza birebir etkilerini gözlemleyerek söyleyebiliriz Ilk Olarak Fenolik bileşenler ve Probiyotiklerle ilgili...
Cevaplar
0
Görüntüleme
204
Pek çok sebze ve meyve, fenolikler, karotenoidler ve tokoferoller bakımından çok zengindir Bu bileşenler de vücutta oksidatif strese karşı kemokoruyucu rol oynamakta ve antioksidanlar ve insan sağlığının iyileştirilmesi için, oksidatif bileşenler ve antioksidan maddeler arasında dengeyi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
104
Prebiyotik ve probiyotik kavramları, sıklıkla karıştırılan, hatta çoğu zaman aynı olduğu düşünülen iki kavramdır Çoğu kişinin birbiri yerine kullandığı bu iki kavram, benzer özellikler taşısa da esasen birbirinden farklıdır İnsan vücudunda bireyler tarafından fark edilmese, varlığı belirgin...
Cevaplar
0
Görüntüleme
124
Probiyotik insan sağlığına olumlu katkıları olduğu inanılan mikro organizmadır ve bir fazla yiyecek içinden bulunur Probiyotiklerin özellikle bağırsak florasını dengelediği ve sindirim sistemini regüle etmede manâlı rol oynadığına inanılmaktadır Dünya Sağlık Örgütüne göre bu iyi bakterilerin...
Cevaplar
0
Görüntüleme
93
İnsan sıhhatine faydalı canlı bakteri ya da besindeki canlı bakteriye tesiri suş spesifiktir. Bunlar çoklukla bifidobakteria ve laktobasillus üzere laktik asit oluşturan bakteriler olup, en çok yoğurt ve öteki süt eserlerinde bulunur. Bu bakteriler patojen ve toksik değildir. Probiyotik...
Cevaplar
0
Görüntüleme
115
858,460Konular
981,104Mesajlar
29,527Kullanıcılar
ConsternatedSon üye
Üst Alt