Probiyotik Gıdalar Nelerdir?
Probiyotik Besinler Nelerdir?
Probiyotik Yiyecekler Nelerdir?
Probiyotik besinler, doğal olarak kendiliğinden probiyotik olanlar ve daha sonradan probiyotik urun haline getirilmişler olarak iki gruba ayrılır Doğal olarak probiyotik olan urunler; kefir, kımız, tempeh gibi fermanteli sut urunleri; turşu ve salamuralar gibi bazı yiyeceklerdir Dışarıdan probiyotik mayaların eklenmesiyle probiyotik olan yiyecekler de bebek mamaları, bazı meyve suları, sut urunleri ve bazı katkılı yağlardır
Bir yiyeceğin probiyotik yiyecek ozelliği taşıyabilmesi icin, oncelikle canlı kalabilmesi, yani, sindirim enzimlerinden, safra tuzlarından etkilenmeden kalın bağırsağa kadar canlı olarak ulaşabilmesi gerekir İkinci olarak guvenli olması, alınan yiyeceğin vucut icin zararlı herhangi bir etkisinin olmaması gerekir Verimli olması, yani probiyotik etkisini gosterebilmesi de gerekir
Bu ozellikleri bir arada bulundurmayan yiyecekler, probiyotik ozellik taşımaz Orneğin yoğurt, laktobasil turu bakterilerle elde edilir, ancak icinde bulunan bu kulturler kalın bağırsaklara kadar canlı kalmaz, bu nedenle gercek anlamda probiyotik değildir
Probiyotik Besinler Nelerdir?
Probiyotik Yiyecekler Nelerdir?
Probiyotik besinler, doğal olarak kendiliğinden probiyotik olanlar ve daha sonradan probiyotik urun haline getirilmişler olarak iki gruba ayrılır Doğal olarak probiyotik olan urunler; kefir, kımız, tempeh gibi fermanteli sut urunleri; turşu ve salamuralar gibi bazı yiyeceklerdir Dışarıdan probiyotik mayaların eklenmesiyle probiyotik olan yiyecekler de bebek mamaları, bazı meyve suları, sut urunleri ve bazı katkılı yağlardır
Bir yiyeceğin probiyotik yiyecek ozelliği taşıyabilmesi icin, oncelikle canlı kalabilmesi, yani, sindirim enzimlerinden, safra tuzlarından etkilenmeden kalın bağırsağa kadar canlı olarak ulaşabilmesi gerekir İkinci olarak guvenli olması, alınan yiyeceğin vucut icin zararlı herhangi bir etkisinin olmaması gerekir Verimli olması, yani probiyotik etkisini gosterebilmesi de gerekir
Bu ozellikleri bir arada bulundurmayan yiyecekler, probiyotik ozellik taşımaz Orneğin yoğurt, laktobasil turu bakterilerle elde edilir, ancak icinde bulunan bu kulturler kalın bağırsaklara kadar canlı kalmaz, bu nedenle gercek anlamda probiyotik değildir