Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Probiyotik ve prebiyotikler

Probiyotik ve prebiyotikler
0
159

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
68
Bu yazımda barsak florasını desteklemek için alınması gereken probiyotik ve prebiyotiklerden bahsedeceğim. Zira hem probiyotikler hem de prebiyotikler barsak sıhhatimiz açısından çok kıymet taşımaktalar.

Öncelikle prebiyotik ve probiyotik nedir açıklayarak başlayacağım yazıma. Aslında ikisi de birebir şeymiş üzere görünse de vazifeleri açısından birbirlerinden çok farklı şeylerdir. Probiyotikler, yaşayan ve barsaklarımız için çok yararlı olan bakterilerin umumi ismidir. Prebiyotikler ise, barsak florası üzerindeki olumlu tesirleri ile bu yararlı bakterilerin sistemini olumlu tarafta etkileyen sindirilemeyen besin ögelerine verilen isimdir. Yani olağan manada probiyotikler barsaklar için yararlı bakteriler, prebiyotikler de bu bakterilerin besinleridir diyebiliriz.

Sindirim sistemimizde iki tip bakteri bulunabilmektedir. Bunlardan biri insan sıhhatine olumsuz tesir eden zararlı bakterilerdir. Sairleri ise insan sıhhatini olumlu yanda etkeleyen ve bağışıklığı artıran bakterilerdir. Bu bakterilere probiyotik denir. Yapılan araştırmalarda kolon kanserini önleyici tesir gösterdiği, mesane kanserinde de olumlu tesirleri görülmüştür. Ayrıyeten antibiyotiğin zararlı tesirlerini de azaltabilmektedir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği üzere enfeksiyonlardan da koruyabilmektedir. Tekrar sindirime yardımcı oldukları üzere birtakım vitamin ve minerallerin emilimine de olumlu tesir sağlarlar. Başkaca barsakta zararlı bakterilerin oluşup çoğalmasını engellerler. Ancak en kıymetli özelliği barsak florasını düzenlemeleridir.

Probiyotikler ( yani yararlı bakteriler ) ağızdan alındıktan sonra midede asidik ortamda bir ölçü kayba uğrarlar. Daha sonra barsağa geçen bu bakteriler yaşamalarına makul mekanlara yerleşirler. Prebiyotikler ise ağız yoluyla alındıktan sonra sindirim kanalında hiçbir değişime uğramadan barsaklara gelirler ve probiyotiklerle bir arada mayalanırlar. Bu da probiyotiklerin çoğalmasına ve yayılmasına yardım eder.

Yararlı bakteri olan probiyotiklerin birden fazla laktik asit bakterileri grubundandır. En değerlileri, laktobasilluslar ve bifidobakteriumlardır. Probiyotik bakterilerini içeren en değerli besinler yoğurt, kefir, boza ve tarhanadır. Prebiyotik bileşenleri ise daha çok karbonhidrat öbeğinde bulunan ve umumiyetle çözünür lif işlevi görüp barsak aktivitesini olumlu cihette etkileyerek, barsak hareketlerini düzenlemekte, kalsiyum ve magnezyum üzere minerallerin emilimini ve yararlılığını artırmaktadır. Yani prebiyotikler sindirilemeyen gelgelelim barsakta fermente olan ve barsaktaki bakterilerin çoğalmasını sağlayan besin ögeleridir. Lakin bütün lif içeren besinler prebiyotik değildir. Prebiyotiklerin en önemli kaynakları; soğan, sarımsak, enginar, hindiba, tam tahıllı besinler, kurubaklagiller, pırasa, taraf elması, turşu suyu ve muzdur. Bu besinlerde bulunan prebiyotiklerin glisemik indeksi düşüktür, az güç verirler ve başkaca dışkı hacmi ve sıklığını artırarak barsak sıhhatine değerli bir ekte bulunurlar.

Bunların dışında hem probiyotik hem de prebiyotiklerin birlikte bulunduğu besinler de vardır. Bu üzere besinlere sinbiyotik besinler denir. En düzgün örneği ise yoğurttur. Günde 2 kase tüketmek barsak sıhhati açısından büyük kıymet taşımaktadır.

SIHHATLE KALIN……

 

Similar threads

Kesinlikle herkes probiyotik ve prebiyotikler hakkında bir şeyler duymuştur. Ama tam olarak ne olduklarını biliyor musunuz? Yapılan beslenme araştırmaları besinlerdeki belli fonksiyonel bileşenlerin sıhhatin güzelleştirilmesinde tesirinin olduğunun altını çizmektedir. Bu fonksiyonel...
Cevaplar
0
Görüntüleme
171
Probiyotik sözü yunancada hayat için mealine gelmektedir. Sözün manasından zahir olduğu üzere insan sıhhatinde büyük değere sahiptirler. Probiyotikler bulundukları konakçı için yararlı olduğu düşünülen canlı mikroorganizmalardır. Probiyotikler umumide yoğurt, kefir, kımız, peynir, turşu ve...
Cevaplar
0
Görüntüleme
135
Yüzyıllardır kişilerin beslenmesinde noktaları olmasına rağmen, son yıllarda probiyotiklerin insan sıhhati ve marazlarının tedavisindeki değeri ile ilgili araştırmaların sayısı artmaktadır. Bağırsak yüzeyinde bulunan yararlı mikroorganizmalara probiyotik denir. Probiyotikler = yararlı bağırsak...
Cevaplar
0
Görüntüleme
150
Günümüzde tüketilen çağdaş diyet atalarımızın diyetinden epey farklıdır. Evvelce kişiler 500’den ziyade farklı bitkisel yiyecek tüketirken günümüzde 50’den az bitkisel kaynaklı yiyecek tüketmekteyiz. Başkaca eski devirlerde kişiler bu yiyecekleri doğal fermente süreçler ile tüketirken bizler...
Cevaplar
0
Görüntüleme
166
Günümüzde tüketilen çağdaş diyet atalarımızın diyetinden epey farklıdır. Evvelden beşerler 500’den çokça farklı bitkisel yiyecek tüketirken günümüzde 50’den az bitkisel kaynaklı yiyecek tüketmekteyiz. Ayrıyeten eski devirlerde kişiler bu yiyecekleri doğal fermente süreçler ile tüketirken bizler...
Cevaplar
0
Görüntüleme
147
858,497Konular
982,535Mesajlar
30,266Kullanıcılar
Sami59Son üye
Üst Alt