Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Probiyotik ve prebiyotiklerin sağlığımız üzerine etkileri

Hoş geldin! erencbr19 tarafından topluluğumuza katılmaya davet edildiniz. Kaydolmak için lütfen burayı tıklayın.
Probiyotik ve prebiyotiklerin sağlığımız üzerine etkileri
0
174

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
37
F-D Coin
73
Yüzyıllardır kişilerin beslenmesinde noktaları olmasına rağmen, son yıllarda probiyotiklerin insan sıhhati ve marazlarının tedavisindeki değeri ile ilgili araştırmaların sayısı artmaktadır.

Bağırsak yüzeyinde bulunan yararlı mikroorganizmalara probiyotik denir.

Probiyotikler = yararlı bağırsak mikropları (bakteriler ve mantarlar) Erişkin bir insan bağırsağında 100 trilyon (1,5 kg) yararlı bakteri ve mantar bulunur. Bu rakam insan hücre sayısının 10 katı kadardır.Sayıları 400’ün üzerinde olan bu bakteriler ve mantarlar sıradan bağırsak florasını oluştururlar.

Probiyotikler başkaca biotin, pridoksin, pantotenik asit,folik asit üzere B öbeği vitaminlerin sentezinde etkilidirler. Ayrıyeten safra tuzları ve yağ asitlerini zararlı mikroorganizmalardan koruyarak, bunların toksik eserlere dönüşümünü önlerler. Amonyak, indol, merkaptan,toksik aminler ve sülfitler üzere toksik unsurlar üreten mikroorganizmaların çoğalmasını inhibe eden probiyotikler, bu cins zararlı bileşenlerin sindirim sisteminde birikimini ve emilimini azaltırlar .

Sonuç olarak, probiyotiklerin, bulunduğu konağın, bağışıklık sisteminde savunmasını ve mikrobiyal patojenlere karşı direncini artırdıkları ve bu yolla sindirim sistemindeki fonksiyonları güzelleştirdikleri bildirilmiştir. En yeterli bilinen probiyotikler, süt şekerini (laktoz) laktik asite çeviren laktik asit bakterileridir. Probiyotiklerin kaynakları ana sütü ve yoğurt başta olmak üzere kefir, ayran, kımız, peynir üzere fermente süt eserleri, turşu ve salamuralardır.

Probiyotik besinler arasında bebek mamaları, kimi ekli yağlar, birtakım meyve suları ve kimi dondurmalar da vardır. Lakin pastörizasyon süreci probiyotiklere büyük ölçüde zarar vermektedir. Probiyotikler yoğurt, kefir, kımız ve vesair fermente azıklara eklenirken, son yıllarda içeceklere toz ve tablet, kapsül yahut dondurularak kurutulmuş formdaki preparatlara da ek edilmiştir.

Bir yahut daha çokça probiyotik bakteriyi içeren preperatlar yahut bir yahut daha çokça probiyotik içeren vitamin ve mineral preparatları bulunmaktadır.

Probiyotikler karbonhidrat (Frukto- Oligosakkarit ) yapısındadır ve başta ana sütü olmak üzere muz , pırasa, enginar, kuşkonmaz, kereviz, patlıcan, birtakım baklagiller üzere lifli besinlerde bulunur. Güçlü bir bağışıklık sisteminiz olması için sağlıklı beslenmeniz dileklerimizle.

Kişilerin bağırsaklarında bulunan yararlı mikroorganizmaları besleyen, sindirilemeyen liflere prebiyotik denir. Yani probiyotikler bakteri, prebiyotikler ise bu yararlı bakterilerin besin kaynağı diyebiliriz.

Bu iki unsurun de isminde – biyotik olması ikisinin de sıhhate yararlı olduğunu göstermektedir.

Prebiyotikler fermente olabilen, sindirilmeyen karbonhidratlardır. Bir disakkarit olan laktuloz, inülin, oligosakkaritler (maltoz, soya, ksiloz), oligofruktoz ve galaktoz içeren galaktooligosakkaritler (kurubaklagiller) prebiyotiklerin besinsel kaynaklarıdır.

Fruktooligosakkaritlerin temel diyet kaynakları arasında buğday, soğan, muz ve sarımsak sayılabilir. Pırasa, mekan elması, hindiba, bir cins yabani soğan, kuşkonmaz ve bezelye ise gayrı kaynaklar arasındadır. Arpa ve çavdar üzere kimi tahıllar da fruktooligosakkarit içermektedir.

Günde 4-10 gr fruktooligosakkarit alındığında yararlı tesir göstermektedir. Bir porsiyon pırasa yemeği, bir küçük uzunluk muz, bir küçük uzunluk soğan ve sarımsak günlük prebiyotik gereksinimini karşılamaktadır.

Fruktooligosakkaritler fermente olduklarında kalsiyum, magnezyum üzere minerallerin emilimlerini artırmakta, serum glikoz ve kolesterol seviyesini azaltmaktadırlar.

Binaenaleyh sağlıklı hayat süreci sağlamak maksadıyla sağlıklı beslenmede öncelikle doğal pre-probiyotiklere taraf verilmesi, ve gerekli koşullarda yapay pre-probiyotiklerin de kullanılmasının iyi olabileceği düşünülmektedir.

 

Similar threads

Günümüzde tüketilen çağdaş diyet atalarımızın diyetinden epey farklıdır. Evvelden beşerler 500’den çokça farklı bitkisel yiyecek tüketirken günümüzde 50’den az bitkisel kaynaklı yiyecek tüketmekteyiz. Ayrıyeten eski devirlerde kişiler bu yiyecekleri doğal fermente süreçler ile tüketirken bizler...
Cevaplar
0
Görüntüleme
169
Günümüzde tüketilen çağdaş diyet atalarımızın diyetinden epey farklıdır. Evvelce kişiler 500’den ziyade farklı bitkisel yiyecek tüketirken günümüzde 50’den az bitkisel kaynaklı yiyecek tüketmekteyiz. Başkaca eski devirlerde kişiler bu yiyecekleri doğal fermente süreçler ile tüketirken bizler...
Cevaplar
0
Görüntüleme
181
Yüzyıllardır insanların beslenmesinde yerleri olmasına karşın, son yıllarda probiyotiklerin insan sağlığı ve hastalıklarının tedavisindeki önemi ile ilgili araştırmaların sayısı artmaktadır. Bağırsak yüzeyinde bulunan yararlı mikroorganizmalara probiyotik denir. Probiyotikler = yararlı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
167
Bu yazımda barsak florasını desteklemek için alınması gereken probiyotik ve prebiyotiklerden bahsedeceğim. Zira hem probiyotikler hem de prebiyotikler barsak sıhhatimiz açısından çok kıymet taşımaktalar. Öncelikle prebiyotik ve probiyotik nedir açıklayarak başlayacağım yazıma. Aslında ikisi de...
Cevaplar
0
Görüntüleme
183
Probiyotik sözü yunancada hayat için mealine gelmektedir. Sözün manasından zahir olduğu üzere insan sıhhatinde büyük değere sahiptirler. Probiyotikler bulundukları konakçı için yararlı olduğu düşünülen canlı mikroorganizmalardır. Probiyotikler umumide yoğurt, kefir, kımız, peynir, turşu ve...
Cevaplar
0
Görüntüleme
151
858,505Konular
982,776Mesajlar
33,071Kullanıcılar
NefSeCihadSon üye
Üst Alt