Puf Puf Poğaça Tarifi İçin Malzemeler
- 1.5 su bardağı ılık süt
- Yarım su bardağı ılık su
- 1 paket kuru maya veya yarım paket yaş maya
- Yarım su bardağı sıvı yağ
- 50 gram hafif erimiş margarin veya tereyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çorba kaşığı toz şeker
- 1 adet yumurta
- Un
Puf Puf Poğaça Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
- Ilık olan süt ve su karışımını bir kaba alın mayayı ve şekeri ekleyip bir çatalla karıştırın ve 6-7 dakika mayanın aktifleşmesini bekleyin. Bu işlemi kesinlikle yapın ki hamurunuz hem güzel kabarsın hem de poğaçanız yumuşak olsun.
- Kabaran mayaya yağları yumurtayı tuzu katıp karıştırın ve kontrollü bir şekilde unu ekleyin. Elinize hafif yapışacak yumuşak bir hamur yapın.
- Hamurunuzu güzelce yoğurun mayalı hamurlar yoğurulmayı sever. Ben 10 dakikaya yakın yoğuruyorum. Hamuru hep alttan yukarı doğru katlayarak yoğuruyorum.
- İyice yoğrulan hamurunuzun üzerini biraz yağlayıp üzerine bir poşet serin ve leğeninizi iyice sarın mayalı hamur sıcak ortamda çık iyi kabarır.
- Bu işlemi fırınınızı 50 derecede ısıtıp kapatın ve sıcak fırına hamuru koyun fırında bu şekilde de mayalandırabilirsiniz. Ben dışarda 1 saat mayalandırıyorum fırında daha kısa sürede mayalanır.
- Mayalanan hamurun üzerine bastırıp gazını alın kenarlardan içe doğru katlayıp hafif bir yoğurma işlemi yapın.
- Sonra mandalina büyüklüğünde bezeler yapın.
- Bezeyi hiç açmadan elinizin yanıyla tam ortasından bastırın oluşan çukura istediğiniz iç harcı koyun hamuru kapatın. Fakat hamurun uçlarına değilde avucunuzda baş parmağınızın altındaki kısımla poğaçanın arka tarafına bastırın.
- Uç kısımları dudak gibi açık kalacaktır.
- Bu şekilde yaptığınız poğaçaların üzerini bir bezle örtüp fırınınız ısınana kadar tepsi mayası yapın. Fırını 180 derece de ısıtın.
- Poğaçalarınızın üzerine yumurta sarısı sürün bu işlemi yaparken kabaran poğaçaları söndürmeden yapmaya çalışın.
- 180 derece de ısınan fırına poğaçaları sürün.
- Kızarınca fırından alın ve üzerine hemen su serpin ve üzerine bir poşet ve bez örtün böylece pamuk gibi yumuşacık olacaktır. Poğaçalarınız yenmeye hazır. Afiyet olsun????.