1.İftara su, hurma, ılık çorba, cacık gibi hafif yemeklerle başlayın. Hemen ana yemeğe geçmeyin, 20-30 dakika bekleyin.
2.İftardan 2-2,5 saat sonra 1 ara öğün yapın. Bu ara öğünde meyve, yoğurt, ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişleri tercih edebilirsiniz.
3.Ramazan ayında aşırı şerbetli (baklava gibi) ve yağlı tatlılar yerine; sütlü tatlılar (sütlaç, güllaç, muhallebi, dondurma vb.) veya meyve tatlılarını tercih ediniz ve tatlı tüketiminizi haftada 1-2 kez ile sınırlandırın.
4.İftarda sofranızda mutlaka esmer tahıl ürünleri, kuru baklagiller, sebze, salata gibi gıdaları bulundurun.
5.Ramazan ayında çok yağlı ve kızartma usulü pişirilmiş yiyecekler yerine ızgara, fırında, haşlama veya buğulama yöntemleri ile pişirilmiş yiyecekleri tercih etmek sizi mide krampları, reflü, mide yanması ve hazımsızlıktan koruyacaktır.
6.Ramazan ayında gün içinde ağır egzersizden uzak durun. İftar sonrasında hafif, yürüyüş tarzında aktiviteler tercih edin.
7.Sahur öğününü kesinlikle atlamayın.
8.Sahurda mideyi daha geç terk eden, kan şekerini çok hızlı değiştirmeyecek besinler tercih edilmeli, bu nedenle sahurda mutlaka süt, yoğurt, peynir ve yumurta gibi gıdalar bulunmalıdır.
9.Özellikle sahurda çok tuzlu yiyecekleri tüketmemeye özen gösteriniz. Tuzlu gıdalar susuzluğunuzu arttıracaktır.
10. Bir Ramazan klasiği olan pideyi iftarda tercih ediniz, sahurda tam buğday veya çavdar ekmeği seçin. İftarda pide yerken 1 avuç içi büyüklüğündeki pidenin yaklaşık 70 kalori yani 1 dilim ekmek kalorisine eş değer olduğunu da unutmayın.