Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Ramazan Bayramlarında Beslenme

Ramazan Bayramlarında Beslenme
0
155

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
68


Kısa notlarla Ramazan sonrası bayramda dikkat edilmesi gerekenlere değinelim;

• Ramazan ayının bittiği ilk günlerde artmış sıvı ihtiyacını karşılamak gerekmektedir. Diğer besinlerde ve içeceklerle alınan sıvının içilen suyun yerini asla tutmayacağı unutulmamalıdır. Su tüketimi arttırılmalı, içecek olarak ayran veya mineralli sular tercih edilmelidir.

•Ramazan ayı boyunca beslenme ve sıvı tüketimindeki yetersizlik ve dengesizlikler nedeniyle yavaşlayan metabolizmamızın olumsuz sonucu olan konstipasyon(kabızlık) şikayetlerini hafifletmek adına lifli-posalı besinlerin tüketimi( mevsim meyve-sebzeleri, kurubaklagiller, tam tahıllı besinler) tüketimi arttırılmalıdır.

•Ramazanda unutulan öğün en önemli öğünümüz olan kahvaltıdır. Her sabah kahvaltı yapma ihtiyacı hissetmesek de her gün mutlaka kahvaltı yapılmalıdır. Ancak burada dikkat edilecek nokta kahvaltının içeriğidir. Bayram kahvaltılarının şölene dönüşmemesi, hafif ve az yağlı yiyeceklerden oluşması çok önemlidir. Örneğin börek, poğaçalar, sucuk, salam, reçel gibi yiyecekler yerine haşlanmış yumurta, süt, ceviz, esmer ekmek ve mevsim sebzelerinden oluşan bir kahvaltı hazırlanmalıdır.

•    Ramazan ayı boyunca alıştığımız sahur yemeklerine gece yemeği olarak devam edilmemeli, yatmadan 2 saat önce besin alımı durmalıdır.

•    Bayram ziyaretlerinde özellikle tatlı ve şekerleme, draje ve çikolata tüketimine dikkat edilmeli; bu tür gıdaların hacmi küçük enerjisi yüksek gıdalar olduğu unutulmamalıdır. 

•    Misafirlerinize baklava- kadayıf gibi şerbetli tatlılar yerine dondurma, meyveli ve sütlü tatlıları, şeker yerine kuru meyveleri ikram edebilirsiniz. 

•    Kuru meyvelerinizi ceviz, badem, fındık gibi kuruyemişlerle süsleyip vitamin- mineral içeriği yüksek, besleyici ikramlar hazırlayabilirsiniz.  

•    Tatlı- şekerlemelerle öğün geçiştirilmemeye dikkat edilmelidir.

•    Bayramda şekerli besinler kadar çay, kahve tüketiminde de dikkat etmek gerekmektedir.  Günde 8 bardaktan fazla çay, 2 fincandan fazla kahve tüketilmemelidir. Ayrıca gazlı içecekler ( soda hariç) tüketilmemelidir.

•    Bayramda kendimizi besin tüketiminin kısıtlandığı bir dönemden çıkmış gibi hissetmek de kontrolsüz ve bir anda yenen besin tüketimini engellemek adına otokontrolü elden bırakmamak gerekmektedir.

•    İkramlara daha kolay karşı koyabilmek için evden sağlıklı besinlerden oluşan bir öğün tüketip tok çıkmak bir yöntem olabilir.

1 dilim baklava( 40gr) = 200 kkal

1 dilim baklava= 2 dilim ekmek+ 1 porsiyon meyve

1 dilim baklava= 2 porsiyon meyve+ 2 tam ceviz+ 1 dilim ekmek

1 dilim baklava= 20 küp şeker

1 dilim baklava = 45dk yürüyüş

1 dilim baklava= 30 dk koşu

1 dilim baklava = 1 saat dans etmek

1 adet sütlü madlen çikolata 15kkal= ¼ porsiyon meyve
1 parça yoğun bitterli çikolata ( 5g) 25 kkal = 1 tam ceviz
1 adet çikolatalı badem (4gr)  22kkal= 1/3 porsiyon meyve

Heppinize sağlıklı bayram sofraları dileriz...


 

Similar threads

Ramazan ayı boyunca uzun periyodik açlıklarla tutulan orucun akabinde Ramazan Bayramı'nda sağlıklı ve istikrarlı beslenmek büyük bedele sahiptir. Oruç boyunca bedenin alışmış olduğu beslenmeden adım adım sistemli beslenmeye geçilmesi gerekmektedir. Öncelikle Ramazan boyunca ikiye düşen öğün...
Cevaplar
0
Görüntüleme
63
Hayatımızın her döneminde yeterli ve dengeli beslenme en önemli faktörlerden biridir. Ramazan ayı boyunca oruç tutan kişiler; günlük öğün sayılarını azaltmaları ve beslenme düzenlerindeki değişiklikler nedeniyle, bayramda normal beslenme düzenine geçtiklerinden dolayı psikolojik olarak fazla...
Cevaplar
0
Görüntüleme
142
Bayramların vazgeçilmez ikramı şerbetli tatlılar, Ramazan ayı boyunca susuz kalan bünyelere ilk günden aşırı yükleme yapılmasına neden oluyor Peki, bayram boyunca önümüze gelen baklava, ekmek kadayıfı, tulumba tatlısı karşısında ne yapacağız? Waternet Sağlıklı Yaşam Uzmanı Diyetisyen Canan...
Cevaplar
0
Görüntüleme
94
Ramazan ayında beslenme tarzının değişmesi ile kilo şikayetleri de artmaktadır.Uzun yaz saatleri ve açlık nedeniyle halsizlik ve buna bağlı olarak hareketsizlik bu şikayetlerin temel nedenini oluşturur.Oruç tutulan bir ay boyunca yapacağınız yanlış besin/beslenme seçimleri sağlıklı bireyler için...
Cevaplar
0
Görüntüleme
136
Ramazan ayının gelişiyle birlikte oruç tutanların günlük beslenme formu birdenbire değişir. Genelde 3-6 öğünden ibaret olan günlük beslenme 2 öğüne düşerken; bilhassa kırmızı et, ekmek, pilav, makarna, hamur işleri, tatlı ve börek üzere hamur işi tüketimi artar. Buna karşılık meyve, zerzevat ve...
Cevaplar
0
Görüntüleme
67
858,497Konular
982,554Mesajlar
30,293Kullanıcılar
CyscoderSon üye
Üst Alt