Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Ramazan ve sebze-meyve suları

Ramazan ve sebze-meyve suları
0
148

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
68
Zerzevat ve Meyvelerin Beslenmedeki Değeri Nedir?

Beslenme alışkanlıkları kalp - damar marazları, hipertansiyon, diyabet, kanser üzere pek çok illette değerli rol oynamaktadır. Yüksek orantıda zerzevat ve meyve tüketimi birçok kronik illetten korunmada tesirli olmaktadır.


Zerzevat ve meyve tüketimi ile kalp - damar marazları, birtakım kanser cinsleri, inme, diyabet, Alzheimer illeti, katarakt ve yaşla ilintili fonksiyonel kayıp riskinin azalması arasında kuvvetli bir bağ vardır. Bu tesirlerin zerzevat ve meyvelerin içerdiği diyet posası, folik asit, potasyum ve Beta - karoten, C vitamini, E vitamini üzere antioksidan aktiflik gösteren biyoaktif fitokimyasal bileşenlerden kaynaklandığı vurgulanmaktadır. Yapılan ilmî çalışmalarda biyoaktif bileşenlerin zerzevat ve meyvelere kıyasla zerzevat ve meyve sularından daha kolay emilebildiği belirtilmektedir.


Düşük zerzevat ve meyve tüketimi; kardiyovasküler marazlar (%85), iskemik kalp marazları (%31), gastrointestinal kanser (%19), kanser (%15) ve inme (%11) üzere sıhhat sıkıntılarına yol açmaktadır. Bu nedenle Yerküre Sıhhat Örgütü bol bol zerzevat ve meyve tüketilmesini önermektedir.

Özelikle kabuklu olarak yenebilen zerzevat ve meyveler ile kuru meyveler yeterli birer posa (lif) kaynağıdırlar. Sonunda şeker, kolesterol ve kan basıncı seviyelerini istenilen seviyelerde tutmaya yardımcı olmaktadır. Su ile birlikte midede şişerek tokluk, doygunluk hissi uyandırmaktadır. Birebir hengamda dışkılama sayısını ve ölçüsünü artırarak kabızlığı önlemekte ve münhasıran kalın bağırsak kanserinden kollayıcı tesirler göstermektedir. Günlük posa alımını artırmak ismine zerzevat, meyve ve sularının tüketimini artırmakta yarar vardır.

Yemekte Meyve / Meyve Suyu Tüketmek Sakıncalı mıdır?

Halk arasında en yaygın olarak önümüze çıkan hakikat bilinen yanlış; meyvelerin yemeklerden 2 saat sonra tüketilmesinin gerekliliğidir. Aksi taktirde meyvelerde bulunan meyve alkolleri kimseyi siroza sürüklemekte, içerisindeki şeker yağa dönüşmekte ve kilo aldırmakta üzere kanılar kelam hususudur. Gerçekle uzaktan yakından bir alakası olmayan bu haber diyetisyen olmayan, bir de kendilerini otorite olarak gören kimi sıhhat çalışanı tarafından ortaya atılan bir mevzudur. Halbuki meyvelerde bulunan meyve asitleri sindirimi kolaylaştırmaktadır. Birebir devirde meyvelerin içerdiği C vitamini, birlikte yenildiği besinler içerisindeki demir mineralinin emilim nispetini artırarak anemiye (kansızlığa) karşı tesirli olmaktadır. Meyve alkollerinin de içki olarak tüketilen alkoller ile isim benzerliği dışında hiçbir kontağı olmadığı için asla karaciğerde sorun yaratması üzere bir durum laf konusu değildir. Demek ki yemekle birlikte meyve yemek yahut meyve suyu içmek sorun yaratmadığı üzere ekstra yararlar sağlamaktadır. O halde Ramazan sofralarını gazlı içeceklerle süslemektense meyve sularını tercih etmekte yarar vardır.

Hangi Meyve Suları Önerilmektedir?

Memleketler arası standartlara ve Türk Azık Kodeksi'ne nazaran meyve suyu ve gibisi içecekler, içerdikleri meyve nispetine nazaran üç öbeğe ayrılmaktadır: Meyve suyu, meyve nektarı ve meyveli içecekler. Ek olarak, ürettikleri meyve aromalı ve toz içecekleri de bu üç kümeden birine dahil üzere göstererek pazara sunan birtakım firmalar tüketicinin haber eksikliğinden faydalanmaya çalışmaktadır. O nedenle içerdiği meyve nispeti %100 olan ve hiçbir azık ek hususu içermeyen meyve suları, meyve çeşidine nazaran %25 - %50 nispetinde meyve içeren meyve nektarı ve içerdiği meyve orantısı en az %10 olan meyveli içecekler tercih edilmelidir. %10’un altında meyve içeren; tat, koku ve renk verici ek hususları ile hazırlanan meyve aromalı içeceklerden ve su ile karıştırılarak hazırlanan toz içecekleri tercih etmemek daha sağlıklı olacaktır.

Likit Muhtaçlığı Meyve Suları

Yaklaşık %70’i likit olan insan vücudunun günde ortalama 2.5 litre likit kaybettiği düşünülürse; meyve suları vücuda kaybettiği sıvıyı geri kazandırdığı üzere, C vitamini, karotenoid ve fenolik bileşik içerikleri ile birtakım kanser çeşitleri ve kronik marazlara karşı kollayıcı tesirler de göstermektedir.Hücrelerin yaşamsal faaliyetleri ve bu sayede vücut fonksiyonlarının tarafına getirilmesi, vücudun su istikrarının korunması ile mümkündür. Vücudun su istikrarı; teneffüs yoluyla, idrarla, terle ve dışkı ile kaybedilen sıvının yine su ve sulu besinler ile sağlanmaktadır. Mahsusen zerzevat ve meyve suları susuzluğu giderdiği üzere, sıhhati da olumlu cihette etkilemektedir. Ramazan müddetince lifli besinlerin tüketimindeki azalma da göz önüne alınacak olursa sıklıkla başvurulabilecek yararlı içecekler olarak önümüze çıkmaktadır.

 

Similar threads

Beslenme alışkanlıkları kalp - damar illetleri, hipertansiyon, diyabet, kanser üzere pek çok illette değerli rol oynamaktadır. Yüksek nispette zerzevat ve meyve tüketimi birçok kronik illetten korunmada tesirli olmaktadır. Zerzevat ve meyve tüketimi ile kalp - damar marazları, kimi kanser...
Cevaplar
0
Görüntüleme
162
Beslenme alışkanlıkları kalp - damar marazları, hipertansiyon, diyabet, kanser üzere pek çok illette kıymetli rol oynamaktadır. Yüksek nispette zerzevat ve meyve tüketimi birçok kronik marazdan korunmada tesirli olmaktadır. Zerzevat ve meyve tüketimi ile kalp - damar marazları, kimi kanser...
Cevaplar
0
Görüntüleme
144
Milletlerarası standartlara ve Türk Besin Kodeksi'ne nazaran meyve suyu ve gibisi içecekler, içerdikleri meyve nispetine nazaran üç öbeğe ayrılmaktadır: Meyve suyu, meyve nektarı ve meyveli içecekler. Ek olarak, ürettikleri meyve aromalı ve toz içecekleri de bu üç öbekten birine dahil üzere...
Cevaplar
0
Görüntüleme
144
Su, insan ömrü için oksijenden sonra gelen en değerli öğedir. İnsan yemek yemeden haftalarca canlılığını sürdürebilirken susuz fakat birkaç gün yaşayabilir. Kanın %92’si, kemiklerin %22’si, dimağın ve kasların %75’i sudur. Suyun; yemek yenildikten sonra alınan besinlerin sindiriminden, metabolik...
Cevaplar
0
Görüntüleme
116
BEBEKLER İÇİN MÜNASIP YAZ MEYVELERİ Ömrün birinci birkaç yılı, sıhhatin temellerinin atıldığı son nokta kıymetli bir periyottur. Bu kritik periyotta bebeklerin yaşaması ve sağlıklı büyüme ve gelişmelerinde ehliyetli ve istikrarlı beslenme malûm başlı etmenlerden birisi, tahminen de en...
Cevaplar
0
Görüntüleme
133
858,523Konular
981,281Mesajlar
31,135Kullanıcılar
Moris5454Son üye
Üst Alt