iltasyazilim
FD Üye
Besin ve Perhiz Uzmanı Akman, oruç tutan kişinin jurnal su ihtiyacının tamamını sahurda almaya çalışılmasının kusur olacağını belirterek, şunları kaydetti:
''Sahurda ne dek çok yenilir içilirse, gün içinde öyle eksik acıkılır, susanır anlayışı hatalı Oruç tutulan gün boyunca susamamak için çoğunlukla sahurda ya da iftarda, kısa vakit içinde yoğun şekilde su içilir bir anda yoğun miktarda akışkan alımı, vücutta, tıpkı aniden fazla yemek yemek yemenin yaptığı etkiye benzer bir etki oluşturur Yaşanan sindirim güçlüğü, vücudun suyu istenilen şekilde vücutta değerlendirememesine neden olur, yani sindirim sistemi ideal şekilde çalışmaz Sıcakların yüksek seyrettiği bu dönemde gün içinde susuzluk çekmemek için, sahura kadar derece derece akışkan gıdalar tüketilmeli Bu şekilde ahenkli olarak su alımı, bir gün sonradan vücudun daha tasarruflu su harcamasını sağlar''
Akman, gün içinde emek yoğun çalışanlar ve aşırı terleyenlere, kaybettikleri mineralleri yerine koyabilmeleri için iftarda tuz ayran içmelerini, fosfor kaybını tamir etmek için de kırmızı et yerine balık eti tüketmelerini önerdi
İftarda az ve hafif yiyecekler yenmesini öneren Akman, iftar ve sahurda susuzluğa niçin olabilen kavurma ve kızartmadan kaçınılması gerektiğini sözlerine ekledi
sabahtan *
''Sahurda ne dek çok yenilir içilirse, gün içinde öyle eksik acıkılır, susanır anlayışı hatalı Oruç tutulan gün boyunca susamamak için çoğunlukla sahurda ya da iftarda, kısa vakit içinde yoğun şekilde su içilir bir anda yoğun miktarda akışkan alımı, vücutta, tıpkı aniden fazla yemek yemek yemenin yaptığı etkiye benzer bir etki oluşturur Yaşanan sindirim güçlüğü, vücudun suyu istenilen şekilde vücutta değerlendirememesine neden olur, yani sindirim sistemi ideal şekilde çalışmaz Sıcakların yüksek seyrettiği bu dönemde gün içinde susuzluk çekmemek için, sahura kadar derece derece akışkan gıdalar tüketilmeli Bu şekilde ahenkli olarak su alımı, bir gün sonradan vücudun daha tasarruflu su harcamasını sağlar''
Akman, gün içinde emek yoğun çalışanlar ve aşırı terleyenlere, kaybettikleri mineralleri yerine koyabilmeleri için iftarda tuz ayran içmelerini, fosfor kaybını tamir etmek için de kırmızı et yerine balık eti tüketmelerini önerdi
İftarda az ve hafif yiyecekler yenmesini öneren Akman, iftar ve sahurda susuzluğa niçin olabilen kavurma ve kızartmadan kaçınılması gerektiğini sözlerine ekledi
sabahtan *