Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

RAMAZANDA BESLENME VE KİLO KONTROLÜ

RAMAZANDA BESLENME VE KİLO KONTROLÜ
0
183

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
37
F-D Coin
73


İnsanların beslenme alışkanlıklarının değiştiği dönemlerden biri ramazan ayında oruç tutulan dönemdir. Bu dönemi bedenimiz açısından sağlıklı ve kilo artışına neden olmadan geçirebilmek için her zaman olduğu gibi yeterli ve dengeli beslenmemiz gerekir.

Kontrolsüz diyabet, böbrek hastalığı, yüksek tansiyon gibi kronik hastalığı olanların, sürekli ilaç kullananların, sindirim sistemi rahatsızlığı olanların, gebe ve emziren kadınların, büyüme-gelişme çağındaki çocukların sağlıkları açısından oruç tutmaları sakıncalıdır ve ilgili uzman hekime danışılmadan oruç tutmaları kesinlikle önerilmemektedir.

Ramazan ayı ile birlikte beslenme düzenimiz, yaptığımız öğün sayısı ve tercih ettiğimiz yiyecekler değişir. Normalde ara öğünler ile birlikte 5-6 olan öğün sayısı 2’ye düşer. Alınan karbonhidrat ve yağ oranı artar, ekmek, hamur işi, kızartma, şerbetli tatlılara yönelim artar. Bununla birlikte uzun süreli açlık, ara öğünlerin ortadan kalkması ve toplam öğün sayısının azalmasına bağlı olarak metabolizma yavaşlama eğilimi gösterir ve kilo kontrolü zorlaşır. Yanlış ve dengesiz beslenme sonucu birçok insan ramazan ayını kilo alarak bitirir. Ancak doğru bir beslenme tarzı ve planlanmış doğru egzersiz ve fiziksel aktiviteyle ramazan ayını kilo almadan geçirmek mümkündür.

Öğünler sahur ve iftar olmak üzere iki ana ve iftardan sonra 1-1.5 saat aralıklarla iki ara olarak düzenlenmelidir. Sahurun en önemli öğün olduğu unutulmamalı ve kesinlikle atlanmamalıdır. Sahurda tercihinizi kahvaltılık yiyeceklerden tercih etmeniz hafif, sağlıklı ve tok tutucu olacaktır. Aşırı tuzlu, yağlı, unlu gıdalardan uzak durulmalıdır.

İftarda oruç su ve az miktarda iftariyelik ile açılmalıdır. İftariyelik tercihi hurma, peynir, domates, salatalık olabilir. Yemeğe ev yapımı hafif bir çorba ile başlanmalı, aradan 15- 20 dakika geçtikten sonra ana yemeğe geçilmelidir. Kan şekerini dengeli bir biçimde yükselten besinler tercih edilmelidir. İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine; sütlü tatlılar (sütlaç, güllaç, muhallebi vb.) veya meyve tatlıları tercih edilmelidir. Beslenme düzenindeki değişikliklere bağlı olarak oluşabilecek kabızlığı önlemek için, yemeklerde lif oranı yüksek gıdalar (kurubaklagiller, kepekli tahıllar, sebzeler) seçilmelidir.

Hem ramazan ayı hem de ramazan ayı dışında yapılan en büyük yanlışlardan biri olan yemekleri hızlı yemekten kaçınmalı, yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek yenilmelidir.

Günde ortalama 2- 2,5 litre su içmeye özen gösterilmelidir. İçmemiz gereken suyun büyük bölümünü iftarda tüketmek midede gerginliğe ve rahatsızlığa neden olabilir, bu yüzden iftar ve sahur arasında düzenli aralıklarla içilmelidir.

İftar yemeğinden hemen sonra televizyon veya bilgisayar karşısında vakit geçirmek, koltukta dinlenmek yerine, kısa mesafeli yürüyüşler yapmak hem sindirime yardımcı olması hem de kilo kontrolü açısından yararlı olmaktadır.


 

Similar threads

Ramazan ayı süresince yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir. Ramazan ayında öğünler; sahur ve iftarda iki ana öğün ile, iftardan sonra 1-1.5 saat aralıklarla iki ara öğün şeklinde düzenlenmelidir. Oruç tutanların mutlaka sahur yapmaları sağlığın korunması açısından önemlidir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
145
Geldi onbir ayın sultanı, değişti beslenme alışkanlıkları... Ramazan ayının gelmesiyle günlük beslenme şekilleri ve öğün sayılarını değişir. Üç ana öğün olan günlük beslenme düzeni iki öğüne iner ve özellikle hamur işleri, tatlılar, kırmızı et, ekmek, pilav ve makarna tüketimi artar.Oysa oruç...
Cevaplar
0
Görüntüleme
143
Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Diyetisyen Merve Sayın Ramazan Bayramı’ndan önce kilo kontrolü ve sağlıklı beslenme için altın niteliğinde öneriler sundu.  Bedenimizin ve ruhumuzun temizlendiği, nefsimizi kontrol altında tutmaya çalıştığımız, manevi anlamda bize güzellikler katan Ramazan ayı her...
Cevaplar
0
Görüntüleme
143
Ramazan ayı ile birlikte günlük beslenme modeli, öğün sayısı ve tercih edilen besinler değişmektedir. Ramazanın yaz aylarına gelmesi nedeniyle uzun süreli aç ve susuz kalmak ayrıca öğün sayısının da azalması metabolizmayı yavaşlatır. Normalde ara öğünlerle beraber 5 olan öğün sayısı Ramazan...
Cevaplar
0
Görüntüleme
154
On bir ayın sultanı mübarek Ramazan ayı geldi çattı . En az ruhumuzun gereksinimi olduğu kadar vücudumuzun de arınıp yenilenmesi için şahane bir süreç. Ramazan ayında sağlıklı olan müslümanların bu dini vecibelerini yerine getirmesinde hiç bir sakınca yoktur. Fakat Ramazan ayının bahar mevsime...
Cevaplar
0
Görüntüleme
78
858,506Konular
983,056Mesajlar
33,112Kullanıcılar
fekaSon üye
Üst Alt