Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Ramazanda dengeli beslenmenin yolları nelerdir? Sahur ve iftarda nelere dikkat edilmeli?

Ramazanda dengeli beslenmenin yolları nelerdir? Sahur ve iftarda nelere dikkat edilmeli?
0
87

Garfield

FD Üye
Katılım
Ocak 9, 2022
Mesajlar
42,750
Etkileşim
1
Puan
36
Yaş
46
F-D Coin
80
ramazanda_dengeli_beslenmenin_yollari_nelerdir_sahur_ve_iftarda_nelere_dikkat_edilmeli_1587654102_5473.jpg

Uzun günlere denk gelen Ramazan ayını sağlıklı atlatmanın yollarından biri de beslenmedir. Bu alışkanlığı bağışıklık sistemi için önemlidir. Son aylarda ölümlere neden olan koronavirüsüne karşı da bağışıklık sistemininde güçlü olması gerekir. Bu yüzden uzmanlar bu ayda en önemli vakitler olan iftar ve sahurda dengeli beslenme konusunda uyarılarda bulundu. Peki Ramazanda dengeli beslenmenin yolları nelerdir?

İnsan sağlığı için en önemli iki unsur su ve beslenmedir. Virüslere karşı daha sağlıklı bir vücut elde etmek için bu unsurlar göz ardı edilmememlidir. Aksi halde ciddi hastalıklara zemin hazırlar. Uzmanlar gün içinde üç öğün iki de meyvelerle dolu ara öğün olması gerektiğini belirtiyor. Toplamda da 2.5 litreye yakın su tüketiminin faydalı olduğunu vurguluyor. Ancak bazı dönemlerde de vücudun dinlendirilmesi ve arındırılması gerekir. Ramazan ayı da bunun için önemli bir fırsattır. Fakat Ramazan ayında değişen öğün saatleri ve zamanlarında doğur beslenmenilmediğinde hastalıklara neden olabilir. Bu yüzden uzmanlar iki öğüne düşen bu süreçteki iftar ve sahurun önemli olduğunun altını çiziyor. 

zGm15_1587654147_5817.jpg

SAHUR VE İFTARDA NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

SAHURDA SADECE SU İÇMEK OLMAZ!

Prof. Dr. Sevinç Yücecan, sahur ve iftarın sağlıklı ve dengeli beslenmek için önerilerde bulundu. Yücecan özellikle sahur vaktinin önemli olduğunu vurgulayarak "Sahura kalkmadan veya yatmadan önce hafif bir şeyler yiyerek oruç tutmak da sakıncalıdır. Çok uzun süre aç kalmak sonucu halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı, baş dönmesi, unutkanlık, dalgınlık, dikkatsizlik, uykuya meyil, sinirlilik gibi semptomlar gelişebilir ve iş verimi düşer. Ayrıca, uzun açlık süresi mide asit salgısını da artırarak; hazımsızlık, şişkinlik, ekşime gibi çeşitli sindirim sistemi şikayetlerine neden olabilir. Bu nedenle sahurda emilimleri diğer besinlere kıyasla daha yavaş olan, kan şekerini daha yavaş yükselten ve diğer besinlere kıyasla çok daha fazla tokluk hissi oluşturan süt, peynir, yoğurt, yumurta, lifli besinler ve bu besinlerden oluşan yemekler tüketilmelidir" şeklinde konuştu.

hI4Cf_1587654199_1817.jpg

SAHURDA TUZLU BESİNLERDEN UZAK DURUN!

Vücudun gün boyu dirençli kalmasını sağlayan öğün olan sahurda da bazı besinlere dikkat edilmesi gerektiğini hatırlatan Yücecan "Aşırı tuzlu yiyecekler ve içecekler örneğin turşular, tuzlu ayran, ağır tatlılar, börekler gün boyunca kişiyi susatan türde yiyecekler olduğundan sahurda yenmemesi daha doğrudur. Susuzluğu arttıracağı için sahurda zeytin yerine 4-5 adet ceviz veya 10 ila 15 badem, fındık da tüketebiliriz. Ayrıca mideyi uyarıcı olan çok acılı ve baharatlı yemeklerden de uzak durulmalıdır. Kurubaklagiller ve karbonhidrat içeriği yüksek besinlerin tek başına tüketilmesi de sahur için uygun değildir" sözleriyle devam etti. 

n8WWw_1587654506_6943.JPG

ORUCU ZEYTİN VE HURMA İLE AÇMAK!

Gün boyu açlık ve susuzluktan sonra iftar vaktinde yani oruç açarken de dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Aniden mideyi doldurmak ve sonrasında hareket etmemek vücudun dengesini bozar. Yücecan, sağlık sorunlarına neden olmaması için orucun hafifi besinlerle açılmasına örneğin zeytin, peynir ya da hurmayla başlayıp daha sonra çorba içilmesi ve su tüketilmesi gerektiğini açıkladı. Uzman doktor kan basıncını yükseltecek şekerli ve karbonhidratlı besinlerde bu öğünde de uzak durmak gerektiğini söyledi. Olabildiğinde dengeli beslemenin faydalı olacağının altını çizen Yücecan, vücudun ihtiyacı olan kırmızı et, beyaz et ve yeşillik gibi besinleri önerdi. Ayrıca doktor Trans yağın olmadığı besinler tüketilmesi gerektiğini söyledi. Aksi halde bu süreçte kalp ve damar hastalıklarına zemin hazırlayacak sağlık sorunları yaşanabileceğini hatırlattı. 
 

Similar threads

 Türk mutfağında fazla önemli bir yere sahip olan çorba, Ramazan sofralarının da vazgeçilmezi KKTC Yakın Doğu Üniversitesi sağlık Bilimleri Fakültesi Kurucu DekanıProf Dr Sevinç Yücecan, bilhassa Ramazan’da çorbaların sofralardan yetkisiz edilmemesi gerektiğini belirterek, “Geleneksel çorbalar...
Cevaplar
0
Görüntüleme
88
Beslenme Uzmanı  ve Diyetisyen ve Psikolog Patlak yaptığı açıklamayla Ramazanda gıda önerilerinde bulundu     Patlak: Ramazan ayında psikolojik olarak aç  kalacağım korkusuyla sahurda, uzun süren açlıktan sonra ise iftarda teftiş  edilmeyen porsiyonlar ile aleyhinde karşıya kalabilirsiniz...
Cevaplar
0
Görüntüleme
78
Bağışıklık sistemimizi güçsüz tutmamak ve sağlıklı bir Ramazan Ayı geçirmek için dikkat etmemiz gereken beslenme şeklimizde uzmanlardan önemli uyarılar geldi. 3 öğünden 2 öğüne düştüğümüz mübarek Ramazan Ayında sağlıklı beslenmenin diğer aylara nazaran daha önemli olduğunu vurgulayan Dyt...
Cevaplar
0
Görüntüleme
124
Bağışıklık sistemimizi güçsüz tutmamak ve sağlıklı bir Ramazan Ayı geçirmek için dikkat etmemiz gereken beslenme biçimimizde uzmanlardan değerli ihtarlar geldi. 3 öğünden 2 öğüne düştüğümüz mübarek Ramazan Ayında sağlıklı beslenmenin öbür aylara göre daha kıymetli olduğunu vurgulayan Dyt...
Cevaplar
0
Görüntüleme
91
Uzun günlere denk gelen Ramazan ayında gün içerisinde susuz kalmamak için iftar ve sahurda mutlaka tüketilmemesi gereken besinler vardır. Aksi halde uzun süreli susuzluk vücutta ciddi komplikasyonlara davetiye çıkartabilir. Bunlardan en önemlisi gün içinde sürekli yorgunluk ve baş ağrısı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
76
858,465Konular
981,138Mesajlar
29,532Kullanıcılar
Üst Alt