Ramazan ayında ikiye düşen öğünlerde ve öğünler ortasında sağlıklı beslenmek epey kıymetlidir. Aksi halde birtakım rahatsızlıklar bu süreçte ortaya çıkar. Kabızlıkta bunlardan biridir. Karın şişkinliğine ve hazımsızlığa neden olan kabızlığın temel nedeni lif eksikliğidir. Bu yüzden uzmanlar lif bakımından varlıklı olan kayısı tüketimini önerir. Ramazanda iftardan sonra 4 tane kuru kayısı yerseniz..
Bol vitamin ve mineral içeren kayısı besini bedenimizin muhtaçlığı olanların yüzde 30'unu rahatlıkla karşılar. Bilhassa kurutulup tüketilen kuru kayısı içerdiği lif sayesinde bağırsakların daha güzel çalışmasını sağlar. Ramazan ayında artan sıvı kaybı liflerin bedende kalma müddetini azaltır. Lif azaldıkça bağırsakların çalışma suratı da düşer. Bu durumu tolere etmenin en kolay yolu ise iftar sahur ve iki öğün ortasında tüketilecek olan besinlerdir. Kuru kayısı ise bunun başında gelir. İftarda daha hafif beslendikten sonra bağırsakların daha yeterli çalışması için akabinde 4 tane kuru kayısı tüketilmedir. Tabi buna takviye olarak su da içilmeli. Türk kahvesi sevenler ise kuru kayısıyı kahveyle bir arada tüketebilir.
RAMAZAN DA İFTARDAN SONRA 4 TANE KURU KAYISI YERSENİZ...
Uzun periyodik açlık kan şekerinin düşmesine neden olur. Bu yüzden iftardan sonra çabucak tatlı bir şeyler yenilme isteği doğar. Lakin uzmanlar yemek ardından çok şeker yüklü tatlıların tüketilmesi konusunda uyarır. Ansızın şekerin çıkmasına ve kan basıncının yükselmesine yol açabilir. Bu yüzden uzmanlar tatlı yerine kuru kayısı tüketilmesini tavsiye eder. Kuru kayısı doğal şeker içerdiğinden gerçek orantıda şekerin yükselmesini sağlar.
- Kuru kayısı pandemi sürecinden alınan en doğal desteklerden biridir. Bağışıklığın güçlenmesi için gerekli vitamin ve mineraller barındırır. İftardan sonra dört tane tüketilen kuru kayısı hücrelerin yenilenmesini kolaylaştırır.
- Bedenin gereksinimi olan A vitaminin yüzde 40'ını karşılar. Bu yüzden oruç müddetinde bedenin daha dinç olmasını da sağlar.