Ramazan ayında ikiye düşen öğünlerde ve öğünler arasında sağlıklı beslenmek oldukça önemlidir. Aksi halde bazı rahatsızlıklar bu süreçte ortaya çıkar. Kabızlıkta bunlardan biridir. Karın şişkinliğine ve hazımsızlığa neden olan kabızlığın temel nedeni lif eksikliğidir. Bu yüzden uzmanlar lif bakımından zengin olan kayısı tüketimini önerir. Ramazanda iftardan sonra 4 tane kuru kayısı yerseniz..
Bol vitamin ve mineral içeren kayısı besini vücudumuzun ihtiyacı olanların yüzde 30'unu rahatlıkla karşılar. Özellikle kurutulup tüketilen kuru kayısı içerdiği lif sayesinde bağırsakların daha iyi çalışmasını sağlar. Ramazan ayında artan sıvı kaybı liflerin vücutta kalma süresini azaltır. Lif azaldıkça bağırsakların çalışma hızı da düşer. Bu durumu tolere etmenin en basit yolu ise iftar sahur ve iki öğün arasında tüketilecek olan besinlerdir. Kuru kayısı ise bunun başında gelir. İftarda daha hafif beslendikten sonra bağırsakların daha iyi çalışması için ardından 4 tane kuru kayısı tüketilmedir. Tabi buna destek olarak su da içilmeli. Türk kahvesi sevenler ise kuru kayısıyı kahveyle beraber tüketebilir.
RAMAZAN DA İFTARDAN SONRA 4 TANE KURU KAYISI YERSENİZ...
Uzun süreli açlık kan şekerinin düşmesine neden olur. Bu yüzden iftardan sonra hemen tatlı bir şeyler yenilme isteği doğar. Ancak uzmanlar yemek akabinde aşırı şeker yüklü tatlıların tüketilmesi konusunda uyarır. Aniden şekerin çıkmasına ve kan basıncının yükselmesine yol açabilir. Bu yüzden uzmanlar tatlı yerine kuru kayısı tüketilmesini tavsiye eder. Kuru kayısı doğal şeker içerdiğinden doğru orantıda şekerin yükselmesini sağlar.
- Kuru kayısı pandemi sürecinden alınan en doğal takviyelerden biridir. Bağışıklığın güçlenmesi için gerekli vitamin ve mineraller barındırır. İftardan sonra dört tane tüketilen kuru kayısı hücrelerin yenilenmesini kolaylaştırır.
- Vücudun ihtiyacı olan A vitaminin yüzde 40'ını karşılar. Bu yüzden oruç süresinde vücudun daha dinç olmasını da sağlar.