Oruç tutarken beslenmeye farklı bir özen kullanmak gerektiğini bildiren Özel İmperial Hastanesi İç Hastalıkları uzmanı Uzm Dr Figen Çağılcı, oruç açıldıktan sonradan seri bir şekilde yemek yemenin sağlığa zararlı ve ağır gıdalar tüketip ardından atıl kalmanın problemlere yol açabileceğini söyledi Çağılcı “Sıcak ve uzun yaz günlerinde özellikle fazla su kaybı sağlığı korkutma eder dışarıda niyetlenmek zorunda kalanların uygun koruyucu kıyafet ve şapka kullanmaları gerekir Oruç açtıktan sonradan sahura dek 22,5 lt akışkan almak çok önemlidir Fazla akıcı kaybına sebep olacak aktivitelerden kaçınmak, kesintisiz güneş aşağıda kalmamaya niyetlenmek gerekir Uzun süreli açlık dönemini tolere olabilmek için mutlaka sahur yemeği yenmelidir İftardan sahura dek da 2 ara öğün alınması fazla yararlı olur Ara öğünlerde yoğurt, badem, ceviz, salata gibi posalı gıdalar , dondurma, muhallebi gibi sütlü tatlılar seçim edilebilir Zeytinyağlı sebzeler tüketilebilir Sahur yemeği genelde erken bir kahvaltı türünden olmalıdır Yumurta, tost, süt ve süt ürünleri, çorbalar keza mideyi çok yormaz hem de tok tutar Mide boşalım hızı yavaş olan baklagiller, sebze yemekleri, ceviz, badem doygunluk hissi yaratır Sahurda beyaz undan üretilmiş hamur işleri, kızartma, yağlı ve baharatlı, fazla tuz gıdalar keza mideyi yorar keza de erken acıkma hissi yaratır Lifli ve proteinli yiyeceklerse tokluk hissi verir Ayrıca sahurda bol istikrarsız tüketilmesi de çok yardımcı olur İftarda önce su ve çorba içilmelidir Mutlaka salata veya bir çeşitlilik sebze yemeği yenmelidirYoğurt, ayran meşrubat olarak tercih edilmelidirGazlı içecekler, çok şekerli şerbet ve hoşaflar az tüketilmelidir Et, balık, tavuk iftarda olması gereken gıdalardır ama yağlı ve kızartma tercih edilmemelidir dedi Bu besin önerilerine uyulmazsa kabızlık, reflü, gastrit gibi sağlık durumu sorunları ortaya çıkabileceğini kaydeden Çağılcı “Bunu durdurmak için iftardan sahura dek 4 defa az az, çoğu kez yemeye dikkat edilmelidir Yeterince istikrarsız tüketilmeli, iftardan sonra yatmak ya da uyuklamak yerine hafif yürüyüşler tercih edilmelidir Yürüyüş ayrıca kabızlık hem de dispepsi için önemlidir Keza Ramazanda yemekler ızgara, haşlama, ve fırında yapılmalıdır Kavrulmuş, tütsülenmiş veya kızartılmış yemeklerden uzakta durulmalıdır ifadelerini kullandı id Gad300250