Hem sıcaklığın tavan yaptığı günlere hem de uzun yaz günlerine denk gelen ramazan ayını daha sağlıklı geçirebilmek için beslenme teklifleri ise şu biçimde;
·SAHUR YAPMAK KOŞUL:gece uyku bölünmesi diye akşam yatmadan evvel sahur yapanların sayısı epey ziyade. Mahsusen bu yıl olduğu üzere ağustosun uzun günlerine denk gelen ramazan ayında ise gece uyanıp sahur yapmak son nokta kıymetli. Sahur yapmak, gün içinde hem kan şekeri istikrarınızı koruyacak hem de daha uzun müddet açlık duymamanızı sağlayacaktır.
·SAHURDA KAHVALTI YAPIN: Gece yemek yemenin sindirim sistemine zarar verdiğini birçok kişi bilir. Dolayısı ile ağır et yemekleri, kızartmalar ve hamur işleri sahurda tüketilmemesi gereken yemeklerdir. Sahur yemeğini kahvaltı üzere yapmak ise sindirim sisteminiz açısından nispeten sağlıklı olacaktır.
·SAHURDA YUMURTA TÜKETİN: Ramazan ayının vazgeçilmez besinleri protein kaynağı olan besinlerdir. Bunların içinde de yumurta safra kesesi taşı olanlar hariç, kesinlikle herkesin tüketmesi gereken bir besindir. Münhasıran sahurda haşlamış yahut yağsız pişirilmiş yumurta vazgeçilmezimiz olmalıdır. Omlet , menemen yahut sebzeli pişmiş yumurta hem gün içinde daha uzun tok kalmanıza, hem de protein dengenizin korunmasına yardımcı olacaktır.
·2 ŞİŞE MADEN SUYU İÇİN: gün içinde suyun içilmemesi ama bunun yanında sıcağın tesiri ile fazlaca terleme, hem su hem de mineral istikrarımızı bozabilir. İftar saati yaklaştıkça baş ağrıları artabilir, fizikî performansta yavaşlamalar görülebilir. Bu durumu önleyebilmek hedefli suyun yanı sıra hem sahurda hem de iftarda 1’er şişe doğal maden suyu içilmelidir. Şayet tansiyon hasta iseniz maden suyunu yalnızca 1 şişe ile sınırlamakta yarar vardır.
·SU İÇİN: Özellikle15 yaş altı ve 60 yaş üstü bireylerin susuzluğadayanmaları daha zordur. Gün içinde bayanların minimum 2 litre, erkeklerin ise 3 litreye yakın su tüketmeleri gerekir. İftar ile sahur arasında kalan hengam diliminde bu ölçü suyun içilmesi gerekir.
·İFTARI 2’YE BÖLÜN: Uzun süren açlığın akabinde ziyafet sofralarında denetimsizce tüketilen yemekler, hem hazımsızlık ve şişkinlik üzere mide problemlerine,hem de şeker, tansiyon istikrarının bozulmasına neden olacaktır. Dolayısı ile daha denetimli yiyebilmek için iftar yemeğini 2 kısım halinde yapmak gerekir. Ezan okunduğunda 1 kase çorba, salata ve 1 dilim ekmek ilebaşlangıç yapıldıktan sonra en az 15 dakika ara verilmelidir. Sofradan kalkmak, biraz dolaşmak gün boyunca boş olan midemizin rahatlayabilmesi için değerlidir. 15-20 dakika sonrasında ise iftar yemeğimizin geri kalanını tüketmek için tekrar sofraya oturmalı ve denetimli bir halde iftarımızı yapmalıyız.
·PİRİNÇ, PATATES VE BEYAZ EKMEKTEN UZAK DURUN: Bu besinler kan şekerimizin aniden yükselmesine neden olacaktır. İftar sonrasında daha dinç kalabilmek ve şekerinizin yükselmesini önleyebilmek için bu üç besinden mümkün olduğunca az ölçülerde yenilmelidir. Lakin bulgur pilavı, baklagil yemekleri, sebzeli kıymalı yemekler, tam buğday ekmeği, et ve tavuk yemekleri gönül rahatlığı ile tüketilebilecek iftar yemekleridir.
·ARA VERMEDEN YEMEK YEMEYİN: ağır iftar yemeğinden sonra akşamların kısa olmasından ötürü yatana kadar mütemadi bir şeyler yemek birçok ailenin yaptığı bir günah. Vücudu hiç dinlendirmeden daima bir şeyler atıştırmak hem kilo almanıza hem de kan kıymetlerinizin bozulmasına neden olur. Dolayısı ile iftar sofrasından kalkınca en az 2 saat bir şey yemeden ara vermelisiniz.
·MEYVE DEYİP GEÇMEYİN: iftar sonrası büyük porsiyonlarda hazırlanan meyve tabakları sıhhatinizi riske atabilir. Meyvenin de içinde şeker olduğunu unutmayın. 1 porsiyon iftar sonrası 1 porsiyon da sahurda meyve tüketilmesi ramazan ayında ehliyetli olacaktır.
1 porsiyon meyve ölçüleri ise ortalama şu haldedir;
·SAHUR YAPMAK KOŞUL:gece uyku bölünmesi diye akşam yatmadan evvel sahur yapanların sayısı epey ziyade. Mahsusen bu yıl olduğu üzere ağustosun uzun günlerine denk gelen ramazan ayında ise gece uyanıp sahur yapmak son nokta kıymetli. Sahur yapmak, gün içinde hem kan şekeri istikrarınızı koruyacak hem de daha uzun müddet açlık duymamanızı sağlayacaktır.
·SAHURDA KAHVALTI YAPIN: Gece yemek yemenin sindirim sistemine zarar verdiğini birçok kişi bilir. Dolayısı ile ağır et yemekleri, kızartmalar ve hamur işleri sahurda tüketilmemesi gereken yemeklerdir. Sahur yemeğini kahvaltı üzere yapmak ise sindirim sisteminiz açısından nispeten sağlıklı olacaktır.
·SAHURDA YUMURTA TÜKETİN: Ramazan ayının vazgeçilmez besinleri protein kaynağı olan besinlerdir. Bunların içinde de yumurta safra kesesi taşı olanlar hariç, kesinlikle herkesin tüketmesi gereken bir besindir. Münhasıran sahurda haşlamış yahut yağsız pişirilmiş yumurta vazgeçilmezimiz olmalıdır. Omlet , menemen yahut sebzeli pişmiş yumurta hem gün içinde daha uzun tok kalmanıza, hem de protein dengenizin korunmasına yardımcı olacaktır.
·2 ŞİŞE MADEN SUYU İÇİN: gün içinde suyun içilmemesi ama bunun yanında sıcağın tesiri ile fazlaca terleme, hem su hem de mineral istikrarımızı bozabilir. İftar saati yaklaştıkça baş ağrıları artabilir, fizikî performansta yavaşlamalar görülebilir. Bu durumu önleyebilmek hedefli suyun yanı sıra hem sahurda hem de iftarda 1’er şişe doğal maden suyu içilmelidir. Şayet tansiyon hasta iseniz maden suyunu yalnızca 1 şişe ile sınırlamakta yarar vardır.
·SU İÇİN: Özellikle15 yaş altı ve 60 yaş üstü bireylerin susuzluğadayanmaları daha zordur. Gün içinde bayanların minimum 2 litre, erkeklerin ise 3 litreye yakın su tüketmeleri gerekir. İftar ile sahur arasında kalan hengam diliminde bu ölçü suyun içilmesi gerekir.
·İFTARI 2’YE BÖLÜN: Uzun süren açlığın akabinde ziyafet sofralarında denetimsizce tüketilen yemekler, hem hazımsızlık ve şişkinlik üzere mide problemlerine,hem de şeker, tansiyon istikrarının bozulmasına neden olacaktır. Dolayısı ile daha denetimli yiyebilmek için iftar yemeğini 2 kısım halinde yapmak gerekir. Ezan okunduğunda 1 kase çorba, salata ve 1 dilim ekmek ilebaşlangıç yapıldıktan sonra en az 15 dakika ara verilmelidir. Sofradan kalkmak, biraz dolaşmak gün boyunca boş olan midemizin rahatlayabilmesi için değerlidir. 15-20 dakika sonrasında ise iftar yemeğimizin geri kalanını tüketmek için tekrar sofraya oturmalı ve denetimli bir halde iftarımızı yapmalıyız.
·PİRİNÇ, PATATES VE BEYAZ EKMEKTEN UZAK DURUN: Bu besinler kan şekerimizin aniden yükselmesine neden olacaktır. İftar sonrasında daha dinç kalabilmek ve şekerinizin yükselmesini önleyebilmek için bu üç besinden mümkün olduğunca az ölçülerde yenilmelidir. Lakin bulgur pilavı, baklagil yemekleri, sebzeli kıymalı yemekler, tam buğday ekmeği, et ve tavuk yemekleri gönül rahatlığı ile tüketilebilecek iftar yemekleridir.
·ARA VERMEDEN YEMEK YEMEYİN: ağır iftar yemeğinden sonra akşamların kısa olmasından ötürü yatana kadar mütemadi bir şeyler yemek birçok ailenin yaptığı bir günah. Vücudu hiç dinlendirmeden daima bir şeyler atıştırmak hem kilo almanıza hem de kan kıymetlerinizin bozulmasına neden olur. Dolayısı ile iftar sofrasından kalkınca en az 2 saat bir şey yemeden ara vermelisiniz.
·MEYVE DEYİP GEÇMEYİN: iftar sonrası büyük porsiyonlarda hazırlanan meyve tabakları sıhhatinizi riske atabilir. Meyvenin de içinde şeker olduğunu unutmayın. 1 porsiyon iftar sonrası 1 porsiyon da sahurda meyve tüketilmesi ramazan ayında ehliyetli olacaktır.
1 porsiyon meyve ölçüleri ise ortalama şu haldedir;
Elma | 1 küçük uzunluk |
Al erik | 5 orta uzunluk |
Karpuz | 1 ince dilim (250g) |
Kayısı | 4 orta uzunluk |
Kiraz | 15 adet |
Şeftali | 1 orta uzunluk |
Hurma( kuru ) | 5 adet |