Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Ramazanda beslenme tüyoları

Ramazanda beslenme tüyoları
0
188

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
37
F-D Coin
73
8173.jpg
8173.jpg
Ramazanda Beslenme Sistemi
Ramazan ayında oruç tutan bireyler, gayri devirlerde olduğu üzere sağlıklı, ehliyetli ve istikrarlı beslenmeye itina göstermelidirler. Umumide 3 - 4 öğünde tüketilen besinler, beslenme nizamının büsbütün değiştiği bu periyotta 2 öğüne sıkıştırılmaktadır. Gün boyunca aç kalınacağı düşünülerek al et, pilav, hamur işleri, tatlı, şarküteri eserleri üzere karbonhidrat ve yağ içeriği yüksek besinlerin tüketiminde artış olmakta, buna karşılık başta su olmak üzere, zerzevat ve meyve tüketimi azalmaktadır. Halbuki bu periyotta günlük almamız gereken güç ve besin öğelerinin orantıları değişmemektedir.

Ramazan ayında kâfi ve istikrarlı beslenmenin sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan kısmında 3-4 öğünü tamamlamak ve sahur öğününü atlamamak gerekir. Meğer birçok kişi sahura kalkmamak için geceden bir şeyler yiyerek sahura kalkmadan oruç tutmayı tercih etmekte ve ramazan ayını 2 öğünle geçirmektedir. Bu da aç kalınan saati uzatarak kan şekerinin düşmesine, metabolizma suratının azalmasına, halsizlik, baş ağrısı, yorgunluk ve dikkat eksikliğine neden olmaktadır. Bu alışkanlıktan uzak durup azalan öğün sayısını az ve sık yiyerek sahur ve iftar dahil 1-2 ara öğünle en az 4 öğüne çıkarmak gereklidir.

Ramazanda Aç Kalarak Zayıflanmaz !
Kilo meselesi olan kimi bireyler Ramazan ayını zayıflamak için fırsat olarak görmekte ve sırf iftarda bir şeyler tüketmektedir. Bu türlü bir beslenme biçimi sonrası birey kilo vermek alanına kilo bile alabilir. Bazal metabolizma suratının yavaşlaması, iftar ve sahur vakitlerinin günün daha az hareket edilen devirlerine denk gelmesi, uzun süren açlıktan sonra iftarda olağandan daha ziyade ölçüde ve süratli yemek , kan şekeri düşüşüne bağlı olarak tatlılara karşı isteğin artması üzere birçok sebep de bu devirde kimselerde yük artışına neden olmaktadır.

Sahurda ve İftarda Neler Yenilmelidir?

Gün içinde kan şekerinin düşmesini ve uzun periyodik açlık sonrası iftarda ölçüsüz besin tüketimini engellemek için sahurda yağlı besinler mahalline besin bedeli yüksek, yavaş sindirilen, kana geçiş suratı düşük lifli (düşük glisemik indeksli) olan esmer tahıl eserleri, zerzevat, salata üzere azıkları tercih etmek gerekir. Protein içeriği yüksek olan besinler midenin boşalma vadesini uzatarak acıkmayı geciktirdikleri için sahurda tüketilmeleri mütenasiptir. Kahvaltı üzere düşünülerek yumurta, süt, yoğurt, peynir, zeytin, reçel, kepek ekmeği yahut süt, yulaf gevreği, meyve üzere besinlerden oluşan hafif bir öğüntercih edilebilir. Gayri bir alternatif ise posa içeriği yüksek kurubaklagil çorbaları, etli yahut etsiz zerzevat yemeği, yoğurt, esmer ekmek, çiğ sebzeler ve meyveden oluşan bir öğün tüketmektir. Sahur yemeğinden en az 30 dk sonra yatmak ve bol su içmek gerekir.

İftarda çok ölçüde ve çok çeşitli yemekler, kan şekerini süratle yükselten azıkları almak, süratli yemek yemek ve yeteri kadar su içmemek yanlıştır. İftarda ağır ve yağlı besinler yemek noktasına hafif, posalı ve zerzevat yüklü besinler tercih edilmelidir.İftar yemeğini 2 ana öğüne bölmek hem metabolizmanın çalışması için hem de uzun süren açlık sonrası birden teğe ziyade yemek yiyerek midede oluşabilecek sıhhat problemlerini engellemek için değerlidir.

Çorba ve kahvaltılık eserler ve salata ile oruç açıldıktan 1-2 saat sonra etli yahut etsiz, azyağlı zerzevat yemeği ile az ölçüde bulgur, kurubaklagil üzere posalı yiyecekler ve yanında yoğurt yahut ayran tercih edilmelidir. Birkaç saat sonrasında ara öğün olarak meyve, süt üzere besinler tüketilmelidir.

Ramazan ayının sıcak yaz günlerine rastlaması nedeni ilegünde en az 1,5-2 litre su içmesi gereklidir. Gün içinde su kaybının önlenmesi için bilhassa sahurda likit alımına ehemmiyet verilmelidir. Sıcaklıkların tesiriyle artan terleme ile birlikte gereğince likit alınmazsa, vücutta su ve mineral kaybı olmaktadır. Buna bağlı olarak da bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi üzere sıhhat sorunları yaşanabilmektedir. İftar yemeklerinde yemekle bir arada su tüketimi mekanına iftar ile sahur arası 2 litre (10 su bardağı) su içmek daha sahih bir davranış olacaktır.
Besin zehirlenmelerini önlemek için sıcak yaz günlerinde dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden uzak durulmalı, çabuk bozulma riski olan besinler (et, süt, yumurta, balık vb.) açıkta bekletilmemeli, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına itina gösterilmelidir.

Diyabet, yüksek tansiyon, kalp illetleri üzere kronik marazları olan bireyler tabiplerine müracaattan oruç tutmamalıdırlar. Doktorları tarafından elverişli görüldüğü takdirde ise ramazan ayı boyunca bir diyetisyen tarafından beslenmeleri düzenlenmeli ve takip edilmelidir.

Herkese iyi ramazanlar..




 

Similar threads

Ramazan ayında güneşin doğuşu ile batışı arasında hiç yiyecek ve içecek alınmadığı ve 24 saatte iki kere biri güneş doğmadan evvel gayrısı ise güneşin batışından sonra besin tüketimi gerçekleştirilmektedir. Ramazanda yaygın pratik iftarda büyük bir öğün, sahurda daha hafif bir öğün yemek...
Cevaplar
0
Görüntüleme
191
Toplumsal hayatımızda değerli bir mahal eden 11 ayın sultanı, Ramazan Ayında beslenme alışkanlıkları ve besin tercihleri değişir. Günde 3 ana öğün, Ramazan Ayında 2 öğüne düşer. Vücudumuzun bu değişikliklere ahenk sağlaması için birtakım tekliflere kulak asmak gerekir. Aksi halde kilo alımı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
166
Vücut direncinin düşmemesi ve sıhhatin bozulmaması için Ramazan ayında beslenmenin ehemmiyeti daha da artar.Ramazan ayı mühletince yerinde ve istikrarlı beslenmeye itina gösterilmelidir. Yerinde ve istikrarlı beslenmeyi sağlamak için 4 besin öbeğinde bölge alan besinlerden yerinde ölçülerde...
Cevaplar
0
Görüntüleme
167
Ramazanda, sair devirlerde olduğu üzere sağlıklı, ehil, istikrarlı ve çeşitli beslenmeye ihtimam göstermek, bu periyotta alınacak kiloların önlenmesi açısından çok değerlidir. Tüketilen besinler, beslenme sisteminin büsbütün değiştiği bu devirde 2 öğüne (iftar ve sahur) sıkıştırılmamalıdır...
Cevaplar
0
Görüntüleme
146
Toplumsal hayatımızın da önemli bir yeri olan ramazan ayında tutulan oruçla birlikte beslenme düzenimizde oldukça değişmek de.özellikle üç ana öğün beslenme mutlaka hayatımızda bazı zamanlar önerdiğimiz ara öğünlerde yapılamamak da.ramazan ayında özellikle sadece sahur ve iftar yemekleri olmak...
Cevaplar
0
Görüntüleme
171
858,506Konular
983,095Mesajlar
33,116Kullanıcılar
TrsweozZSon üye
Üst Alt